Bokhora.se

23/02 2012
20:36

”Det där som nästan kväver dig” är tolv fantastiska noveller. Eller egentligen: alla tolv är inte lika fantastiska, men som helhet är det ändå en novellsamling som ingår i min best of (10? 20?) och det finns flera noveller i den som jag tycker otroligt mycket om.

Novellerna i ”Det där som nästan kväver dig” utspelar sig i Nigeria, USA, Sydafrika. Jag tycker mycket om redan inledande novellen Cell ett. Och Måndag i förra veckan, Jumping Monkey Hill, Det där som nästan kväver dig, Den amerikanska ambassaden och Äktenskapsarrangörerna. Kanske är min favoritnovell Jumping Monkey Hill om en skrivarworkshop med afrikanska författare. Den tar upp föreställningar vi har och hur vi så innerligt vill att saker och ting ska vara som vi förväntar oss att vi ibland blundar för sanningen, vägrar ta in den. Det är svårt att skriva om Den amerikanska ambassaden utan att använda klyschor som gripande eller stark och även om det inte är angenäm läsning stannar den kvar hos mig mycket länge. Inte enbart på grund av ämnet – en mor som söker asyl efter att hennes man flytt och hennes son mördats – men också för detaljerna, för språket, för sättet som författaren bygger upp historien på.

Novellerna är väldigt välskrivna, det finns många formuleringar som gör mig alldeles varm för att de är så perfekta, så väl avvägda. Ragnar Strömbergs översättning är mycket bra. Eftersom många av novellerna handlar om immigranter i USA kan jag inte låta bli att tänka på Jhumpa Lahiri emellanåt. Särskilt i novellen Skälvningen.

 

3 kommentarer

3 kommentarer till ”Det där som nästan kväver dig” – Chimamanda Ngozi Adichie

  1. Håller med. Arbetar som gymnasielärare i svenska och kommer att använda några av novellerna nästa gång det är dags för novelläsning. Många bra och engagerande berättelser där.

  2. Min favorit var den med igboflickan och den muslimska kvinnan som är instängda tillsammans under ett upplopp Läste den på engelska och då hette den A private experience. Annars tyckte jag att The American Embassy var vansinnigt bra!

  3. […] som skrivit om boken: Feministbiblioteket, Bokhora, Tina […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida