Måndagsmöte: Emma Sundh « Bokhora

Bokhora.se

11/02 2013
9:00

press_vintageparty_6 mindre

Det är en märklig känsla att följa en person på håll. Emma Sundhs blogg har jag läst när den låg på Glamour, Damernas Värld och nu på en helt egen domän. Jag har varit med Emma på Gotland, i Paris och Kanarieöarna och följt med henne när hon sade upp sig som webbredaktör på Damernas.se för att börja frilansa. Jag har dessutom börjat läsa hennes vänners bloggar och jag följer Emma och hennes vänner på Instagram.

(Att formulera det i skrift så här gör att jag nästan rodnar. Johanna K -> stalkern)

Med anledning av min långa historia av att smyga på Emma Sundh, var jag nästan nervös när jag skickade iväg ett mejl till henne för att fråga om hon ville vara mitt måndagsmöte. Emma Sundh har tillsammans med sina vänner Linda Hansson och Louise Lemming skrivit boken ”Vintageparty”. Om man som jag då, har följt Emma och vänner på Instagram under en lång tid har man kunnat se glimtar från den där boken. Det ser väldigt snyggt ut. Åtminstone om man gillar retro-estetik; pasteller, vimplar och lagda lockar. Och nu har rättigheterna till boken sålts till USA. I min värld är det en oerhörd bedrift.

Som extra krydda till detta måndagsmöte älskar Emma ”Anne på Grönkulla”. Så mycket att hennes bröllopsresa gick till Prince Edward Island. Vi låter Emma berätta mer:

Hej Emma! I slutet av mars släpps din och Linda Hanssons och Louise Lemmings bok ”Vintageparty”. Berätta lite om vad man kommer att kunna hitta i den.

”Vintageparty” är en bok som handlar om fyndiga fester. Vi utgår från sju teman, som alla baseras på en tidsepok, exempelvis 1920-talet eller 1950-talet. Utifrån temat skapar vi sedan vackra världar, kantade av vintage-pinaler, smarriga recept, smarta pyssel och finurliga tips. Allt till en billig peng! 

Kommer vi att få läsa fler böcker skrivna av Emma Sundh i framtiden? Vad är ditt drömprojekt?

Det hoppas jag. Jag och mina vapendragare håller redan på att skissa på fler spännande böcker. Just nu jobbar jag med två olika synopsis, så förhoppningsvis kommer åtminstone en bok bli verklighet inom den närmsta tiden. Eller båda – det vore ju optimalt. Att göra böcker är nämligen det roligaste jag gjort, och jag får nörda in i allt jag älskar – foto, text, illustration och form. Bästa av världar. Att dessutom få jobba med några av mina bästa och skickligaste vänner är en ynnest.
När det gäller egna projekt så har jag ju en dröm sedan länge – att ta vara på min skruvade fantasifulla värld av hittepå-ord och ordskämt genom att skriva och illustrera en barnbok. Det vore grejer det!

Vad läser du helst själv? Har du någon favoritförfattare eller favoritgenre?

Deckare. Jag knarkar dem både i TV-serie- och bokform. Älskar exempelvis Poirot och Miss Marple.  Senast i raden av deckare är Mordet i Eiffeltornet och Mysteriet på Père-Lachaise av Claude Izner. Inget litterärt mästerverk, men underbara Paris-skildringar från slutet av 1800-talet. Jag är en historienörd, så jag älskar att röra mig i imagenära fantastivärldar från förr. Och skrämma upp mig själv … något jag har rejält med fallenhet för.

Hur mycket älskar du Anne på Grönkulla och hur var det egentligen att besöka Prince Edward Island? Fanns där några spår av Anne på Grönkulla?

Jag fullkomligt älskar Anne på Grönkulla och hur lökigt det än må låta så har denna starka, fiktiva karaktär gjort mig till den jag är i dag. Min självsäkra sida – som inte låter någon sätta sig på mig, säga vad jag tycker och som tillåter mig att hänge mig och vara mig själv  – den kommer i nedstigande led från Anne Shirley. Hon var min första feministiska förebild, fick mig att förstå – när jag var sju äpplen hög – att man inte ska vara till för någon annan än sig själv. Hon vek sig inte, utan stod upp för den hon var. I alla lägen. Men hon vågade också erkänna att hon hade fel. Inte att förglömma: Hon tog sig tiden att förstå människorna som vid första början verkar onda. Som ni säkert förstår vid det här läget så kan jag nästan hela Anne på Grönkulla-storyn utantill.

Nu till min resa till Prince Edward Island. Det är en fantastisk och dramatisk ö – miljöer som man känner igen om man är Anne-fan. Stolta fyrtorn, milslånga stränder, vackra dyner, vida ängar, branta stup och djupa skogar. Det finns även mängder av tacky Anne-världar uppbyggda som ön kommersialiserar på. De kan man skippa.

[JoK kommenterar: kolla in lite bilder här]

På torsdag är det Alla hjärtans dag – vilken är den mest romantiska bok du vet?

Oj, vad svårt. Jag kommer bara på böcker som Anne på Grönkulla nu när jag har fått frossa i ämnet på förra frågan. Det låter som jag är 12 år. Herregud. Nåväl. Böcker har ingen ålder, eller hur var det nu? Om jag ska säga något annat än Anne så måste jag säga ”Stolthet och Fördom” av Jane Austen.  Jag är en obotlig romantiker och har en förkärlek till klassiker …

Du visar ofta upp foton av ditt hem på din blogg, men jag kan inte påminna mig om att jag har sett din bokhylla. Hur sorterar du dina böcker? Som ett minibibliotek efter författarnamnen eller efter bokens utseende (till exempel storlek eller ryggens färg)?

Det är nog sant. Då lovar jag att lägga upp en bild på bokhyllan i veckan. Jag har en ganska liten bokhylla, men jag har planer på att bygga ut den så småningom. De flesta böcker ligger tyvärr i kartonger på vinden. Min bokhylla innehåller mest faktaböcker om mode och byggnadsvård som jag använder mycket i mitt vintagenörderi, blandat med feministiska böcker, kurslitteratur, barnböcker, gamla klassiker och loppisfyndade konstverk i bokform. Högt och lågt. Jag gillar att stapla böcker, så de är sorterade i storleksordning. Men om man ska säga något om min bokhylla så är det uteslutande böcker som är vackra. Alla andra böcker ligger på vinden …

Snart kommer ”Den store Gatsby” på bio i Sverige (17/5). Vad har du för förhoppningar?

– Enorma. Jag har nog sett trailern ungefär 100 gånger. Storslagen är väl ett ord som passar ypperligt på denna fråga. Jag älskar när det görs film på klassiker, som exempelvis Anna Karenina – en film som ALLA måste se. Den är teatralisk och underbar.

Om du fick tipsa om en bok och endast en bok, vilken skulle du tipsa om då (förutom ”Vintageparty” alltså)?

Åh, så svårt. Funderade först på ”Doktor Glas” och ”Varats olidliga lätthet”, som var två favoriter för mig förr. Men med risk för att än en gång låta som ”tölv” (värmländska) och som den ocreddigaste katten i kommun så måste jag säga ”Hungerspelen”. Jag har läst många finstilta böcker genom åren, men ingen har fångat mig som ”Hungerspelen”. Långt (längst?) ifrån ett litterärt mästerverk, men likväl en pageturner. En hint om bokens kvalité är om jag går och läser och glömmer bort var jag ska. När jag läste Hungerspelen var jag halvvägs till Gävle innan jag insåg att min ”lunchpromenad med bok” på Sveavägen i Stockholm hade gått över styr …

Annars tycker jag man ska läsa vad som helst om sångerskan Monica Zetterlund, nu innan filmen kommer i höst …

 

[P.S. ”Vintageparty” släpps 27 mars]

4 kommentarer

4 kommentarer till Måndagsmöte: Emma Sundh

 1. […] blev så glad när jag läste det här inlägget på bokhora idag. Om Emma Sunds kärlek till Anne på Grönkulla-böckerna. Jag också. Jag också. Jag älskar […]

 2. Hej!
  I min blogg har jag skrivit och länkat till det här inlägget. Jag har skickat en trackback med en länk tillbaka hit också.

  Nu är det så att jag är lite nybörjare på bloggande, men jag vill ju också att mina läsare ser var jag tagit inspirationen ifrån.

  Snälla, om du/ni tycker att det jag gjort ser konstigt ut, så hör av dig/er. Jag vill gärna att det blir bra liksom.

  Tack för er jättefina blogg förresten :-)
  /I

 3. […] ett tag sedan blev jag intervjuad av Johanna K på Bokhora.se, som tydligen har föjlt min blogg under flera år! Tänk va, jag tror fortfarande att det bara är […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida