”Inte vem som helst” – Nina LaCour « Bokhora

Bokhora.se

06/06 2014
7:00

9789129687545_200_inte-vem-som-helst_kartonnageGillar du John Green? Ja? Har du då läst Nina LaCour? Gör det, gör det, gör det! Hon är en av mina stora YA-favoriter, och nu väntar jag ivrigt på att få låna hennes tredje roman ”Everything leads to you” från bibblan. (Först i kön, yes!) Under tiden har hennes andra roman precis kommit ut på svenska. Originaltitel ”The Disenchantments”, på svenska ”Inte vem som helst”. Jag kopierar (nästan) vad jag skrev när jag läste den 2012:

I ”The Disenchantments” handlar det om Colby som är kompis med Bev. Och ja, han är hemligt kär i henne. Och nej, han har aldrig sagt något. Deras pakt är att gå ut high school, sen turnera i Californien med Bevs band under sommaren. Colby är chaufför. Och sen ska de två åka till Europa och uppleva saker i ett år. Alla andra kompisar söker in till college, men inte Colby och Bev. Ända tills… första dagen på turnén berättar Bev att hon inte följer med till Europa för hon har i smyg sökt in på en skola, och kommit in. Colby känner sig totalt förkrossad och övergiven.

Mitt idolskap beror på att Nina LaCour är så fantastisk på att mejsla fram sina karaktärer och deras liv. Man vill bara befinna sig där med dem, i folkabussen. Colby är underbar, Bev är underbar, de andra tjejerna i bandet likaså. Alla är det. Och ändå är de ju helt vanliga människor som inte alls är underbara hela tiden. LaCour är så skicklig på att få fram det. Melankoli, glädje, stress, sorg. Allt blir lika bra och känns lika mycket. Det spelar egentligen ingen roll vad det är för handling då, eller ens om det är någon handling, för man vill fortsätta vara med de här personerna.
Och turnén de gör med bandet sen? Åh, boka mig en tripp till Cali så jag får besöka alla stora och små ställen, följa deras spår!

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida