”Den bruna maten” – Jonas Alvunger, Elin Berg och Petter Inedahl « Bokhora

Bokhora.se

01/11 2012
10:21

Jag har alltid lite svårt att förhålla mig till humorböcker. Jag får ett visst ha-begär när jag ser dem i katalogerna, men när jag har bläddrat igenom dem en gång vet jag inte riktigt vad jag ska göra med dem. Vi har ingen bra plats i vårt hem att ha böcker på, som man vill bläddra i ibland. När böckerna är lästa får de sin plats i bokhyllan och sedan glöms de bort tills vi råkar börja tänka på dem igen.

Den Bruna Maten är en blogg som startades för snart tre år sedan. I perioder har mina sociala medier-flöden svämmat över av Skinkägg i gelé, Prinskorv i kapprock eller Bananer i skinkrock. Familjen Bruun har gått steget längre än att dela med sig av recepten, de har provlagat dem och betygsatt dem. Kärleksfullt och med en vilja som jag avundas dem. Det finns inte ens ett korn av kräsenhet hos någon i Familjen Bruun.

Jag är fortfarande inte övertygad om nödvändigheten av en bok, men det är säkert en uppskattad present för den ironiske hipstern. Och det säger jag utan ironi, för nog kan en humorbok av detta slag vara en utmärkt gå bort-present åtminstone i min vänskapskrets. I första hand är den ju nämligen ingen kokbok, trots att boken innehåller massor av recept. Bokens uppbyggnad går istället ut på att ett recept, av receptkorts-prenumerationsmodell, provlagas, smakas och utvärderas av familjen Bruun (Jonas Alvunger, Elin Berg och Petter Inedahl). Jag vet inte riktigt vem av dem det är som har skrivit texterna, men de är roliga och manar till högläsning. Boken är väldigt snyggt formgiven med skön retrolayout och färgbilder på mat som Blomkål under färsstäcke.

Det är ingen bok som man (nå, jag åtminstone) läser från pärm till pärm, utan snarare en bok som man bläddrar i då och då, gärna i sällskap, för den bjuder till typiska ”Kolla här då!”-kommentarer. Risken i mitt hem är dock att boken, i brist på plats, placeras i bokhyllan, där den glöms bort innan jag harens läst alla recept, och jag konstaterar att jag längtar till den dag då jag har en ordentlig läsplatta så att jag kan bära omkring på humorböcker att plocka fram när buss 515 sitter fast på E4:an in mot Norrtull. Eller på en tråkig förfest, en ströpplig dejt eller när som helst man kan behöva lätta upp stämningen med en bild på ett färserat vitkålshuvud.

1 kommentar

1 kommentar till ”Den bruna maten” – Jonas Alvunger, Elin Berg och Petter Inedahl

  1. På toaletten ska man ha dom tycker jag! De bra som alternativ till de där hopplösa ”dassböckerna” med usla skämt.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida