Podd-läsning, ”Naturen” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli « Bokhora

Bokhora.se

23/04 2014
10:29

Lyssnar ni på ”En varg söker sin pod”? Det gör jag, på ett aningen stalkeraktigt vis för jag har sen jag började med det även sett pjäser, läst artiklar och lyssnat på andra poddar med de två medverkande Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Helt enkelt, girigt tagit till mig cirka allt de gör. Men inte förrän nu har jag läst CRFNs bok ”Naturen”?!
I efterhand tycker jag det är rätt bra, för jag undrar vad man tycker om den om man inte hört CRFN diskutera med LS i flera timmar om samhälle, privatliv, resor, stort och smått? Jag har ju det och jag tycker ”Naturen” är en sån bra förlängning av alla samtal. Jag känner igen flera åsikter och ämnen, och en del händelser får en större utveckling. Tänker framförallt på det om CRFNs bror som dör. Det har hon nämnt ett par gånger i podden, men här i boken är det en av de viktigaste delarna.
”Naturen” är inte uttalat självbiografisk (vad jag vet) utan klassas som roman, och huvudpersonen heter Erika. Men det är så mycket som verkar stämma med CRFN att jag hela tiden läser som att det är hon. Vissa anpassningar säkert, men i det stora. Hon berättar om sitt liv.

Fast om man nu inte lyssnar på podden? Då kanske det blir ungefär: ”Naturen” handlar om en ung tjej ett par månader i 10-talets Sverige. Stilen är väldigt tidstypisk och handlingen består mest av scener och tankar, hennes tillstånd. Hur har hon det, varför, hur klarar hon sig när det värsta händer.
Den känns som en av många unga debutromaner som mer eller mindre handlar om författaren själv. Bra och habila debuter där språket är nytt och rätt, man läser med intresse och ser det som en möjlig start på ett författarskap.

Jag menar inte att jag hade blivit missnöjd, men förmodligen inte heller sååå engagerad. ”Naturen” klarar sig på egna ben, men med alla poddtimmar i bagaget står den ännu säkrare.
Vad tycker ni?

Och jag hoppas hon blir färdig med sin andra roman som hon pratat om rätt mycket, ser fram emot att läsa den med!

2 kommentarer

2 kommentarer till Podd-läsning, ”Naturen” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

  1. Kul att läsa din recension! Jag läste ju den innan hon hade en pod och jag hade ingen aning om vem hon var. Jag tyckte den var väldigt behaglig och fin och rå och faktiskt ganska rolig läsning tidvis. Som när hon sysslar med grafisk formgivning åt en rasist (eller minns jag det fel?). Är ju otroligt svårt att vara rolig i den här typen av bok som inte är en komedi.

    Det är så skönt att jag har dig att peppa tillsammans med inför nästa släpp, köar du med mig till signeringsbordet om hon hinner klart med den innan bokmässan i år?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida