”Torka aldrig tårar utan handskar” – Jonas Gardell « Bokhora

Bokhora.se

27/08 2012
7:00

Jag måste börja med att skriva att jag inte har läst särskilt många böcker av Jonas Gardell. Jag vill börja med att skriva det eftersom en invändning som jag hade mot att läsa ”Torka aldrig tårar utan handskar” var att jag vanligtvis inte är så förtjust i Gardells böcker, av någon anledning som jag inte kan sätta fingret på. Men ”Torka aldrig tårar utan handskar” var någonting helt annat. Den är som att gå in i ett rum, att uppleva istället för att läsa, att beröras och att få vara med, vid sidan om.

Kort sagt: att man inte brukar gilla Jonas Gardells böcker är ingen bra anledning att låta bli att läsa ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

”Torka aldrig tårar utan handskar” är uppdelad i tre delar. Den första delen heter ”Kärleken”. Övriga två delar kommer under 2013. Jonas Gardell berättar sin och sina vänners historia. Han berättar om att som ung man komma till Stockholm, att hitta sin plats, finna ett sammanhang, men också om att se sina vänner bli sjuka och dö. Den första delen är inte precis sprudlande, men här lämnar Rasmus värmländska Koppum och flyttar till sin moster i Stockholm. Det är här han kan försöka lära känna sig själv. Han har alltid känt sig utanför, inte haft några riktiga vänner förrän i gymnasiet. Han har blivit mobbad av sin granne och vuxit upp som sina föräldrars ögonsten.

Benjamin är Jehovas vittne, ett riktigt mönster-vittne, som plötsligt träffar Paul, som bjuder in Benjamin till sitt julaftonsfirande. En julafton där Benjamin och Rasmus träffar varandra första gången. Jag tycker alltid att julaftnar är magiska i böcker och här faller snön lätt över Hornstull. Sprudlande.

Boken är alldeles tydligt en del av en trilogi. Jag både tycker att Jonas Gardell skapar personer som jag känner med, som han låter oss lära känna, och tycker att vissa delar av historien blir kortfattat, grunt. Boken är strax under 300 sidor och Gardell berättar många olika historier, flyttar sig problemfritt från då till nu (även om hela boken utspelas i då-tid, i början av 80-talet).  Vissa kapitel är rent undervisande, där Gardell återger rubriker från 80-talet om den nya, mystiska sjukdomen från USA, eller situationen för homosexuella i Sverige under 70-talet och i början av 80-talet.

Är det omöjligt att tycka illa om Paul? Jag tror nästan det. Därför irriterar jag mig på att jag inte får reda mer om honom. Han är mannen som presenterar Rasmus och Benjamin för varandra, som välkomnar dem i sitt liv och som osjälviskt låter andra stå före. Hur blev han sådan? Kärlekshistorien mellan Rasmus och Benjamin tar stor plats i baksidetexten och kommer förmodligen att få ta plats i kommande böcker, men den dröjer i ”Kärleken”.

Den vill jag också ha mer av!

”Torka aldrig tårar utan handskar” är en kärleksfull bok om ett skamfullt förflutet. Det är en bok som väcker känslor, för att man inte hade kunnat föreställa sig hur situationen egentligen var för homosexuella män och kvinnor för trettio år sedan och på grund av alla människor som fick dö ensamma i en sjukhussäng utan någon som helst mänsklig beröring. Jonas Gardell är en skicklig dramaturg, har ett målande behagligt språk och är en välformulerad debattör. När jag om ett år eller så, läser den sista delen i ”Torka aldrig tårar utan handskar”-trilogin är jag övertygad om att jag kommer att ha mycket svårt att skiljas från personerna och att historien som helhet kommer att vara något av det bästa jag läst från en svensk författare. Alltså: det här är en rekommendation.

 

I oktober sänds ”Torka aldrig tårar utan handskar” som miniserie på SVT. Här kan man läsa mer och se en lång trailer.

8 kommentarer

8 kommentarer till ”Torka aldrig tårar utan handskar” – Jonas Gardell

  1. Har heller läst något av Jonas Gardell tidigare, men blev alldeles tagen av den här boken.
    Viktig bok. Måsteläsning.

  2. […] Bokbabbel, Bokhora, Calliope books, Dark Places, Fiktiviteter, Pocketlover. Media: Aftonbladet, 2, Dagens Nyheter, […]

  3. Vill också ha mer av Paul, men tyckte väldigt mycket om Rasmus också. Benjamin växer, men han var lite svårare att ta till sig. Troligen för att hans bakgrund krockar med min.

  4. Lär dig skriva för in i hundan!

  5. […] Bokhora skrev i sin recension att man inte behöver ha gillat Gardell förut för att gilla den här. Är du skeptisk så ge den […]

  6. […] Boken finns utgiven av Norstedts och du kan bl.a. köpa den hos Bokus och Adlibris. Några andra som skrivit om den är SvD och Bokhora. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida