”Gone girl” – Gillian Flynn « Bokhora

Bokhora.se

10/10 2013
9:01

flynn_gone_girl_omslag_0Smack på nästa kriminalhistoria då!

I min bokcirkel läser vi Gillian Flynns ”Gone girl” till nästa gång och jag borde kanske spara på omdömena, men om någon ur min bokcirkel läser det här får ni väl helt enkelt sluta eller skylla er själva. Särskilt om ni inte har läst boken.

Jag ska försöka undvika att spoila. Är du paniskt rädd för spoilers så läs för guds skull inte mer, men som sagt: jag ska försöka.

”Gone girl” består av tre delar och jag började läsa i den på väg hem från bokmässan. Jag satt i min kupé och önskade att tågresan inte skulle ta slut. Min hjärna ömmade av just den sortens formuleringar som jag tycker så mycket om. Curtis Sittenfeld, nämner Johanna Lindbäck, ja kanske. Jag är barnsligt förtjust i uttrycket ”sög på en karamell”. Karamell! Ja tack! Fler karameller i böckerna jag läser.

Har ni ingen aning om handlingen så är det här liksom huvuddelen: Amy försvinner på sin och Nicks femåriga bröllopsdag. Som äkta man blir han naturligtvis huvudmisstänkt.

Boken är uppdelad i tre delar. Jag tycker att den första delen är absolut bäst. De andra delarna tycker jag tappar takt, språk och fart. Om boken var som första delen hela tiden skulle jag utropa den som bästa kriminalaren jag läst någonsin, men det är den inte så som den ser ut nu (här låter det som att jag besviket riktar mig till Gillian Flynn: Varför gjorde du den inte mer som JAG ville ha den?).

Och förlåt mig, för jag vet att sanningen alltid överträffar dikten, men det händer faktiskt att jag läser böcker och tycker att bokpersoner gör sig helt orimliga besvär för att liksom bevisa någonting eller för att få sin vilja igenom. Skolexemplet heter ”Saeculum”.

Det är lite som i film eller böcker när mördarna bara är helt oförklarligt onda och jag vill veta varför. Hade de en svår uppväxt? Var det ett trauma som fick dem att mörda? Hämnas de? Får den en makt-kick? Jag kan inte bara ta att mördare X är en onding bara och att det är därför hen mördar. Så kanske det är i verkligheten (?), men i böcker vill jag ha en förklaring som jag tror på. Mördare måste mörda av en anledning och bokpersoner får inte göra sig för orimliga besvär för att få sin vilja igenom.

Tack.

Som en extra vridning av kniven i mitt besvikna bröst står det på IMDB att Ben Affleck ska spela Nick Dunne i filmen som kommer nästnästa år. ”Gone girl” med Ben Affleck i huvudrollen känns som en film som går raka vägen in på videohyllan utan att passera Bio. Ben Affleck är bara bra i de filmer han gör själv. Amy ska spelas av Rosamund Pike och mot detta har jag inga protester.

 

 

8 kommentarer

8 kommentarer till ”Gone girl” – Gillian Flynn

 1. Gone girl borde vara en perfekt bokcirkelbok, jag och Enligt O hade väldigt bra diskussioner om den i bloggarna i våras när vi körde en samläsning. Jag gillar boken men det är inte min favorit-Flynn och jag håller också med om att första delen är allra bäst. Jag skriver det här mest för att få kommentera castingen till filmen men finner att jag saknar ord… Ben Affleck!?! Känns värre än Affleck som Batman som ju alla andra rasar över. Rosamund Pike tror jag blir bra till den rollen, men Neil Patrick Harris känns också konstig i sin roll (även om jag gillar honom).

  • Ja! Neil Patrick Harris känns också jättekonstig som Desi. Agree agree.

   Man hade tydligen Reese Witherspoon i åtanke i rollen som Amy först. Vad hade du tyckt om det?

 2. Jag tycker att Ben Affleck är perfekt i rollen! Tänk er själva karaktären: Nick står och fånflinar på presskonferensen i hans försvunna frus ära, helt osympatisk karaktär som misslyckas med i princip allt, kan inte övertyga någon om sin oskult, the baby of the family som behöver hunsas, men som samtidigt ser ganska bra ut. Låter som Ben Affleck.

  NPH som Desi har jag inte heller några problem med. Högfärdig och rik mamas boy är inte långt från hans tidigare Barney Stinson.

  • Har de senaste månaderna sett How I Met Your Mother för första gången och håller med. NPH passar, på pappret, utmräkt i rollen! Riktigt roligt att se honom arbeta med Fincher!

 3. Jag håller på och läser Gone Girl nu och har precis börjat på andra delen, så spännande och bra!

  Jag tror att detta blir en riktig storfilm med tanke på att David Fincher (Seven bl a) regisserar så den går nog inte bara rakt till DVD. Jag tror att Ben Affleck blir bra i rollen fast lite störigt att jag vet redan nu när jag läser boken att det är han som kommer att göra rollen då det är honom jag ser framför mig nu. Annars hade jag nog föreställt mig Nick lite annorlunda.

 4. […] som läst: Beroende av böcker, Underbara böcker, Bokhora, […]

 5. […] som läst ”Gone girl”: Deckarhuset Bokgodis Bokfetischist Bokhora SvD (obs! Läs ej om du ej läst boken. Spoilers!) […]

 6. […] Du kan hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om den är SvD och Bokhora. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida