Mer förkylningsläsning, ”The other typist”! « Bokhora

Bokhora.se

07/09 2013
10:00

I bokpodden avsnitt Lite av varje pratade jag med Linda Skugge och hon tipsade om en massa böcker, men av hennes favoriter var ”The other typist” av Suzanne Rindell. Sent omsider har jag nu läst den, och pga förkylning blev det härlig sträckläsning. Den bästa läsningen!

”The other typist” är en ganska klassisk historia om den gråa, halvtråkiga kvinnan som blir bekant med och så småningom rätt betagen i en betydligt vackrare och mer karismatisk kvinna som drar med henne ut i livet. Livet utspelar sig i det här fallet i New York i mitten på 20-talet, under förbudstiden.
Rose är den tillbakadragna som jobbar som maskinskriverska på en polisstation. Hon kommer från en så tråkig bakgrund – föräldralös, barnhem, delar nu rum med en annan tjej i ett tråkigt hus i Brooklyn, hon har bara tråkiga kläder och är givetvis väldigt samvetsgrann och plikttrogen – och så sveper Odalie in som den nya maskinskriverskan. Ingen kan undgå henne! Mörkhårig, vacker, stark utstrålning, snygga och dyra kläder, säkert sätt, cool, tuff, hemlighetsfull, världsvan. Rose och de andra på stationen blir direkt alldeles fascinerade av henne. Och efter några veckor börjar Odalie umgås med Rose. Och ganska snart kan Rose inte föreställa sig sitt liv utan Odalie.

Ni vet, ”Ensam ung kvinna söker” och alla andra varianter som gjorts på detta? En form av förälskelse och besatthet som börjar som en väldigt nära vänskap. Fast i ”The other typist” så förstår man snabbt att Odalie inte bara är ett oskyldigt offer, utan hon har i högsta grad att göra med det som nu gått fel för Rose. Vad det är… well, well. Handlingen är av det fiffiga slaget.

Jag gillade verkligen ”The other typist”, så tack för tipset Linda Skugge! Det är en så härligt amerikansk roman-roman. En sån med mycket ord och mycket berättelse, slipat hantverk, snygg förpackning, ja, man får helt enkelt så mycket härligt av allt. Och det är hur lätt som helst att ta Roses position och fascinerat följa Odalie med blicken hela tiden, aldrig vilja släppa henne ur sikte. Suzanne Rindell säger i tacket att hon flirtat lite med sin tonårsförälskelse ”The Great Gatsby”, och inte bara utspelar sig böckerna i samma tid och liknande miljöer, utan Odalie känns ungefär som en kombination av Gatsby och Daisy. Folk böjer sig alltid närmare för att höra vad Odalie ska säga för de vet att det är något bra. Her voice is full of money, som Fitzgerald skriver om Daisy. Odalies röst är inte bara full av pengar utan även av ett mysterium som man först bara anar men som man instinktivt vet att man vill lösa. Som med Gatsby! Rose, de andra runtom henne, alla vill de få mer av Odalie. Sanningen? Ja, eller bara något, så länge det är mer av henne.
Och Rose, hon är den perfekta obemärkta outsidern som observerar och berättar och inte hör hemma där bredvid Odalie egentligen. Precis som Nick i ”The Great Gatsby”.
Åh!

1 kommentar

1 kommentar till Mer förkylningsläsning, ”The other typist”!

  1. Åh, detta låter ju perfekt! Tack JoL och Linda! /Också förkyld

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida