Bibliotekspodden Solen « Bokhora

Bokhora.se

17/05 2013
8:25

Jag ramlade över Bibliotekspodden Solen, som görs av tre bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Stockholm. De heter  Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström. Och ser ni? I nästa avsnitt ska de prata om roliga böcker. Det får vi jättemånga frågor om på Bokhora. Det måste ni lyssna på, alla ni som letar efter roliga böcker*.

solen_alice_patrik_elias

Foto: Cissy Avrin/Stockholms stadsbibliotek

 

Hej Alice Thorburn! Du och dina kollegor på Stadsbiblioteket i Stockholm har en podd ihop. Kan du inte berätta lite om vem ni är och vad ni pratar om?

Vi är tre kompisar och bibliotekarier som alla arbetar på Stockholms stadsbibliotek, och som gillar att prata om och läsa litteratur. Patrik är väldigt serieintresserad och kunnig även inom skräckgenren, Elias läser mycket poesi, och jag tycker om allt från ungdomsfantasy till episka romaner. Vår podd är lite som vi: den kan handla om vad som helst som finns i litteraturens värld, det vill säga det mesta. I varje avsnitt pratar vi om litteratur och annat kulturellt kring ett tema som vi väljer helt utifrån lust. Hittills har vi haft ”genrer”, ”fantasy” och ”Japan” som teman, i nästa avsnitt handlar det om roliga böcker. Vi vill att Solen ska vara som ett inspirerande och vindlande bokprat, och vi tipsar varandra och lyssnarna på samma gång om de böcker vi tar upp.

Hur lyssnar man på Bibliotekspodden Solen?

Vi hoppas att man ska lyssna på oss med njutning och nyfikenhet!

Men rent praktiskt då: man kan lyssna via soundcloud, där man kan söka efter Stockholms stadsbiblioteks flöde och hittar oss där.

http://soundcloud.com/stockholmsstadsbibliotek/ [Johannas kommentar: Soundcloud finns som app för iPhone/iPad och Android – det tycker jag är bra!].

Vi finns också på bibliotekets hemsida, och fördelen med att lyssna på oss därifrån är man också får upp en lista med alla böcker vi tipsar om i programmet och kan gå in och låna eller reservera dem direkt.

https://biblioteket.stockholm.se/inspiration/bibliotekspodden-solen

Hur ofta kommer det nya avsnitt av podden?

Vi siktar på att komma med ett nytt avsnitt ungefär varannan till var tredje vecka.

Vilken bok tycker du att Bokhoras läsare ska läsa i sommar?

Vårt nästnästa avsnitt kommer faktiskt att handla just om sommarläsning – hur och vad man läser då, de bästa sommarskildringarna med mera. Det kommer i början av juni. Men ska jag bara ge ett tips så får det bli en av mina absoluta favoriter, som jag alltid tvingar på mina läsecirklar på bibblan och som är jätteintressant både att läsa och prata om: ”Jag är allt du drömt” av Ali Smith. Handlar om en familj som är på semester i ett hus i en engelsk småstad, när en ung kvinna vid namn Amber dyker upp och flyttar in hos dem. Alla familjemedlemmarna tror att hon känner någon av de andra, vilket i sig visar hur lite kontakt de faktiskt har med varann. Amber blir en slags katalysator för förändring för dem alla, och jag skulle säga att den här boken förändrar även sin läsare. Både språk och innehåll är nytt och annorlunda, och den väcker som sagt massor med frågor.

 Åh, förresten – varför heter ni Solen?

 Solen är en förutsättning för liv på jorden – så ock vi. Skämt åsido – vi tycker om den känsla som ordet Solen ger, av värme och lyskraft. Och så tycker vi att själva ordet är snyggt.

 

* = här vill jag också verkligen göra reklam för bibliotekarierna. När vi får mail om efterlysningar på en viss bok eller en genre, brukar vi ofta svara att det absolut bästa sättet att få hjälp med bokerier är att besöka ditt närmaste bibliotek och snacka med en bibliotekarie där. Är man osams med alla bibliotekarier eller har långt till biblioteket finns Bibblan svarar.

 

3 kommentarer

3 kommentarer till Bibliotekspodden Solen

  1. ”Elric… blek snubbe… antihjälte…” He he, en av mina litterära förebilder.

  2. Oj, behövs nog ett förtydligande där. Jag lyssnade på Fantasypodden.

  3. Åh roligt, visste inte om detta. Ska lyssna dirr!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida