”Just one day” – Gayle Forman « Bokhora

Bokhora.se

01/02 2013
7:00

Ge mig ett tåg!
Ge mig ett spontaninfall!
Vad blir det?
En superbra plot!

9780525425915HTjugo sidor i Gayle Formans nya roman ”Just one day” har huvudpersonen Allyson, en amerikanska som är på ‘hela Europa på två veckor’-gruppresa, skippat London-vistelsen och istället hoppat på ett Paris-tåg. Hon gör det tillsammans med den holländske snyggingen Willem som hon träffat kvällen innan när han spelade Shakespeare-pjäs i Stratford-upon-Avon. Det var han som föreslog Paris. Allyson är egentligen en mycket ordentlig och laglydig människa, så det här känns ovant och superläskigt för henne, men hon vet att hon måste följa med honom.

Och jag? Oh, jag får lite hjärtklappning! Det här är nämligen en av mina återkommande fantasier. Ordentlig, välplanerad människa (typ jag) får en väldigt oplanerad ingivelse och max ett dygn senare sitter människan på ett tåg någonstans. Förra våren blev jag halvt besatt av ”Nattåg till Lissabon” och det blev en intern term för mig och mina kollegor på skolan. Den ordentlige gymnasieläraren stöter ihop med en okänd kvinna på morgonen, senare samma dag lämnar han skolan mitt i en lektion (the horror!! men flämt!! vilken sorti!!) och några timmar senare sitter han på ett tåg till Lissabon. Allt pga mötet med kvinnan.
Visst är det lockande?
Och då gillar jag inte ens att åka tåg. Egentligen. Men jag älskar att läsa om tågresor.

Hursomhelst. Allyson. Hon sticker till Paris med Willem som hon inte alls känner, men han pratar franska och han känner till Paris och framförallt så känner Allyson sig så annorlunda med honom. Så bra.
Det är det jag gillar allra mest i Gayle Formans roman. Temat att bara råka kliva in i en ny roll och personlighet, och upptäcka att man tycker om det. Man kanske till och med älskar det. Men vad betyder det om hela livet innan? Och hur vågar man fortsätta vara så här, går det?

Allyson och Willem får sin dag i Paris. Jag trodde innan att det här skulle vara en romantisk, pirrig kärleksroman om dem och Paris, men den är mer än så. Det viktigaste är temat om att våga sluta ljuga om vem man är, och vad det kostar att göra det. Allyson har varit en duktig familjeflicka i nitton år och hon bär med sig så tunga krav från sina föräldrar. De är vana vid att hon ska vara på ett visst sätt. Lyckad, bland annat. Och sen kommer hon hem från Europa och ska börja college i Boston och då ska hon vara lycklig. Men hon är inte det. Heller.

Sista tiden har det varit mycket prat om crossover, och det är ju superroligt. ”Just one day” kvalar in perfekt i den rännan. High school är över, nu väntar nästa steg. Plugga vidare. Flytta hemifrån. Ha skitkul. Få massa nya kompisar. Leva livet. Ha sina bästa år.
Eller? Eller kanske, hur då?
Gayle Forman skriver så bra om Allysons kluvenhet, och om kraven som finns överallt. Det är så lätt att känna igen sig i. Och för en gångs skull blir det till och med intressant med alla Shakespeare-referenser!

”Just one day” är vuxnare och lite mindre fokuserad på pirrig kärlek än Formans tidigare ”Om jag stannar”-böcker. En solklar crossover som sagt. Och väldigt bra! Sträckläsning. Senare i år kommer fortsättningen som heter ”Just one year” och då får man Willems historia.

8 kommentarer

8 kommentarer till ”Just one day” – Gayle Forman

 1. Bok-cravings! Jag dör! Jag måste ha den!!

 2. Men, åh, den är ju perfekt! Det är ju jag, precis där jag är nu! Ursäkta dubbelpost…

 3. Vill ha, vill ha, vill ha!

 4. Låter väldigt likt filmen ”Before sunrise” med Ethan Hawke och Julie Delpy?! http://en.wikipedia.org/wiki/Before_Sunrise

 5. den här är för mig. tack!

  tänker på en annan liknande roman,
  Weekend in Paris

  http://lasdagboken.blogdns.com/2006/index.php?entry=entry060701-105736

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida