”Eld” – Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg « Bokhora

Bokhora.se

07/05 2012
7:17

SPOILER ALERT! Om du inte har läst ”Cirkeln” kanske du inte vill läsa den här texten, apropå förra veckans fredagsfråga.

”Eld” är den andra delen i Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs succétrilogi om några unga häxor i det fiktiva samhället Engelsfors. Hypen kring den första boken i serien, ”Cirkeln”, liknade ingenting annat i ungdomsboks-Sverige. Jonas Thentes hylllning hamnade på förstasidan av DN Kultur (extremt ovanligt för den rätt styvmoderligt behandlade ungdomsboken), folk snackade om boken i flera månader innan den gavs ut, rättigheterna såldes till land efter land och priserna regnade över den. ”Eld” har lite att leva upp till.

Och jag tycker faktiskt att ”Eld” är strået vassare än ”Cirkeln”. I jämförelse med ”Eld” tycker jag till och med att ”Cirkeln” är en smula tam. Jag älskar Positiva Engelsfors och jag läser in massor av The fellowship of the Sun från True Blood i sällskapet (kom igen: gula pikétröjor!). Det är förstås en av Mats och Saras alla styrkor: deras bibliotek av populärkultursreferenser är gigantiskt och de strösslar sin historia med det bästa därifrån. Deras kärlek till genren de skriver om är uppenbar, de tar sin historia på otroligt stort allvar och är förvisso noggranna med att göra sina karaktärer mångbottnade, men även tydliga, så att vi som läsare aldrig behöver känna oss osäkra i deras vägval. I en bok som inte handlade om unga häxor hade jag förmodligen haft jättesvårt för karaktärerna Vansessa och hennes idiotiske styvpappa och menlöse pojkvän. När Vansessa är en häxa med osynlighetskrafter köper jag allt hon gör.

I ”Eld” tar Rådet stor plats. Anna-Karin missbrukade sina krafter under det förra läsåret (rätt rejält också, om ni minns) och nu ska hennes brott utredas och lämpligt straff utdelas. Det här sätter (förstås!) cirkeln och lojaliteten tjejerna emellan på prov, men det är även ett ypperligt tillfälle för dem att komma närmare varandra inför slutstriden som måste komma i den sista boken. Elias mamma startar gruppen Positiva Engelsfors som menar att man med tankens kraft kan bota allt från ryggskott till depression. Men Positiva Engelsfors tar snart över hela staden och det verkar som att tjejerna i cirkeln är de enda som kan se att det är någonting som inte verkar stämma med sektens ledare och unga medlemmar. Dessutom måste tjejerna lära sig vem som är vän och vem som är fiende, förbereda sig för apokalypsen och vänja sig vid sina nya krafter.

När jag skrev om ”Cirkeln” skrev jag att jag hoppades få läsa mer om Ida och Linnea i kommande bok och det får jag. Jag har fortfarande svårt att supersympatisera med någon av tjejerna: alla har sina styrkor och brister, men jag tycker mest om de avsnitt som handlar om Minoo. Och apropå att jag tycker att ”Cirkeln” är tamare än ”Eld” är det framförallt Positiva Engelsfors som svårgreppbar skurk som jag föredrar framför Max. Dessutom utvecklas naturligtvis tjejernas krafter i ”Eld”.  Det blir helt enkelt lite farligare, coolare och på sina ställen riktigt mörkt.

Jag ser verkligen inte fram emot den avslutande trilogin. Jag vill inte att historien ska ta slut. Däremot misstänker jag att ”Nyckeln” kommer att vara grymt tjock, för jag tycker fortfarande att fienden är en aning diffus. Demoner som vill ha ordning och reda? Nja, jag skulle gärna se en rejäl uppgörelse med Rådet också och det känns väl inte alltför omöjligt?  Det återstår bara att se vilka av tjejerna som överlever slutstriden.

8 kommentarer

8 kommentarer till ”Eld” – Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

  1. […] i de flesta stora papperstidningar och på en rad bloggar idag (till exempel hos Enligt O och Bokhora), min recension kommer nog framåt helgen när Eldstormen börjat lugna sig lite. Kan oerhört kort […]

  2. Jag gillade också Eld bättre.

  3. saturday_sun

    Elfgren och Strandberg har nog kolla en del på Supernatural också. :)

  4. […] Några av dem som skrivit om boken: enligt O, Lyrans noblesser, Bokhora […]

  5. […] Bokhora – Johanna Karlsson, som: […] tycker att ”Cirkeln” är tamare än ”Eld” är det framförallt Positiva Engelsfors som svårgreppbar skurk som jag föredrar framför Max. Dessutom utvecklas naturligtvis tjejernas krafter i ”Eld”.  Det blir helt enkelt lite farligare, coolare och på sina ställen riktigt mörkt. […]

  6. Jg har ju inte läst den ännu. Tidsbrist. Men ja, ja…var tvungen att läsa din rec ändå :)

  7. […] googlesøk bekrefta at eg ikkje er aleine om å ha blitt fanga i denne verda. Les gjerne meir på Bokhora, Siljes skriblerier, Flukten fra […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida