Donna Tartt och tajmingen « Bokhora

Bokhora.se

15/11 2013
7:51

Jag läste färdigt Donna Tartts nya ”The Goldfinch” i tisdags. (Ja, på engelska.) Jag tror jag måste smälta den lite innan jag kommer med några tvärsäkra uttalanden om hur bra den var, h-u-r bra??, men jag kan säga såhär: location, location, location och tajming. Man brukar ju dra till med båda som förklaringar till framgång, och vad gäller Donna Tartts klassiker ”Den hemliga historien” passar båda in väldigt bra på just mig.

Location: exklusivt college, alltså aka-porr. Älskar den genren.
Tajming: läste den när jag var lite yngre, eller möjligen jämngammal, med huvudpersonerna. Det var alltså något som låg nära min framtid och som jag gärna ville ha. Skolan, besattheten, pluggandet, det nördiga. Precis rätt. Verkade underbart. Mycket eftersträvansvärt. Det var därför den blev en sån stor favorit för mig. Jag hittade den i helt rätt period i livet. Hade jag läst den första gången när jag var över trettio hade det förmodligen inte alls funkat lika bra för då låg det bakom mig. Av samma anledning blev hennes andra ”The little friend” ingen hit för mig. Det var fel location och fel tajming för det handlade ju inte alls om sånt jag var inne på. Det var bara en vanlig bok.

Och så nu, ”The Goldfinch”. Det är också bara en vanlig bok. En ovanligt lång vanlig bok, drygt 800 sidor. Huvudpersonen Theo Decker har ingenting jag avundas eller längtar efter, jag får mest ångest av allt som händer honom. Det här blir alltså en Donna Tartt som ska stå på egna ben utan draghjälp av location och tajming, och i egenskap av helt vanlig roman helst lyfta upp till fantastisk.

Jag vet som sagt inte än om den lyckas med det. Mitt omdöme nu skulle bli: jo, kanske, den är bra, i vissa stunder jättebra, och ja, det finns flera karaktärer som hon får till helt fantastiskt. Men om man ska satsa på en långläsning i år, bör man lägga sin energi på Tartt eller ska man välja en annan som typ Knausgård?
Hm.
Möjligen Knausgård. Kanske.

6 kommentarer

6 kommentarer till Donna Tartt och tajmingen

 1. Fast stämningarna och sättet som hon skildrar detaljer och liksom låter dem glida över i huvudpersonens medvetande känns väldigt DHH (fast mognare rent stilistiskt tycker jag)? Jag tyckte att mycket av känslan i DHH återfanns här i lite mer utarbetad skrud, även om miljön och tajmingen är annorlunda. Och så är ju Francis med i ett yttepyttecameo!

  Jag läste ut The Goldfinch för ett par veckor sedan nu och är rätt säker på att jag tycker den är det bästa Tartt skrivit. Språket! Personerna! Miljöerna! Stämningen! Nu ska jag läsa om The Little Friend, tror att jag kommer gilla den mycket bättre nu än som akaporrtörstande 22-åring.

  • Jo, ja, jag håller med om stämning och detaljer, men kanske är det så att Tartt inte är MIN författare (längre). Det räcker inte med att några ingredienser är jättebra, för helheten.. mja, sådär. Hon skriver inte om sånt jag blir lyrisk av? Fattar däremot att andra kanske blir det, men jag är helt enkelt svalare.

 2. Jag tycker att The Goldfinch är den bästa av alla hennes tre böcker. Kusliga stämningar med människor som kastas i en katastroftillvaro, det handlar om att överleva på ett eller annat sätt.

  Kan knappt vänta tio år till tills nästa bok:)

 3. Åh jag läste Den hemliga historien i somras, som 19-åring nyss hemkommen efter ett sabbatsår utomlands. Helt rätt tidpunkt i livet, och jag älskade boken.

  En fråga, om jag skulle vilja läsa fler böcker som utspelar sig på ett ”exklusivt college”, finns det några särskilda du skulle rekommendera då?

  Och en annan grej, vet du några bra böcker som utspelar sig under julen?

 4. Åh, jag är på sidan 558 och våndas. Är livrädd för att boken inte ska hålla hela vägen ut för den är den bästa jag läst. Vackraste och mest vidriga. Jag läser högt stora stycken för att få uppleva miljöerna lite extra. Det spelar ingen roll att jag inte kan identifiera mig med Theo Decker, jag kan ändå förstå hur det blir som det blir.

  Josefin, kanske Curtis Sittenfields Prep kan vara något för dig?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida