Jag vill flytta in i ”Artighetsreglerna”! « Bokhora

Bokhora.se

10/10 2012
7:47

Jag har varit borta en vecka, åkte till en grekisk ö och skrev och läste och skrev lite till. Det var finfint, mer om det ett tag. Först måste jag bara säga att den här boken på bilden, ”Artighetsreglerna” av Amor Towles som jag läste sista dagen och på flyget hem – jag vill flytta in i den! Genast! Jag har blivit tokcharmad ”Artighetsreglerna”!

Här kommer en hänförd liten lista om varför och jag sparar inte på krutet:

1) Den utspelar sig i New York 1937-38. Och det är ett sånt fantastiskt New York med allt det göttaste. Miljöer, stadsdelar, tidstypiska saker, eviga saker, samhällsklasser, pengar, fattigdom, lyx, människor. Alltså, det är en av de bästa New York-skildringar jag någonsin läst, och jag är kräsen på det området (för New York är ju den bästa staden, så jag suger alltid i mig med stort nöje). Nästan alla mina favvoplatser är med, men i sina 30-talsupplagor. Det är så spännande! Staden är lika mycket en karaktär som de levande människorna.

2) Huvudpersonen Katey Kontent. Jag älskar Katey. Romanen har jämförts med ”The Great Gatsby” och Katey må nu komma ifrån Brooklyn och inte Mellanvästern som Nick Carraway gör, men de är väldigt lika ändå. Och Nick Carraway är ju som vi alla vet en magiskt bra berättare. Hans bakgrund, klass, kameleontförmåga, naivitet och hans skarpsynthet. Och så nu detta i en kvinna som är stark, smart, skärpt och jäkligt rolig. Fantastiskt. Faktiskt.
”Artighetsreglerna” som helhet kanske inte blir samma klassiker som ”The Great Gatsby”, men just Katey, åhhh. Hon är så bra skriven!

3) Alla bifigurer runt Katey. Eve! Tinker! Wallace! De är så speciella och de är så fantastiska. Så klysch-fria, så opålitliga och ändå så pålitliga. Heeelt underbara.

4) Handlingen. Igen, tänk Gatsby. Lite samma grej, på ett ungefär, men ändå med variation. Och så fiffig variation!

5) Tiden! Flera gånger vände jag på boken och läste om författaren för att se att jag hade fattat rätt, men ja, han lever nu, det är inte ett gammalt manuskript som någon har hittat. Inte för att jag är expert på 30-talet på några sätt, men det är så väl genomfört. Och det är hans debut! Wow.

6) Hantverket! En författare som vet vad hen gör. Njutningen. Man bara lägger sig i händerna på dem. Behöver inte oroa sig för att någon ska balla ur, tappa trovärdigheten, förfalla till billiga Hollywood-klyschor. Allt är lugnt. Det här går bra. Och yes, det gör det. Och det är hans debut! Wow.

Jag har redan läst flera hyllningar av Amor Towles, och nu joinar jag den kören. Den är fantastisk! Varning bara för att impulsen efteråt är att direkt gå in på en resesajt och boka en New York-biljett. Det kan bli en dyr bok. Jag sitter här och kämpar emot as we speak. Har ju precis kommit hem från en resa, nu får jag hejda mig.

Men gud så bra den är! Läs läs läs. Jag ska själv läsa om så snabbt det går.

6 kommentarer

6 kommentarer till Jag vill flytta in i ”Artighetsreglerna”!

  1. Vilket sammanträffande! Kommande vecka far vi till Capri och då har jag planerat att, bland annat, klämma Artighetsreglerna. Kul att du gillar, då blir jag ännu mera pepp! Ska bli så nedrans skönt med en semester nu, första på över två år *sick*

  2. Åh, den ligger som nummer två i min läs-stack. har sneglat ett bra tag på den, men nu så. Fint med extrapepp i detta inlägg.

  3. Den är ruskigt bra! En av mina absoluta favoriter i år.

  4. Artighetsreglerna var sommarens bästa för mig med!

  5. […] som recenserat boken är bland annat Bokhora, Västmanländskan, Lottens bokblogg och Enligt […]

  6. Cecilia Winberg

    Tusen tack för tipset, den fick både mig och min mammma att vilja förflytta oss från solig Gran Canaria strand till 30-talets New York.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida