”40 – constant reader” – Linda Skugge « Bokhora

Bokhora.se

16/04 2014
7:00

40constantreader_inb_lowKorten på bordet, jag är med i ”40 – constant reader”. Eller rättare sagt, en av mina böcker är med i den. ”Som om jag frågat”. Linda Skugge gillar den väldigt mycket kan man läsa på sidan 59. Och ja, jag blev väldigt väldigt stolt och nöjd när jag såg det. Har ju läst Skugge sen alltid och så nu … min bok … jag … oj!
Å andra sidan blir det lite märkligt att skriva om en bok där man själv är med. Lätt fjäskigt för det är väl klaaart jag kommer att uppskatta en människas verk när hen har så god smaaak? Men med det sagt, det här är ju faktiskt inte första inlägget där jag gillar något Linda Skugge har skrivit. En del kommer säkert tolka det som fjäsk, men jag tycker mest att jag är ett gammalt fan. Som verkligen gillar ”40 – constant reader” jättemycket.

Den handlar nämligen om mina bästa ämnen, att läsa och att skriva. Skugge är besatt av båda. Det sprudlar av boktips, nytt och gammalt, och referenser och diskussioner och associationer. Och så varvar hon läsandet med att sitta och skriva texter och böcker, som en galning, efter att i flera år försökt komma undan skrivandet men det går inte längre. Tack och lov! Nu kollar hon priser på ett trailerpark-hem (cirka 100 000 kr) för om hon bodde i en sån skulle hon inte behöva dra in så mycket pengar. Och då kan hon ägna massor av tid åt att läsa och skriva.

Det här är också en sorts självbiografi. Hon går tillbaka till sina gamla texter, såna från tidernas begynnelse eller såna som bara är några år, och berättar glimtar från bakgrunden. Hur var det egentligen. Varför gick hon ut och sa det där om att aldrig ta semester. Kristdemokraten Linda Skugge? Osv. Mycket genomsyras av osäkerhet – alla tycker säkert att hon är skitdålig, hon kan ju ingenting, har aldrig utbildat sig, kan bli utbytt när som helst. Så det gäller att jobba på som fan. Och om man jobbar behöver man inte känna sig så udda. Folk tycker att hon är jobbig. Konstig. Hon blir aldrig en klämmig populär folklig rolig Caitlin Moran.
Låter det här ältande? Ja, det är det. Men typ som Norén eller Knausgård. Alltså, jag läser gärna 200 sidor till. 300 till. Skugges texter är enormt stilsäkra, skarpa, humoristiska, alltid varvade med fem popkulturreferenser, en släng Bill Drummond-dyrkan (måste läsa hans böcker!), en utläggning om hur kvinnor kör härskartekniker mot varandra genom att utnämna sig själv till erotiska genier, och så till sist en sväng om hur Karolina Ramqvist efter sin ”Alltings början” nu väntar på ”en röst, en färg” för sin nya bok. Skugge kommer tillbaka flera gånger till hur hon inte har tid att sitta och vänta på en röst, en färg för hon måste leverera och dra in pengar. Nu. Den där grejen om en röst, en färg tycker jag för övrigt är så typisk Skugge-stil, och så himla bra.

Vilken tur att hon inte la ner skrivandet helt, och vilken tur att hon sitter vid sitt o-ergonomiska köksbord eller på Sollentuna biblo och hamrar ut texter för jag vill bara läsa mer mer och så ännu mer. ”40 – constant reader” väcker läslust på så många fantastiska sätt.

 

7 kommentarer

7 kommentarer till ”40 – constant reader” – Linda Skugge

 1. Har också älskat Skugge sedan jag köpte hennes Lindas samlade 91-93 på någon bokrea när jag var i lägre tonåren och längtar efter att läsa denna. Förstår att det känns fantastiskt – och lite lustigt – att vara med i hennes skriverier! :)

 2. […] Andra har också skrivit om 40: Bokbabbel, Bokhora […]

 3. Nu har jag också läst och älskade! Så himla bra!

 4. […] mer: Adlibris, Bokus, Piratförlaget, Magasinet Neo, Bokhora, Expressen, Hanna Jedvik, GP, Sydsvenskan, […]

 5. Jag vet inte varför jag under så många år har intresserat mig för vad Linda skriver, för vi har verkligen inte så mycket gemensamt och har helt olika litteratursmak. Hon tokdissar exempelvis Knausgård, Sandberg och nu senast Kate Atkinsons nya som jag tycker jättemycket om. Hon tycker verkligen om den här Bill Drummond som jag inte känner till men tycker verkar jättetråkig, och hon fastnar ofta för enskilda citat och stycken och funderar jättemycket kring dem. Så gör inte jag alls, jag ser mer till det stora hela och gillar konkreta händelser och beskrivningar, hon verkar mer gilla litteratur på något slags filosofiskt plan. Typ.

  Hennes bok var ungefär som jag förväntade mig. Mycket om hur mycket hon läser, och litegrann om Joan Didion (som jag inte läst) och Sylvia Plath (som jag heller inte läst). Hon läser tydligen 2-3 timmar om dagen men hon återkommer alltid till samma författare (Didon och Plath) i sina krönikor och böcker. Lite trist, hade varit roligt att läsa om någon lite nyare litteratur som hon fastnat för (but then again, jag hade väl inte hållit med henne där heller…).

  Det där med Karolina R var rätt roligt. ”en röst, en färg”. Haha!

 6. […] bokprat, namedroppande, lite Bill Drummond, och ja, det är nästan som att läsa Linda Skugges ”Constant reader”. Som jag älskar. Vill läsa en sån bok en gång per år. Redogörelser för hennes läsning, […]

 7. […] Strömquist tänker på dig”, och inte om Karolina Ramqvist utan att tänka på Linda Skugges ”40 – constant reader” och ‘en röst, en färg’. Så blir det ibland. Karolina Ramqvist har hittat den där rösten och färgen nu, för idag är […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida