”Tio lektioner i matlagning” – Lotta Lundgren « Bokhora

Bokhora.se

14/11 2013
7:02

9789146222224Jag får lov att erkänna att det här har varit året som jag köpte fler kokböcker än någonsin tidigare. Vi säger fem stycken hittills. Innan dess köpte jag en kokbok cirka vart sjätte år. Det var någonting som hände i år. Min nya kokboksvurm bäddade för något mer. Något större. Även om jag var väldigt nöjd med kokböckerna som jag hade köpt. Jag tyckte att de var mycket vackra. Jag ville laga allt. Jag saknade ingenting.

Tills jag läste Lotta Lundgrens ”Tio lektioner i matlagning”.

I tio kapitel (lektioner) berättar Lundgren om mat ur olika aspekter. Hon kryddar med en del recept. Framförallt berättar Lotta Lundgren en hel del om hur man kombinerar mat så att det ska smaka bra. Hon berättar om hur man ska tänka om man ska köpa kött (det gör inte jag – och jag har ett sådant förhållande till kött att jag aldrig i livet skulle köpa det och skulle jag tvingas köpa det skulle det vara en sådan extrem situation att det inte ens fanns affärer – trots detta läste jag Lotta Lundgrens kapitel om kött med stort intresse, jag kan nu en hel del om köttshopping och köttillagning), om hur man kan göra för att få barn att äta (det där är ju ingen exakt vetenskap precis, här berättar Lundgren bara helt ödmjukt vad hon föreslår, även om jag inte tror att det funkade på hennes egna barn?), hur matlagning kan vara feministisk, om dieter och om vad man ska göra om man trots allt misslyckas med sin matlagning (hälla en massa sås över det och äta upp det).

Lotta Lundgren får mig att bli intresserad av matlagning. Jag skulle aldrig säga: ”Jag hatar att laga mat” eller ”Jag kan inte laga mat”, helt enkelt för att det inte är sant. Jag tycker att det är roligt att laga mat. Särskilt mycket tycker jag om att laga mat tillsammans med andra och åt andra. Men det här med att följa recept eller att veta hur smaker ska kombineras vet jag ingenting om (det är en jättedum kombination – jag fattar det). Nu kan jag lite mer om matlagning. Dessutom har Lotta Lundgren listor i slutet på hur mat kan kombineras (det är en otroligt bra del – jag kan tänka ”gurka – hur gör jag god mat av den?” och få ett svar).

När jag berättade för min moster om något som jag läste i ”Tio lektioner i matlagning” inflikade min mamma syrligt ”Det är Johannas nya bibel”. Jag har pratat om den en hel del. Men gott så. Åsa Linderborg kallade boken för ”den bästa kokbok jag nånsin läst”. Det är lätt den bästa kokbok jag också har läst. Och jag har aldrig läst en kokbok från pärm till pärm förut.

Ett faktum är att det inte finns några bilder i boken. Det behöver det inte vara. Det är ändå den mest inspirerande kokbok jag läst. Alltså, fattar ni vad min mamma menar? Det är verkligen min nya bibel. Jag är överförtjust.

Det här är mitt första julklappstips för i år. I februari träffas vi och lagar Red hot feminist salad (sidan 217).

4 kommentarer

4 kommentarer till ”Tio lektioner i matlagning” – Lotta Lundgren

  1. Jag älskar kokböcker, och har varit lite småsugen på denna (precis som jag var lite småsugen på hennes första när den kom ut, har dock ännu ej införskaffat den) sedan ett tag tillbaka. Den här recensionen fick mig att bli tillräckligt pepp för att lägga den i kundvagnen på AdLibris. Det här med en bildlös kokbok får mig för övrigt att tänka på Niki Segnits ”Smaklexikon”. En inspirerande liten sak om olika smakkombinationer som är ett tips, i synnerhet till dom som har svårt att kombinera olika ingredienser, men egentligen till alla.

  2. […] jag läste Lotta Lundgrens bok ”Tio lektioner i matlagning” i höstas så har jag funderat mycket på det här med att laga mat åt […]

  3. […] då ska jag villigt erkänna att jag både var djupt influerad och inspirerad av Lotta Lundgrens ”Tio lektioner i matlagning”. Sedan utgick jag, i stilen, från mitt blogginglägg ”Hej författare” och därefter […]

  4. […] som har skrivit om boken: Feministbiblioteket, Bokhora, Stina […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida