Jullovshjärnan « Bokhora

Bokhora.se

28/12 2013
19:43

Min hjärna har haft jullov. Eftersom jag är en sådan där som tjuvkikar i julklappar och adventskalendrar, kunde jag inte hålla mig utan rev av min jullovsläsning ”Vinterkriget” redan den 23:e december. Och MY GOD så bra den var! Himla. Jag har tänkt väldigt mycket på den och känner redan ett sug efter att läsa den igen. Ska skriva om den när jag samlat mig litet. JohL har skrivit om den litet här dock.

Innan jullovet har jag också läst två böcker om familjen Bonnier – ”Lucke & Lull” samt ”Firman”. De var av lite olika karaktär. ”Lucke & Lull” litet mer finstämd och fokuserad på nestorn Lukas Bonnier och hans utomäktenskapliga barn, också på det faktum att Bonnier ser att de står över arvslagen och gör litet som de vill. Men kritiken är försiktigt inlindad. Trodde nog Björn af Kleen skulle gå litet hårdare på det, hans bok om fideikommiss var ju inte så räddhågsen. Trots det, tyckte jag att det var en fin bok. När jag tänker efter hade jag velat ha ännu mer om personerna, helt fokus på det och mindre på arvstvisten/företaget. Om man inte tar i så blir det så där varken hackat eller malet. Då är det bättre att gå all in på en grej.

Men, jag är i alla fall glad att jag började med den och inte med ”Firman”. Bernt Hermele har också skrivit om familjen Bonnier. Redovisar öppet och ärligt hur hans jobbturer med dem varat. Fokuserar mycket på den tidigare i år avgångne VD:n Jonas Bonnier och hur han skött firman, förlåt Firman. Det är lite snaskigare, men tror jag, ganska ärligt. Jag har själv arbetat på deras huvudkontor under ett par månader (ett konsultuppdrag) och tycker att det Hermele skriver är väldigt intressant utifrån den aspekten. Bonniers är ju ett stort mediekonglomerat, det är inte bara tidningar och böcker som man kanske tänker sig från början. Numera är ju verksamheten mer renodlad till just media, men förut spretade det ganska vilt. ”Lucke & Lull” och fokuset på Lukas Bonnier där, blev en bra bakgrund till Hermeles bok.

Men sedan den 23:e december har jag faktiskt inte läst en rad i en enda bok. Min hjärna är för trött. Jag konsumerar istället väldigt mycket teve (mest tv-serien ”Scandal”) och skriver på min egen bok som ska vara klar i början av 2014 (den kommer till bokmässan i höst om Gud vill och skriverierna håller). Eftersom jag inte skriver skönlitterärt, så handlar det inte så mycket om att jag vill hålla huvudet fritt från annan litteratur medan jag skriver, utan mer om just det att min hjärna faktiskt inte har orkat. Jag har haft ett par helt jobbfria dagar också. Det har funnits behov om man så säger.

Nu tänkte jag dock gå på det igen med Bea Uusmas ”Expeditionen” – och nej, inte en enda bok fick jag i julklapp, fick ni?

4 kommentarer

4 kommentarer till Jullovshjärnan

  1. Om man bortser från de böcker jag köpte i julklapp till mig själv fick jag ”Viktiga kartor” (som stod med på önskelistan), ”Americanah” (som jag önskat mig men som inte stod med på önskelistan) & ”To Room Nineteen” (som jag inte alls hade koll på sedan tidigare). Men jag är sjukt sugen på ”Expeditionen” och funderar på att använda en julklapp i form av ett presentkort på att införskaffa den.

  2. Fick två stycken Kings ”Doctor Sleep” och Susan Hills ”Howards End is on the landing”.

  3. Jane Airhead

    Jag fick en antikvarisk bok om botanik, tryckt 1947. Kan inte påminna mig om att jag uttryckt något större intresse åt det hållet, varför denna bok blev en överraskning. Fint omslag, men vet inte hur mycket jag kommer att läsa i den. Gav mig själv i julklapp ”Aldermanns arvinge” samt Dickens julsaga, den sistnämnda i nyutgåva med fina illustrationer.

    Till sist vill jag verkligen rekommendera ”Expeditionen” i utgåvan med bilder! Den är beroendeframkallande och fastän man vet hur det slutade får man ändå en förhoppning om att kanske, ändå, var det någon av dem som överlevde. Vansinnigt fängslande läsning!

  4. […] t ex läst lite böcker. Har inte skrivit om Philip Teirs “Vinterkriget” ännu, men gillade […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida