”Fifty Shades of Grey” – E L James « Bokhora

Bokhora.se

09/07 2012
8:00

Att en bok, som helt klart bör klassificeras som ren pornografi, hamnar bland de mest sålda böckerna någonsin (över 20 miljoner i skrivande stund) hör väl inte till vanligheterna. Visst, ”Grottbjörnens folk”-böckerna sålde väl också som smör, men de innehöll faktiskt lite annat än sex och tankar på sex… Men med ett omslag som inte avslöjar någonting egentligen om dess snuskiga innehåll så vågar sig faktiskt många läsa boken bland folk kors i taket. Jag skulle nog låta bli då rodnaden på kinderna säkert skulle avslöja mig ändå. Så vad handlar då denna boksensation om?

Jo, den handlar om den 21-åriga oskulden Anastasia som precis ska ta sin examen i litteraturvetenskap och ge sig ut i arbetslivet. Som en tjänst till sin rumskamrat, som är redaktör på skoltidningen, intervjuar Anastasia den karismatiske, ytterst unga, företagsmagnaten Christian Grey. Av något skäl, som jag inte riktigt förstår, faller denne man för den fumliga Ana och han föreslår att de ska inleda ett BDSM-förhållande där hon ska skriva på ett kontrakt som hans undergivna.

Ok. Något jag inte visste när jag började läsa boken var att dess ursprung är Twilight-fanfiction. Men det är rätt tydligt att det här är Bella & Edward som faktiskt har sex med varandra… (”Åh, skada mig inte, jo gör det…” ) Språkligt sett så upprepas samma fraser så många gånger att det nästan är bisarrt och jag är inte ensam om att störa mig på den ”inre gudinnan” som hela tiden ska komma ut säga sitt. Och hur någon kan smirka, groana och twitcha hela tiden är rätt tröttsamt för att inte säga något om hur de hela tiden biter sig i läppen eller rullar ögonen…  Men som  porr tycker jag att den funkar (även om jag läste bättre sexnoveller på den numera insomnade sexnovell.com där jag en gång i tiden redigerade inskickade texter). Och att de dessutom är mycket noga med skydd ser jag som en mycket positiv sak (det är en rasande åtgång på kondomer). Rena BDSM-utövare kommer nog bli rätt irriterade  men jag tycker nog det är lite kul att E L James vågar sig på området.

Om du vill läsa något mer högstånde litterärt sett så bör du nog välja ”Berättelsen om O” istället men jag tror i alla fall inte att du kommer kasta boken i väggen av uttråkning.

Undrar vilket svenskt förlag som kommer ge ut den? Det känns som en säker kassako trots de språkliga bristerna (men en bra översättare kanske kan variera uttrycken något?). Uppdatering:  böckerna kommer ut på Norstedts i höst! ”Femtio nyanser av honom”. 

Det finns två böcker till i serien och jag kommer helt klart läsa även dem…

24 kommentarer

24 kommentarer till ”Fifty Shades of Grey” – E L James

 1. […] Nytt på : “Fifty Shades of Grey” – E L James […]

 2. Norstedts ska ge ut serien, och första kommer i höst.

 3. En fråga: Är det att vara en bra översättare att ”variera uttrycken något” om de i originalet inte är varierade? Är det bra att förbättra texten? Är det översättarens uppgift?

 4. tråkigt att det är så relativt dålig fanfiction som blir publicerad. finns fjortonåringar på internet som skriver så himla mycket bättre än sådär, både rent storymässigt, men framför allt bättre sex (både i syfte som porr och som i bättre, intensivare och mer varierat språk). jag läser extremt mycket fanfiction, och att DETTA blir ”allmänhetens” bild av fanfiction gör det liksom inte lättare för mig att prata om det bland folk, för det här är inte ens bra.

  • Kan bara hålla med, det finns helt makalöst fantastisk fanfiction, men tyvärr är det sällan den som får den stora uppmärksamheten.

  • Jag håller med totalt. Jag läste väldigt mycket fanfiction för några år sen, och jag ”snubblade på” Master of the Universe, som Fifty Shades hette då jag läste den, coh fattade inte varför alla var så betagna av den när det ju fanns så mycket annan riktigt bra fanfiction där ute. Även den som var/är baserad på Twilight och där författarna gjort det som Smeyer försökte men, i min mening, misslyckades totalt med; dvs att skapa riktigt bra karaktärer och handlig – och bra prosa.

   Men men, en författare som jag pratar med på internet har innan också fått erbjudande om att publicera sin fanfiction, även den baserad på Twilight men med ett ”riktigt” BDSM förhållande (skrivet ur eget perspektiv då hon själv är den av den kulturen). Jag hoppas att hon gör det så att folk kan se att det finns bra fanfiction och att inte allt är ”tantsnusk” (som min gamla lärare brukade säga). Hon är iof rädd att alla ska tro att hon hoppar på ”the bandwagon” nu när Fifty blivit så stor, plus att hon inte vill komma ut öppet om sin livsstil pga fördomar.

 5. För mig var Fifty Shades of Grey mer Fifty Shades of Lousy. Jag har läst mycket erotik og gillar genren, men blev ganska omedelbart slagen av at det var urdåligt skrivet. Relationen mellan huvudpersonerna var väldigt tillfäldig och bygger mest på (ref Twilight) att de två dras till varandra. Sexet var varken pirrande eller sjockande, men irriterande orealistiskt och repeterande. BDSM-sex framställs som något man bara måste släppa sig lös med och våga, så är det hur njutningsfullt som helst, och Mr. Grey är såklart skadad i sin barndom och har därför blivit som han är. The Inner Godess är ett kapittel för sig själv…jeeez. Det var ett slit att läsa färdigt bok 1, men jag kände att jag var tvungen att göra det för att kunna uttala mig om den.
  Jag kunde ha varit kritisk enbart på grund av att det ganska enkelt är dålig litteratur. Men i tillägg kommer det feministiska perspektivet. Vill jag att min dotter ska läsa och låta sig inspirera av böcker som framställer det att bli dominerad sexuellt och känslomässigt som romantiskt och spännande? Är det här verkligen vad kvinnor behöver för att få spänning i vardagen? Jag vill hellre utmana er på Bokhora (och andra bokbloggare) att hitta fram den verkligen bra erotiska litteraturen och informera läsarna om den, det är iallafall det jag har tänkt göra;-).

  • Vi har faktiskt skrivit en hel massa om erotika http://bokhora.se/genre/frackafredag/ särskilt under vårt gamla fredagstema ”Fräcka fredag”, men till slut har man läst de flesta erotiska klassiker och mycket av det nyutgivna inom genren, särskilt på svenska, är alltför undermåligt. När det gäller Fifty Shades-böckerna så tycker jag mest att det är lite underhållande att de just blivit sådana extrema bästsäljare då snusk sällan ligger i topp.

 6. …på tal om dåligt skrivet, sorry about element av svorska i min kommentar;-)…

 7. Ni som har läst den: jag fattar inte hur ni fixade det. Jag
  läste 100 sidor, klarade inte av mer: den är ju
  fullkomligt oläsbar. Språket är så undermåligt
  att det är en gåta att den någonsin blivit utgiven.

 8. Jag tycker att du även ska läsa ”Fifty shades of Gay” , den är mycket bättre!

 9. ”Berättelsen om O” är helt fantastisk. Gillar särskilt den diskreta upptrappningen som gör att om man sen läser om de sista kapitlena blir man lite chockad över att man INTE blev chockad första gången man läste dem.
  Jag tänker inte röra i 50 shades med en tång ens, men jag kan säga så här: sexuell dominans är mycket mer hälsosamt än psykisk dominans som i Twilight.

  Är inte en poäng med S/M att den underlägsna _egentligen_ har makten eftersom hen har makten att stoppa det hela?

 10. Dessa kommer att komma som ljudböcker också. Undrar hur det blir? Bra? Dåligt?

 11. Säger bara..stackars inläsare..alla dessa grejer om ”inre gudinnor” och ”holy crap”..och all epost mellan huvudpersonerna..

 12. Fantasier om en sexuellt dominerande affärsman – När kvinnor själva får välja. Ni har redan röstat med plånboken.

 13. inre gudinnor, smirkandet och lyxbilar/helikopter/jet etc hade jag kunnat vara utan. E-postandet tycker jag däremot är ganska rart, och som erotik helt godkänt. Gillar man inte någon beskrivning så kommer det ju strax en ny efter 20 sidor eller så, vilket iofs tar udden av det hela lite. Jag får skavsår bara av att läsa det. *beställer nu berättelsen om O*

 14. Tycker mest det är kul att Grey sitter och skriver en massa kontrollerande epost på arbetstid när han ska föreställa busy affärsman..”Vad har du på dig?” ”Vem är du med?” ”Varför svarar du inte?” osv. Och allt undertecknat med hans Grey, Ceo Grey Industries etc..

 15. […] som skrivit: Bokhora, Dark places, Annika Koldenius och […]

 16. […] både och verkar Fiktiviteter och Bokhora bland […]

 17. […] Missade du diskussionen om Fifty Shades ifjol? (I så fall – satt du i isoleringscell eller är du astronaut?) Det finns i alla fall massor att läsa om både första boken och hela serien bland annat här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här eller här. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida