”The fault in our stars” – John Green « Bokhora

Bokhora.se

25/01 2012
7:21

Vi hade ungdomsbokcirkelsträff i måndags och då kom vi in på Listan av någon anledning. Also known as Frikorten. Ni vet, även om man har en kille så finns det vissa andra killar som, ifall, mycket hypotetiskt och otroligt, men om man råkade träffa dem… Och då är det alltså inte ”killen på Ica” utan mer i klass med Johnny Depp. (Etta på Listan för 2 av 5 närvarande om ni undrar.)
Iallafall, L sa till mig ”men du har väl bara fiktiva karaktärer på din”, och när jag tänkte efter så insåg jag att det kanske stämde. Hur nördig är jag?! Petigt sett behöver jag inte ens en lista, men på den med verkliga människor är George Clooney etta sen evigheters evigheter (dvs sen Doug Ross i ”ER”), och kommer så att förbli. På den för fiktiva karaktärer så har Augustus Waters från ”The fault in our stars” just glidit in snyggt. Han har dock ingen chans mot ettan. Det är en mr Griggs, kanske lite bekant. (Jo, en viktig sak till om den här fiktiva listan. När vi ändå håller på och låtsas så är jag 17, okej?)

Augustus Waters har spelat basket och det syns, han är blond mörk och har blåa ögon, är skitsnygg, och han har 1.4 ben. På en support group för ungdomar med cancer träffar han Hazel. Hon har överlevt, som ett mirakel. Var så nära att dö i lungcancer, hade sagt hej då och allt till sina föräldrar, men repade sig. Nu får hon en ny medicin, måste vara upphookad i en syretank dygnet runt, och hon orkar inte så mycket, men hon lever och hennes tumörer växer inte. Hazels mamma tvingar iväg henne till gruppen för att hon ska komma ut och träffa människor. Hon går motvilligt dit en gång i veckan. Och så är Augustus där. Förutom alla redan nämnda attribut så har han även den exakt rätta humorn. Typ fyra repliker in sitter man där och bara ”wow, I think we have a winner!”.

Den här historien kanske ändå låter väldigt mörk och hemsk? Två ungdomar som är drabbade och märkta av cancer. Och ja, den är rätt mörk. Men den är också väldigt fint realistisk. Både Augustus och Hazel är helt vanliga människor trots sin sjukdom. Vill få uppleva samma saker som alla andra. Uttrycker inte gudomlig vishet och/eller godhet bara för att de har cancer. Ibland är de jobbiga och nere, ibland glada och hoppfulla. De är framförallt inte den typiska alldeles för unga cancerpatienten i en amerikansk snyftfilm.
Överlag känner jag mig så föredömligt icke-manipulerad av John Greens bok. För att ta ännu ett exempel från ungdomsbokcirkeln, vi pratade om ”Extreme home makeover” och hur man alltid grinar vid ”move that bus!” även om man försöker låta bli. Det känns så klibbigt men man bara gör det. John Greens bok är motsatsen till klibb och move that bus. Jepp, jag grinar, men ingen annan har tryckt på knappen åt mig. Jag grinar för att Augustus kallar Hazel för Hazel Grace, och för att han är så snygg i sin kostym, och för att Hazel är en granat. (Ja, jag vet! Skittöntigt, men tom det funkar!) Men allra mest för att jag så gärna vill att de ska fortsätta prata och prata och prata med varandra och säga alla de där fantastiska sakerna. För det är så här, de må hitta varandra på en support group för cancer och det må vara mycket sjukdom som grund i den här boken. Men ”The fault in our stars” är lika lite en bok om sjukdom som ”Friday Night Lights” är en teveserie om fotboll. Vad handlar den om då? Liv, kärlek och hopp. Allt det gamla vanliga, och allt det bästa.
Ni: Serien eller boken?
Jag: Båda.
Ni: Kanske borde kolla in.
Jag: Jupp.
… och tänker: Move. That. Bus.

14 kommentarer

14 kommentarer till ”The fault in our stars” – John Green

 1. Ok, du har fått mig att lägga in ännu en bok på att-läsa-listan.

 2. Tack, nu blev jag lässugen!

 3. Fick mitt signerade ex i brevlådan igår och började läsa. Så jag väntar några dagar med att läsa ditt inlägg. Vill inte veta för mycket.

 4. Om ni vill se John Green snacka så är det bara att gå in på youtube.com/vlogbrothers där han och hans bror Hank driver en väldigt rolig och tänkvärd videoblogg.

 5. Har läst nu. Cancerbok får plötsligt en bättre klang. Så kär i både Augustus och Hazel Grace och själva kärleken. Inte bara Dessen som skriver en annan sorts bok! TFIOS är inte som Greens andra, men fortfarande superbra.

  Bra inlägg för övrigt! Friday Night Lights-koppling och allt. :)

  • Tack, och ja, visst är det en annan bok. Har tänkt på den nonstop sen i tisdags när jag läste ut. Har också lovat att låna ut den till Onekligen-Lisa nästa gång vi ses, och nu börjar jag fundera på om vi kanske faktiskt inte alls behöver ses på ett bra tag? Bara för att jag vill ha kvar den hemma alltså! Men JA jag ska låna ut, det är bara en sån bok som man vill ha till hands och fortsätta småläsa.
   Så. Bra.

 6. […] John Green, jag tror nog att du och jag ska komma bra överens. Vi också, that […]

 7. […] på Kindlen? Tipset om boken om cancersjuka Hazel och canceröverlevaren Augustus kom, som vanligt, från Johanna L, och under läsningen måste jag Ååh-twittra lite med henne och Onekligen som läste boken […]

 8. […] P.S. 2. Handling? Vad är väl det mot en upprymd känsla? Men okej då, kika in här för att få lite handling. […]

 9. Idag när jag hade slutat skolan hade jag ingenting för mig, så jag gick och köpte ‘Förr eller senare exploderar jag’ (Svenska titeln). När jag kom hem satte jag mig direkt och började läsa. I början hade jag bara tänkt läsa ett par kapitel, men den var så bra att jag sträckläste hela. Tårarna bara rann, på ett sätt som de bara gör när man läser riktigt bra böcker!! (T.ex. Harry Potter, Boktjuven, Jellicoe Road, Morgon i Jenin, Godnatt Mister Tom, osv..) Jag rekommenderar den verkligen till alla!
  —Astrid, 14

 10. […] om boken: Bokhora, Enligt O, Beroende av böcker, What you […]

 11. […] som har skrivit om boken: Enligt o, Fiktiviteter, Bokhora, Eli läser och skriver och […]

 12. […] mer om boken hos Johanna Lindbäck på Bokhora som var den som fick mig att vilja läsa den. Tack […]

 13. Åh, ”The Fault In Our Stars”! Jag köpte den när jag var i Borås i lördags, fastnade med den på tåget (mina kompisar tyckte att jag var lite speciell…) och läste ut den samma kväll! Det är nog den bästa boken jag läst på länge, om inte någonsin! Idag gick jag och köpte ”Me Before You” i Alingsås, och hoppas på en bra bok i den också. Läste eran recension, och den verkar inte hålla jämna steg med TFIOS?? Jaja, jag hoppas på det bästa :D

  —Sofia, 15

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida