Cyrils samlade « Bokhora

Bokhora.se

18/11 2014
12:30

Det är ingen hemlighet att jag har en liten förkärlek för Cyril Hellmans skrivande. Och nu har han kommit ut med massor med smått och nytt – en novell som heter ”Lilla Gul” som är en del i ett projekt där han skriver om kärlek och ett par reportageböcker med olika teman (själv kastade jag mig direkt över ”Hårdkokt nordamerikansk prosa : Intervjuer med Anthony Bourdain, Don DeLillo, Bret Easton Ellis, Barry Gifford, Dennis Lehane, Chuck Palahniuk, George Pelecanos och Terry Gilliam om Hunter S. Thompson” – puuh den titeln).

Jag börjar med att säga att jag är vansinnigt förtjust i idén att publicera reportage, den är förstås inte ny på något sätt men jag som konsumerar (i brist på bättre ord) god journalistik blir väldigt glad över att ha bra rep samlade på det här viset. Och den samlingen ovan är ju helt mumma, precis som ytterligare en där nordamerikanska serietecknare får komma till tals. Alison Bechdel!

Novellen ”Lilla Gul” handlar om aspirerande författaren Cyril som träffar den unga Henrietta och de inleder något slags förhållande – snarare intensivt vänskapligt än sexuellt baserat. Nu råkar Henrietta vara en typ av person som jag ogillar väldigt mycket – ordet som kommer för mig är andlös – som mycket medvetet använder någon slags barnslighet slash skönhet för att ta sig dit hon vill. Men jag tycker ändå att det är en fin liten berättelse om två personer som nådde varandra under en period när de verkligen behövde någon. Tycker om tvetydigheten i omslaget också.

Nu ska jag beställa Cyrils intervju med Debbie Harry, det passar extra bra eftersom jag precis fått hem två superfina fotoböcker om Debbie och då blir jag förstås genast sugen på mer. Det slumpar sig till och med så att jag lyssnar på ”Heart of Glass” medan jag skriver detta.

 

1 kommentar

1 kommentar till Cyrils samlade

  1. Det finns någon som jämfört Upphovsrätten med det ptolemaiska världssystemet. Det gick länge att matematiskt lappa och laga tanken att solen snurrade runt jorden i takt med att allt fler astronomiska data blev kända, fast på bekostnad av begripligheten och överskådligheten.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida