Fredagsfrågan v 5 – Vilka språkliga kynnen passar dig? « Bokhora

Bokhora.se

31/01 2014
12:00

Det här med att inte känna sig hemma i det franska kynnet – alltså franska romaner – genererade en intressant diskussion. I vilka länders litteratur känner du dig hemma om du bortser från ditt modersmål? Och finns det några länder som du har upptäckt inte passar dig?

Johanna K Johanna K
Jag känner mig väldigt hemma i amerikansk samtidslitteratur (förmodligen för att jag konsumerar så mycket sådan kultur). Känner mig inte särskilt o-hemma någonstans. Hittills.
Johanna L Johanna L
Jag gillar amerikanskt och norskt. Franskt är ju som sagt svårare.
Johanna Ö Johanna Ö
Jag tycker om finskt/finlandssvenskt och ryskt. Läste mycket rysslit när jag läste ryska och gillar det verkligen.
6 kommentarer

6 kommentarer till Fredagsfrågan v 5 – Vilka språkliga kynnen passar dig?

 1. Amerikansk samtid absolut. Sen känner jag mig rätt hemma i koloniallitteratur (tänk farmför allt briitiska men även franska/holländska/etc tjänstemän på någon gudsförgäten plats).

  Har svårt för litteratur som innehåller ”Magisk realism” där övernaturligheter är självklarheter. Har oftast stött på det i afrikansk litteratur.

 2. Jag gillar japanskt, både moderna och lite äldre författare, läste en del Kawabata i höstas och sen lite Yoshimoto. Gav dock up en bok av Abe för att översättningen var det värsta någonsin (eller annars kan Abe inte låta bli att sätta komma efter var tredje ord)

  Annars gillar jag ju genrer som Sci-Fi med och dom är ju på nåt sätt utanför allt rumsligt/geografiskt.

 3. Finsk litteratur som Kjell Westös, men också annan skandinavisk litteratur. Kanadensisk litteratur som Margaret Atwoods. Har svårt för fransk litteratur, typ Igelkottens elegans.

 4. Tyskt, amerikanskt, brittiskt, grekiskt och den mesta afrikanska (jag vet, väldigt generaliserande) litteratur jag trillat över har jag kommit bra överens med.

  Franskt och ryskt undvikes.

 5. Känner mig hemma i Sverige/Norge/Island, i Afrika/Mellanöstern och Tyskland/Österrike.
  Känner mig synnerligen icke-hemma i USA, Mexiko, Finland och Japan.
  Franskt och ryskt kynne känner jag mig inte hemma i, men jag läser gärna böcker därifrån ändå.

 6. Uppskattar svenskt, franskt, afrikanskt och asiatiskt. Har funderat mycket på detta sedan jag läste Johannas inlägg om franskt och insåg att det för mig var motsatt situation. Jag tycker att nordamerikanskt ofta är tråkigt (men undantag finns naturligtvis).

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida