Bokhora.se

10/07 2014
13:18

Efter flera tipspåtryckningar har jag till slut börjat lyssna på en ny podd. Staden. Den handlar om arkitektur och stadsplanering i olika städer över hela världen, och det är två arkitekter som diskuterar. Jag har hittills kommit igenom avsnitten om Tel Aviv och Helsingfors. I Helsingfors-avsnittet gästade Annina Rabe och de pratade förutom arkitektur även lite om böcker. Jag blev inläggsinspirerad!

Annina Rabe nämnde bla Kjell Westö ,och nu har jag bara läst ”Hägring 38″ av honom men jag tyckte den var så himla bra och jag måste läsa mer. Snart. När som helst. (Jag tipsade även om podden Den blå hästen för den historiska bakgrunden till ”Hägring 38″.)

Sen har vi såklart fina ”Vinterkriget” av Philip Teir som både jag och JoÖ läst och gillat massor.

En ytterligare bok som både jag och JoÖ läst och gillat mycket är självbiografiska ”Kopparbergsvägen 20″ av Mathias Rosenlund. Den är dessutom så intressant att jämföra med Peppe Öhmans ”Vackra människor” för de handlar om människor i ungefär samma ålder kring 30, i nutiden, men deras liv kunde inte vara mer olika. I ”Vackra människor” är personerna typiska hipsters och jobbar som livsstilsbloggare, dokumentärfilmare och reklamare. Den utspelar sig till stor del i stadsdelen Rödbergen och det är mycket namedroppande av barer, restauranger och kaféer. Mycket namedroppande i allmänhet i den sköna livsstilen. Drick det här ölet, åk på weekendresa hit, ha de här klädmärkena, gör de här sakerna, etc. Jag har aldrig varit i Helsingfors eller Rödbergen, men typ Södermalm i Stockholm, non?
I ”Kopparbergsvägen 20″ heter stadsdelen Vanda* och där kämpar författaren hårt för att ekonomiskt få ihop livet med ströjobb, psykiskt sjuk fru, två barn och drömmar om att studera och så småningom kanske eventuellt kunna försörja sig på att skriva. Här är några öl ute något som måste planeras in i budgeten för inkomsterna är så knappa hela tiden, och när han lämnar sin lägenhet i Vanda är han definitivt inte omgiven av hipsters och coola barer.

* Tydligen inte en stadsdel utan en egen stad. Fan, där föll den jämförelsen.

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida