Mer om ”Jag vill ju vara fri” « Bokhora

Bokhora.se

25/06 2013
11:43

13046204_O_1Åh! Det var ju det där med Lena Nyman. Jag blev påmind nu i helgen eftersom min ena lillasyster fyllde år och i ett paket låg just Annika Perssons Lena Nymanbio. ”Jag vill ju vara fri”.

Ja, det ville du Lena. Fri från kraven och utseendehetset och fri från din kropp, kanske fri att vara den du egentligen var, bakom den släpiga rösten och alkoholen och tidningsrubrikerna och männen. Fri i konsten? Fri från din pappa – åh att det alltid är männen, männen, det börjar med våra pappor och bara fortsätter. som för dig Lena. Och den tråkiga, stadiga klippan i form av en mor. Din mor.

Lena Nyman. Barnskådisen. Lena Nyman. Dramatenskådisen. Lena Nyman. Revyskådisen. Lena Nyman. Nyfiken Gul, Nyfiken Blå, Lovis som domderar med rövarna i Mattisborgen, Frida som släpper fångarne loss ty det är vår. Var männska i sin själ vill väl. Också du, Lena.

Det är ett fascinerande porträtt som Annika Persson skissat fram. En annan sorts Lena Nyman än den vi alltid tänker på. Den som ovan, med den släpiga rösten och alkoholen och alla dessa Hasseåtagegrejer. När hon är så mycket mer! Jag är mycket glad åt att jag har fått lära känna henne, även om det skedde efter hennes död. Gör det ni också.

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida