”Äktenskapsbrott” – Åsa Ericsdotter « Bokhora

Bokhora.se

09/05 2013
8:30

När jag tänker på Åsa Ericsdotter. Då tänker jag fortfarande på henne som något slags tonårigt underbarn, upptäckt av Håkan Nesser.

Som om hon stannat där, i tiden.

Det stämmer naturligtvis inte. Och ett par av hennes diktsamlingar efter ”Oskyld” har jag också läst. Romanen som kom 2010.

Så läste jag ”Äktenskapsbrott” i februari. Det är närmast en slump. Åsa Ericsdotter brukar jag reflexartat plocka på mig men kanske inte alltid läsa. Hyllvärmare. Nu är det egentligen någon av Henrik Tikkanens gatuböcker jag letar efter när jag snubblar över ”Äktenskapsbrott” och okej då, den är ju tunn – jag har inte så mycket tid – och det är väl inte ett kriterium jag går efter när jag väljer böcker vanligtvis men nu blir det så.

Och den lämnar mig ingen ro.

På ett sätt som få svenska romaner gjort sedan Sissela Lindbloms ”Lisa för själen”. De påminner mycket om varandra. De här trasiga, aviga, skaviga (kvinnliga) huvudpersonerna. Som går bananas. Som skiter i omgivningen. Kanske är det min välartade medelklasskvinna som gör uppror, ibland tänker jag att hon BORDE göra uppror, som tycker att det här är befriande. Vansinnigt men befriande. Och knivskarpt. Analytiskt och samtidigt så vackert.

Det är ju ofta så när poeterna går på romanformen. Just poetiskt. Att väga varje ord. I poesin är det så viktigt och det hantverket – den konsten – tar poeter inte så sällan med sig in i sina romaner. Resultatet blir så oerhört välskrivet. Njutning. Ofta kort. Jag inbillar mig att det tar på krafterna att skriva. Det känns som om hela ”Äktenskapsbrott” är en bok som kostat på att skriva i sitt lilla format. Och det är klart, en roman som behandlar ämnen som otrohet, det är ju kostsamt. Det vet alla som levt i relationer som inte är uttalat polyamorösa. Otrohet kostar. Det kostar att prata om det, närma sig det.

Jag är så glad över den där eftermiddagen i februari, jag är så glad att jag inte mindes färgen på Henrik Tikkanens gatubok.

Jag är så glad i ”Äktenskapsbrott”.

1 kommentar

1 kommentar till ”Äktenskapsbrott” – Åsa Ericsdotter

  1. I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida