Hur väljer vi ut recensionsböckerna? « Bokhora

Bokhora.se

31/03 2013
18:51

Det här är en intressant fråga som jag hittade via Enligt O och Marcusbiblioteket, och i begynnelsen var det Jens Liljestrand på Expressen som fick den.
Vi på Bokhora har liknande urvalskriterier som alla ovanstående.

Vi läser Svensk Bokhandels utgivningskatalog och går efter vad vi vill läsa först och främst. Det här är ju en hobbyverksamhet och inget betalt yrke, så läslusten är alltid kriterie nr 1.

Som nr 2 spanar vi efter några viktiga böcker den säsongen. Tex Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” och Karolina Ramqvists ”Alltings början” i höstas, eller kommande avslutningen i Engelsfors-trilogin. Man förstår att det kommer att bli mycket prat om de här, så de borde vi absolut läsa och blogga om.
Vi försöker pytsa ut snackisarna mellan oss. Det finns ofta någon som spontant vill läsa, men annars får man offra sig lite för laget. Tror att jag läser i snitt 2-3 såna ”pliktböcker” per år. Det allra mesta är alltså verkligen böcker jag vill läsa.

Efter snackisar och plikt försöker jag fördela så att det blir balans mellan genrer, kön och förlag i min läsning, och jag tror att de andra bokhororna tänker lika.

Balans vad gäller förlag: inte bara från de stora, utan spritt från små, mellan, stora.

Genrer: jag läser rätt blandat, och oftast brukar jag få till en blandning utan att tänka så mycket. Det är ingen risk att det bara blir deckare för mig.
Ungdomsböcker är ju inte en genre, men där försöker jag snarare se till så att det i perioder inte bara blir ungdoms. Skulle lätt kunna halka dit på det nämligen. Även här tänker jag på förlag och genrer när jag väljer svenska ungdomsböcker.
Jag gillar att läsa debutanter, både inom vuxen och ungdoms. Speciellt inom barn & ungdom känns det extra viktigt att skriva om dem då det utrymmet krymper hela tiden i dagstidningarna.

Kön: jag vet att jag läser mer kvinnor än män. När jag gör måndagsmöten är det med fler kvinnor än män. Ibland tänker jag att jag borde anstränga mig här, men… Ser vi för lite män i samhället? Riskerar männen att försvinna? Jag fortsätter alltså att skriva om kvinnor med gott samvete.

Utöver de boknyheter vi och jag prickar in efter att ha bläddrat igenom utgivningskatalogerna kommer sen kategorin spontana tips. Gammalt, nytt, oplanerat. Den kan innehålla ungefär vad som helst, och här brukar jag bara tänka på min egen läslust. Vi läser ju alla väldigt mycket nytt – för att vi vill det – så om jag sen efter de böckerna skulle få feeling och råka läsa typ 3 gamla ungdomsböcker som alla har kommit ut på Rabén, eller om jag ägnar en sommar åt att plöja alla Katarina Wennstam, eller crusha på Harry Schein, so be it. Det här är min läsning utöver nyhetsläsningen, så där får allt hända. Det är dessutom kul att nörda in på något.

Det finns ett kriterium som Jens Liljestrand lyfter som vi inte alls tar hänsyn till. ”Hög litterär kvalitet”. Hos oss tänker vi istället bredd. Vi har läsare som gillar allt möjligt, och vi själva gillar allt möjligt. Tack och lov! Vi 4 har rätt olika smak och specialintressen och det är superbra. Så här har det varit genom alla konstellationer av bokhora.
Dessutom behöver vi ju inte slåss om ett visst antal tecken som man måste på en dagstidning, så det är kul att kunna skriva om precis vilka böcker man vill och lyfta såna som förmodligen inte skulle reccas i DN.

Synpunkter, frågor?

4 kommentarer

4 kommentarer till Hur väljer vi ut recensionsböckerna?

  1. Just att skriva om t.ex. böcker för unga är viktigt för mig också, då de sällan uppmärksammas i de stora tidningarna. Möjligen efter de fått Augustpriset. Och håller med dig angående könsfördelningen, det skrivs så mycket om gubbar i vilket fall.

  2. […] de väljer att läsa och recensera. Det hela startades av Jens Liljestrand på Expressen. Enligt O, Bokhora och Lyrans noblesser är några av bloggarna som följt efter. Själv tycker jag det kan vara bra […]

  3. För få kvinnor = ramaskri
    För få män = det är så det ska vara
    Hyckleri på riktigt låg nivå!

  4. […] blant svenske bokbloggarar, om kva kriterier ein har for dei bøkene dei skriv om. Lyran , O og bokhora er nokre av dei bloggarane som har forsøkt å gjere greie for kva bøker dei vel å skrive om. Det […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida