Måndagsmöte: Lisa Bjärbo « Bokhora

Bokhora.se

11/03 2013
9:00

bjärbo_lisa_3

Att ingen tidigare måndagsmött Lisa Bjärbo fick jag dubbelkolla två gånger. Lisas blogg Onekligen har jag läst väldigt länge och jag har en sådan där märklig känsla av att jag därför vet allt om henne. Det är förrädiskt. Till exempel vet jag ju inte vem hon föredrar av Augustus eller Jonah. Det fick jag lov att fråga. Lisa är aktuell med boken ”Eddie får en lillebror” och podden Allt vi säger är sant med Per Bengtsson. Lisa har dessutom ett projekt ihop med vår Johanna L och jag intervjuade henne tillsammans med just JohL i tidernas begynnelse när jag var kortast av alla.

Hej Lisa! Vad läser du just nu?

Just nu läser jag dels ”Wonder” av R.J Palacio, och dels ”Ge mig arsenik” av Klara Krantz. Båda är väldigt bra! Speciellt är jag imponerad av ”Ge mig arsenik”, faktiskt. Det var länge sedan jag läste en så bra svensk ungdomsboksdebut. Jag får hela tiden svälja ner en klump i halsen, för att femtonårsskildringen är så trovärdig.

Du tipsar ofta om böcker som jag sedan kommer att älska – vem tipsar dig?

Ooo, enkel fråga! Det gör Johanna L. Så himla smidigt, för när hon läst en bok och gått igång ordentligt så vet jag nästan säkert att jag kommer älska den också. Det är hon som tipsat mig om mina senaste tre favoriter: ”Tell the wolves I’m home”, ”Förr eller senare exploderar jag”, och ”Jellicoe Road”. Men annars kollar jag nog runt lite på bloggar, twitter, tidningar och sådär. Och på Pocketshops bokhylla ”Vi gillar!” där personalen tipsar om böcker de läst och gillat. Där hittar jag ofta jättebra tips.

I ”Eddie får en lillebror” har du skrivit text och Jesus Verona ritat bilderna. Hur går det där till? Kände du Jesus innan ni gjorde en bok ihop (eller två)? 

Nej, jag kände inte Jesus innan! Vi blev ihopparade av förlaget, som hade fått min text och föreslog Jesus som illustratör. Böckerna om Eddie är hans första bilderböcker, så jag hade ingen koll alls på vem han var. Men jag fick se några andra saker han gjort, han fick läsa mitt manus, och sedan provritade han Eddie. Och jag gillade! Och han ville gärna göra resten av bilderna också! Så då blev det så.

Har du alltid läst mycket? Vad läste du när du var liten?

Ja, jag har alltid läst jättemycket, ännu mer som barn än som vuxen. Som riktigt liten läste mamma och pappa för mig, och jag är verkligen marinerad i Astrid Lindgrens berättelser. När jag blev äldre och läste själv slukade jag ett helt hav av böcker som jag kanske idag inte tycker är så himla jättefantastiska,men som jag verkligen älskade då. Kittyböckerna, Bertböckerna, hundratals hästböcker, serien om tvillingarna på Sweet Valley High…

Sedan hittade jag Maria Gripe, och då läste jag ”Agnes Cecilia” igen och igen och igen. Och Skugg-serien! Och Anne på Grönkulla! Och Kulla-Gulla! Och… Hur länge vill du att jag ska fortsätta? Två ungdomsböcker minns jag extremt tydligt från min egen ungdomstid: ”Jag saknar dig, jag saknar dig”, av Peter Pohl och ”Vinterviken” av Mats Wahl. De har jag nog läst tio gånger var. Minst.

Finns det någon författare som du slukar allting av? 

Nej, faktiskt inte. Eller jo, förresten, Åsa Larsson! Hennes deckare kastar jag mig över, för jag älskar hennes sätt att skriva. Jag går omkring och drömmer om att hon någon gång ska skriva en relationsroman med polisen från deckarna, Anna-Maria Mella, som huvudperson. Det hade blivit min nya favoritbok, jag vet det.

Finns det någon författare (eller genre) som du skyr som pesten och aldrig läser?

Skyr som pesten? Nej, men jag är inte jätteförtjust i fantasy. Speciellt inte om det är fantasy av typen ”karta i början på boken, femtio sidor miljöbeskrivning och personförteckning för att man ska kunna hålla reda på alla olika varelser”. Ja, ”Sagan om ringen”, jag tittar bland annat på dig. Jag vill mycket hellre läsa om relationer. I internatskolemiljö.

Om du fick bestämma, vilken bok skulle då alla gamla och unga läsa? Och varför?

Men å, svårt! En bok? En? Just idag säger jag då ”Förr eller senare exploderar jag”, av John Green. (Som heter ”The fault in our stars” på engelska). För att jag tycker att den har nästan allt man kan begära av en bok. Till exempel fantastiska karaktärer (som man blir kär i), en gripande historia (som man både blir lycklig och helt förkrossad av), humor och allvar. Och den passar både gamla och unga.

Antingen eller:

Pocket eller inbundet? Pocket!

Se filmen innan du läser boken eller läsa boken innan du ser filmen? Först läsa boken! Sedan bli besviken på filmen.

Bokhandel eller bibliotek? Har återupptäckt hur fantastiskt det är med bibliotek på sistone, så säger bibliotek! Men älskar naturligtvis båda.

Läsa eller skriva? Nä, nu får du ge dig, hur ska jag någonsin kunna svara på det? Läsa och skriva sitter ihop för mig, det går inte att välja antingen eller. Men om du tvingar mig under pistolhot så säger jag… skriva.

Jonah Griggs eller Augustus Waters? Haha! Augustus. (Och Jonah.)

 

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida