Två lyckade inköpsförslag « Bokhora

Bokhora.se

03/05 2012
7:35

Åh, Nina LaCour! Åååh! På nyårsdagen läste jag hennes debut ”Hold still”, och älskade. Sen inköpsförslagade jag ”The disenchantments” till bibblan. Den dröjde några månader på att ta sig hit, men åh, så värd väntan. Jag utnämner Nina LaCour till en ny författaridol.

I ”The disenchantments” handlar det om Colby som är kompis med Bev. Och ja, han är hemligt kär i henne. Och nej, han har aldrig sagt något. Deras pakt är att gå ut high school, sen turnera i Californien med Bevs band under sommaren. Colby är chaufför. Och sen ska de två åka till Europa och uppleva saker i ett år. Alla andra kompisar söker in till skolor, men inte Colby och Bev. Ända tills… första dagen på turnén berättar Bev att hon inte följer med till Europa för hon har i smyg sökt in på college, och kommit in. Colby känner sig totalt krossad och övergiven.
Mitt idolskap beror på att Nina LaCour är så fantastisk på att mejsla fram sina karaktärer och deras liv. Man vill bara befinna sig där med dem, i folkabussen. Colby är underbar, Bev är underbar, de andra tjejerna i bandet likaså. Alla är det. Och ändå är de ju helt vanliga människor som inte alls är underbara hela tiden. Men LaCour är så skicklig. Melankoli, glädje, stress, sorg. Allt blir lika bra och känns lika mycket. Det spelar egentligen ingen roll vad det är för handling då, eller ens om det är någon handling, för man vill fortsätta vara med de här personerna.
”The disenchantments” får mig också att tänka på filmen ”Sideways”. Efter att ha sett den ville man genast boka en tripp till Cali och besöka alla vingårdar. Precis samma här. Roadtrippen när de tar sig runt på turnén och besöker stora och små ställen. Jag kan åka på den nu!

Det andra inköpsförslaget är ”Where things come back” av John Corey Whaley. Årets Printz-vinnare*. Även den en delvis mycket bra bok, men jag blir inte lika såld som med Nina LaCours. Det beror på de två totalt olika plotterna som boken består av.
Huvudstoryn handlar om Cullen Witter, 17-årig kille, i en pytteliten, extremt tråkig stad. Alla drömmer om att få komma därifrån för allt är så enformigt och händelselöst. Ända tills en väldigt sällsynt hackspett syns nära stan och får folk att vallfärda dit. Och ända tills Cullens yngre brorsa Gabriel försvinner. Så totalt oväntat och out of character för honom. En morgon är han bara borta. Ingen fattar hur när varför.
Den här delen tycker jag om massor. Otroligt bra pyttestadskänsla, det jobbiga, och väldigt bra karaktärer i samspel. Fint, fint!
Men sen den andra storyn i boken… Den börjar med en helt annan ung kille som åker till Afrika för att vara missionär. Jag blir aldrig lika gripen av den, och det känns länge som att det är mest utfyllnad. Skummar den här biten-känslan. Det mest uppseendeväckande med den är en berättartekniskt väldigt speciell sak – och det är total spoilervarning på den. Om någon läst vill jag gärna diskutera! Men trots det, njaee.
Cullen och den försvunna brorsan däremot, ja! De hade jag kunnat läsa massor om.

Och om man bor i Stockholm finns alltså båda dessa på bibblan.

* Printz-priset = det finaste ungdomsbokspriset i USA

1 kommentar

1 kommentar till Två lyckade inköpsförslag

  1. Jag beställde och fick ”When Things Come Back” för någon vecka sedan. Då hade jag aldrig hört talas om den förutom en rad från Maggie Stiefvaters blogg. Jag slog till direkt.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida