Dubbelrecce: ”Det handlar om dig” – Sandra Beijer « Bokhora

Bokhora.se

14/05 2014
20:48

29689747_O_3

Johk: Det är en sådan himla märklig grej när man har läst en blogg i flera år. Om man inte själv läser personliga bloggar, tror jag inte att man ens kan förstå varför man gör det. Jag gör det för att jag är så himla nyfiken. Och flera bloggare som jag har läst, har jag träffat och blivit kompisar med. Så var det ju med Bokhora från början. Jag har däremot aldrig träffat Sandra Beijer den eviga femtonåringen som ligger bakom den superpopulära bloggen Nio till fem och har en egen tvodd, men när hennes dåvarande kille gjorde slut för ett par år sedan skickade jag en spotifylänk som tröst. Och när hon bloggade om att hon skulle roman-debutera, blev jag mycket förväntansfull.

Här är då hennes roman! ”Det handlar om dig” heter den och det är en berättelse om den första kärleken. Det är två femtonåringar som träffas på en fest och sedan följer fler träffar samt lycklig och olycklig kärlek omvartannat. Jag läste den i ett sträck en söndagskväll häromveckan. Nu har jag lite svårt att peka på vad det egentligen var som fångade mig så. Vad säger du, JohL?

JohL: Måste först säga samma som du om hennes blogg! Det blir lätt ganska smetigt eller för tungt och svart när folk råkar ut för svåra saker och bloggar om det, men gud vad Sandra Beijer skrev bra om sitt uppbrott. Om jag nu ska låta totalt känslokall och som att jag bara bryr mig om texten. Det gör jag ju såklart inte. Men det är en konst att kunna skriva så bra om något som är så helt förtvivlat uppslukande för en, och att göra det under tiden det händer. När hon senare presenterade sitt romankontrakt såg jag också verkligen fram emot boken.
Nu när den är läst – jaa, ungefär samma åsikt som ovan. Jag gillar den. Sträckläste. Men vad är så bra? Kanske den fina känslan i att få fram första kärleken och att strössla med alla snygga detaljer som Beijer är så bra på? För det är ju ingen unik berättelse, en tjej träffar en kille, blir kär, det uppstår diverse hinder och massa känslostormar. Sånt har vi läst förut. Men Sandra Beijer har bra ögon och det blir fint när man får alla oväntade iakttagelser och detaljer.
Och förresten, JohK, det är ju en du-roman!

JohK: Det är en du-roman, men det är ju jag:et som är huvudperson. Det här med du-tilltalet är dock ganska spännande. Man har nämligen ingen aning om vad du:et eller jag:et heter. I ”Liten parlör för älskande” av David Levithan är det också ett jag som tilltalar ett du och i den tycker jag att det är så himla talande vilka normer läsaren har när man senare pratar om berättelsen: är du:et en man eller kvinna? I ”Liten parlör för älskande” spelar det verkligen ingen roll. Jag tycker att det är häftigt! Riktigt så är det ju inte i ”Det handlar om dig”, eller hur? Men det finns ändå en anonymitet i boken som skulle kunna lämna utrymme för läsaren. Det är spännande. Jag har kursiverat ”skulle kunna” eftersom jag fyllde stora delar av detta utrymme med det jag känner till om Sandra Beijer utifrån hennes blogg.  Eftersom jag läser bloggen, hade jag svårt att släppa tanken på henne och hennes vänner (som figurerar flitigt i bloggen) och den miljö SB rör sig i, när jag läste ”Det handlar om dig”. Kunde du släppa bloggen när du läste?

JohL: Nej! Tänkte bloggen hela tiden, det de gjorde, att de drev runt i Stockholm, hur jagets vänner var – allt! Inte som en nackdel alltså, utan bara som min egen illustration. Jag gillade den möjligheten. Jag tänkte också på att det här känns som en roman som behöver Stockholm. Flera skolor nära varandra, olika bostadsområden, klubbar, stora spelytor. Det är en riktig storstadsmiljö för detta tonårsliv. Och jag gillar ju det med.
Men nu har vi sagt massa saker vi gillar. Finns det något du ogillar? Det är bra med förälskelsebesattheten, detaljerna, stan, och mindre bra med…?

JohK: Men jag tycker inte att förälskelsebesattheten är bra! Jag tycker inte om ojämlikheten. Jag:et är så skör. Det är du:et som sätter spelreglerna precis hela tiden. Eller? Här länkar Sandra till en text i DN där recensenten drar paralleller till Ester i Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande”. Visst finns det faktiskt likheter mellan Sandra Beijers unga hjält-hen (men det är väl en tjej?) och Lena Anderssons något äldre Ester? Framförallt är det ju mer socialt accepterat att faktiskt bli helt besatt i en förälskelse när man är 15 år. Men det är ändå plågsamt att läsa. Och jag vet att det känns som att den man är kär i när man är 15 år, är det enda viktiga i hela världen, men jag kan ändå inte stänga av mina vuxenögon. I mitten av boken tycker jag att boken tappar i tempo och historien upprepar sig innan den slutligen får en knuff och kan gå vidare till finalen.  Där i mitten blir förälskelsebesattheten lite tjatig, tycker jag (här finns plats för: ”Men har du så särskilt spännande vardag då?” och nej, det har jag inte, men jag hade skalat bort ett par sidor olyckligt trån om jag hade varit Beijers redaktör). Finns det något som du tycker är mindre bra? Plus: en ungdomsbok som utspelar sig på Östermalm, jag kan inte låta bli att tänka på Denise Rudberg ”Baristas” – finns det likheter?

JohL: Menade att besattheten är fint skildrad, men själva känslan är ju skitjobbig. Beijer lyckas med både magontet och magpirret. Och ja, likheter med Ester minus 15 år!
Vad gäller svagheter håller jag med om seg mitt (vi är så överens!) och lite för mycket fram och tillbaka innan det tar sig igen till finalen.
Rudbergs ”Baristas”-serie är lättare, och den handlar om ett gäng ungdomar så det blir flera olika trådar. Det känns som att hon mest delar Östermalm och ungdomshuvudpersoner med Sandra Beijer, men i övrigt är böckerna inte så lika.
För att avsluta, jag tror att alla tusentals fans som läser niotillfem och har slängt sig på köpknappen till den här boken kommer att bli nöjda. Att skriva en skönlitterär bok är ju inte alls samma som att skriva blogg, men Beijer lyckas med båda.

4 kommentarer

4 kommentarer till Dubbelrecce: ”Det handlar om dig” – Sandra Beijer

  1. Är jättenyfiken på Beijer. Jämförelsen med Rudberg oroar mig eftersom jag tycker att hon skriver dåligt. Hoppas att det bara är miljöerna som är liknande!

    • Jag upprepar mig själv från reccen: de delar mest Östermalm och ungdomshuvudpersoner, men i övrigt är de inte lika.

    • Ja, Ylva. Kolla in den här. Är du nyfiken kan jag inte tänka mig att du blir besviken. Jag blev till och med positivt överraskad!

  2. […] poesicommunity på nätet innan Nio till fem-bloggen föddes, och långt innan bokkontraktet för ”Det handlar om dig” kom, men hur uppenbart det ändå var för alla redan från början att allt det här skulle hända […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida