Bokhora.se

07/05 2014
11:33

I veckan pratade min bokcirkel om Josefin Klougarts ”En av oss sover”. En av kritikerna superhyllad bok, nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris, med mera. Jag läste hela men tyckte aldrig jag fattade den eller hittade historien. Många fina bilder, men under det? VAD? Inget? Därför så spännande att diskutera igår.

Tänk om Klougart mest bara är ung, funderade vi. Hon är ju 28 nu, den här kom ut på danska för något år sen. Alltså, hon var jätteung när hon skrev. Har inte så mycket djup än pga sin ålder? Det blir bara det där fantastiska språket, för det kan hon verkligen svänga till, men vad händer bortom alla träd och äpplen och metaforer? Vad fyller hon resten av boken med? Inte så mycket, tyckte vi. Jättesnygg och förvillande yta, men inget ordentligt att få fast grepp i under den.

6 kommentarer

6 kommentarer till Tänk om Josefine Klougart mest bara är ung?

 1. helt SJUKT att jag nyss kollade min plats in kön på bibblan på denna bok. och tänkte ”ska se om bokhora har skrivit nåt om den” också är det senaste inlägget! ni läser nog mina tankar!

 2. Elisabeth Löfgren

  Verkligen sant! Har just läst ut boken och var riktigt trött på den, undrade mot slutet om den hade någon kvalitet alls. Då var jag utled på alla besjälade äpplen.
  Befriande att läsa dina rader från bokcirkeln.

  • Jag förstår inte alla ensidigt positiva kritikerhyllningar av den som jag har läst. Grupptryck? ”Alla andra har redan skrivit jättejättefint om den, jag verkar väl bara dum om jag inte…”

 3. Men nä, det finns väl jättemånga fantastiska, djupa böcker skrivna av betydligt yngre författare än så! Personligen var jag djupare när jag var yngre. Orkar liksom inte längre.

 4. Gråvädersdagar

  Jag tycker att hon har vissa likheter med Åsa Ericsdotter vad gäller stämningarna, men mer avancerad tekniker.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida