Romanmiljö: amerikansk förort / suburbia « Bokhora

Bokhora.se

08/05 2012
9:00

Jag läste Megan Abbotts ”The end of everything” som 1) var otroligt bra och som 2) fick mig att känna mig så hemma. Miljön är medelklass och villakvarter i en amerikansk förort. Suburbia.
Jag vet direkt hur det ser ut där utan att behöva få något beskrivet. Utseendet och storleken på villorna, gräsmattorna, infarterna, poolerna på en del tomter. Att det ofta är sommar och varmt. Att det finns en inredd källare, ett rec room, där barnen, tonåringarna, kan hålla till och vara lite ifred. Hemliga. Hångla, ligga, röka på.
Alla som bor längs gatan är att lita på. Typ. (Tills någon misfit ibland visar sig vara en hemsk brottsling.) Papporna jobbar mycket och mammorna jobbar lite eller inte alls. De skjutsar barnen till träningar, till poolen i stan, till deras kompisar, går på PTA-möten eller pedikyr. Papporna kommer hem från kontoret på kvällen, parkerar bilen, lättar på slipsen, öppnar en öl, stryker sig över hakan och five o’clock-skäggstubben, och slappnar aaav. De grillar. Kallar sina barn för honey eller buddy.
Mammorna kanske sitter och tjuvröker och viskar med sina väninnor i telefon sen efter middagen för att de inte är så lyckliga hela tiden, men på morgonen står de där igen i köket och steker pannkakor eller rostar bröd till familjen och skär pbj-smörgåsar till lunchboxen. Och så börjar allt om.
Det är en sån miljö som man kanske längtar bort lite ifrån när man är i den, men så-å hemskt är det oftast inte. Faktiskt.
Amerikansk suburbia.

Själv blir jag alltid glad när jag läser en bok med den. Eller ser en film för där finns den ju också välrepresenterad.
Och precis som vanligt*, det är rätt annorlunda mot svensk förort. Där är det mest ångest ju? (Jonas Gardell, Hans Koppel.) I den amerikanska kan det vara både ock, det är inte givet. Läser jag en bok med svensk förort är jag nog däremot rätt säker på att det inte blir så mycket happy days av det här.

Megan Abbotts suburbiaroman, ”The end of everything”. Ett fynd. Jag tror det är hos Amanda Hellberg jag har läst tips om henne, non? Nu vill jag tipsa!
80-tal, två trettonåriga tjejer i centrum. Grannar och bästa vänner. Den ena är berättaren, Lizzie. Hon och Evie är precis i gränsen barn / ung tjej, sexualitet. Evie har en beundrad och exceptionell storasyrra, Dusty. Alla killar vill ha henne. Evie och Lizzie är djupt fascinerade av henne. Evie och Dusty har också en beundrad och exceptionell pappa som alla vill vara nära. Mr Verver. De tävlar om hans gunst och uppmärksamhet.
Och så en eftermiddag försvinner Evie. Lizzie är den sista som ser henne, för Evie tackar nej till skjuts hem från träningen. Och sen … borta.

Den här romanen – imponerande. Alla nivåer i berättelsen, alla relationer mellan Evie och Lizzie och Evies familj, och stämningen, herregud, stämningen. Känslan av det skrämmande och farliga, och att ha något viktigt på tungspetsen för man vet det, men tusan, det bara försvinner när man försöker tänka och komma på. Den. Så perfekt.
Nästan på varenda sida finns citat jag vill spara, och gestaltningen av den trettonåriga Lizzie och allt hon inte förstår men vill förstå, och allt hon vill vilja för att Evie och Dusty vill det. En så otroligt bra roman. Här ska det läsas backlist!

Några fler titlar med amerikansk suburbia: ”The lovely bones” av Alice Sebold. Tom Perrotta. ”The vast fields of ordinary” av Nick Burr. John Green. Jonathan Tropper. Ni kanske kommer på fler?

* tänk skillnaden mellan svenska sommarstugor och beach houses. Milsvid.

13 kommentarer

13 kommentarer till Romanmiljö: amerikansk förort / suburbia

 1. Linwood Barclay! Mycket suburbia i hans thrillers, såväl de fristående som serieböckerna. Samma sak med genrekompisen Harlan Coben. Han är dock inne i Newark eller Jersey City och härjar ibland. Jennifer Weiner använder sig av den välmående förortskulissen ibland också, t ex i Goodnight, Nobody. Och så Jane Green, fast där är det ju mer pittoreska småstäder i Connecticut snarare än suburbia. Och ibland tangerar hon beach house-litt också.

  Är själv oresonligt förtjust i den här litterära miljön!

 2. Stephen Amidon.

  Skönt förresten när man hittar en författare med några böcker i bagaget så att det finns mer av samma vara och man slipper vänta på nytt.

  • Helt okänt namn för mig, Stephen Amidon. Vad har han skrivit? Och är det bra, jättebra?

   • Minns som bra men vågar inte sträcka mig till jättebra längre. Tillräckligt för att jag skulle gå vidare till en andra bok i alla fall. Mer Perrotta än Tropper i stilen.

    Har läst Security och Human Capital som är nutidssuburbia, men Sthlms stadsbibliotek har The New City om du vill prova 70-tal.

 3. Hela Richard Yates produktion! Revolutionary Road är ju Suburbia i sin renaste form.

 4. oemotståndligt suburbiaboktips!

 5. ”The End of Everything” var fantastisk. Såg förresten att hon kommer med ny roman i sommar: http://www.amazon.com/Dare-Me-Novel-Megan-Abbott/dp/0316097772

  Apropå svensk suburbia, läste nyss Jonas Bruns ”Skuggland” som jag verkligen kan rekommendera!

  • ”Dare Me” verkar redan finnas som Kindle-version! Härligt skrivet om suburbia, ska absolut kolla upp den här Abbott, låter precis som något för mig!

 6. The Lost Legends of New Jersey av Frederick Reiken. Helt underbar, magisk stämning från lika delar Suburbia och åttiotal.

 7. Måste läsa! Älskar för övrigt The Lonely Bones. Herregud vilken början. Finns det bättre i någon bok? Och Jonathan Tropper. Vilken kille. Herregud vad jag skrattar när jag läser hans böcker. Och nästan gråter för det egentligen är så sjukt tragiskt det han skriver om.

 8. […] suburbia! Det var det som främst fick mig att låna hem boken från biblioteket efter att ha läst Johanna L:s recension. Lugna smågator, välskötta gräsmattor, helt vanliga människor. Och sedan ändå, något som […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida