Avslutningsintervju om Fredrik Broman-serien med Håkan Östlundh « Bokhora

Bokhora.se

07/08 2014
7:00

Håkan Östlund författareHej Håkan! Sista delen om Fredrik Broman, ”Män ur mörkret”, har nyss släppts. Hur bestämde du att du skulle avsluta serien nu? Visste du från början att det ska bli x böcker, eller kände du dig fram efter hand?

Jag var pinsamt kommersiellt naiv när jag skrev min första deckare. Jag hade ingen plan för hur många böcker det skulle bli, ingen färdigplottad privatlinje för huvudpersonen, hade inte ens styrt upp mitt eget privatliv så att det var medialt gångbart och hade varken litterär agent eller pr-byrå att hålla i handen när jag klev in på förlaget med manuset. (Jag rodnar när jag berättar det här.)
Så svaret på frågan är att jag kände mig fram. Efter sju böcker tycker jag att jag växt ur konceptet. Det är dags för nya utmaningar. (Sju känns för övrigt som ett tal som hör hemma i en litterär värld, mycket mer spännande och dynamiskt än det trista tio eller fyrkantiga fyra.)

Sportfråga, hur känns det nu när det är klart?

En stor frid som nästan omedelbart övergått i oro inför framtiden. Ångest som vanligt, alltså. Jag tror inte på lidande, men tror inte heller att människor som aldrig haft ångest eller varit deprimerade kan skriva bra böcker (inte romaner i alla fall). I våras var jag ute och gick med en kompis i ett bostadsområde i Los Angeles. Det var lätt att se vilka av dem vi mötte som var författare. Det var de som såg lite deprimerade ut. Vid kontrollfråga stämde det alltid.

Vad har varit kul med att skriva serie? Vad har varit svårt?

Det har varit en fördel att få lära känna mina karaktärer mer och mer och att i någon mening få chansen att göra bättre i nästa bok. På vissa sätt är det naturligtvis lättare att skriva den tredje eller sjunde boken i en serie än att starta från noll, men det blir å andra sidan allt svårare att förnya sig och hitta idéer som inte känns som en upprepning. Man måste ju hålla sig inom de ramar man själv har satt upp.

Vad händer nu? Nya böcker, ny serie, fristående, nya genrer, nya mijöer? Eller något helt annat? Och hur känns DET?

Svar ja på allt. Det blir fristående och ny serie och nya genrer och nya miljöer och något helt annat. Det känns utmärkt. Kultur- och mediasverige kommer att skälva. (Och inte bara Sverige.)

Vad är det för fel på Sickla köpkvarter, va va va?

Det är Fredrik Broman som inte gillar Sickla köpkvarter, så fråga inte mig. Tycker man om trängsel, stora parkeringar, konsumtion som livsstil och att ha allt från Systembolaget till Naturkompaniet samlat på ett ställe så måste det vara paradiset på jorden.

Johanna L: Exakt, det ÄR det!

Foto: Urban Jörén.

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida