Skulle det inte vara en slaktfest? « Bokhora

Bokhora.se

20/03 2013
8:58

Kommer ni ihåg när Johanna K sade att texten sved i hennes ögon när hon läste om pastorn i Gösta Berlings saga? Vi andra skrattade. Jag skrattar även nu när jag tänker på det. Tokiga JohK som inte gillar Lagerlöf. Men, högmod går, som ni alla vet, före fall.

I ett pompöst försök att utöka min litterära bildning köpte jag ”Röde Orm” på ljudbok för att lyssna på medan jag sitter i bilköer på morgnarna och växlar upp och ned mellan ettan och tvåan. Att säga att det sved i ögonen vore osant eftersom jag inte ser texten, men herrejävlar vad det sved i öronen. Åh, släktleden. Åh det kristna intåget. Ååååhh! Det är 15 cd-skivor som väntar. Etta, femma.

Som den elitist jag är vill jag kunna säga att jag har läst ”Röde orm”. Som den snobb jag är vill jag dessutom kunna  vara ärlig när jag säger att jag läst ”Röde orm”. Men hur? Jag kan för mitt liv inte se hur detta ska kunna vara möjligt. I synnerhet inte som jag läser att boken ska vara ”dråplig”, ”putslustig” och vara skriven med ”en stor portion humor”. Jag behöver växla upp till tvåan och höra någon få bålen kluven av ett svärd, växla ned på ettan och anse uppdraget utfört. Växla upp på tvåan och gå till anfall, växla upp på trean och fara ut på öppet hav med skeppet lastat med stöldgods och ett leende från okristen tid på läpparna.

1 kommentar

1 kommentar till Skulle det inte vara en slaktfest?

  1. Den finns som seriebok:) Jag har dock läst Röde Orm och tyckte den var jättespännande, men det var också under min ”jag älskar allt som har med vikingar att göra period”.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida