”These days are ours” – Michelle Haimoff « Bokhora

Bokhora.se

13/09 2014
13:30

unnamedHade sånt himla flyt när jag spontanköpte bok på Pocketshop Centralen i onsdags! Det snygga omslaget på ”These days are ours” av Michelle Haimoff fångade mig, och på baksidan stod det bland annat om New York efter Sep 11, coming of age, Hailey and her friends are young rich and beautiful. För mig betyder det KÖP!!

Hailey och hennes kompisar är väldigt rika, eller tillhör snarare rika familjer. Hon har själv inte kommit igång med livet och börjat skapa sin egen tillvaro och eventuella rikedom. Precis klar med college och nu söker hon jobb. Det vore såååå lätt att be hennes föräldrar och styvpappa att ringa ett par samtal och så skulle hela den frågan lösa sig, men hon vill försöka få till det på egen hand. Det är svårt. Hennes tillvaro består främst av att ringa på annonser, hoppas att få komma på intervjuer, följa upp tidigare intervjuer, och sen på kvällar och nätter umgås med vänner på barer och klubbar.

Det här låter som en typisk lättsam snabbläst brats i NY- roman, eller hur? Fast det är inte det! Tex för att det har gått ett halvår sen Sep 11-attacken och allt har liksom lagt sig på en vanlig, normal nivå igen. Nästan. Hailey är fortfarande så fixerad vid att kolla nyheterna varje morgon om det har blivit en ny attack, och hon tänker hela tiden saker som ”om det kommer en bomb nu när jag är här så…”. Det är ständigt närvarande i hennes tankar. Kanske är det terrorhotet i kombination med att befinna sig mittemellan utbildning och jobb som gör att hennes liv präglas av en önskan att allt bara ska ordna sig och bli framtid. Hon fantiserar och längtar jättemycket efter den kommande perioden när hon är gift, har barn, jobb, karriär, bostad. Allt det som innebär att vara vuxen. Om det bara kunde sätta igång?! Hon vill inte alls vara 22, hon vill vara typ 32 och en god bit på väg.

En av mina favoritkaraktärer i boken blir en kille hon träffar en kväll, Adrian. Han är några få år äldre och rätt lik henne samtidigt som han inte alls är det. Deras samtal blir direkt så intensiva. Hon avslöjar saker hon aldrig berättat för någon annan för honom, och detta typ 5 minuter efter de presenterat sig. Det här är så bra! Varje gång Adrian är med sitter jag på helspänn och bara suger i mig.
Tycker också väldigt mycket om allt med Hailey och hennes föräldrar som är skilda. Speciellt relationen med mamman är så bra skildrad.

Jag trodde att den här boken skulle vara på ett visst sätt, men fick något totalt annorlunda. Något mycket, mycket bättre! Den där känslan av att vilja läsa ut på direkten och samtidigt verkligen inte läsa ut, för vad ska jag göra efter det? Exakt den. Jag måste söka av hela nätet efter mer av denna författare nu. Bloggar, tweets, vad som finns i väntan på att hon förhoppningsvis skriver fler böcker. Och då har jag inte ens gått in på New York som spelar en väldigt stor roll i boken. Av en slump föll det sig ju att jag läste den över årets Sep 11 och kunde varva den här fiktionen med flera verkliga människors berättelser om hur det varit i stan veckan efter terrorattacken och hur det var nu flera år efter.

En läskompanjon: jag tjatar om Emily Gould, men de här två skulle passa så bra ihop. I Goulds ”Friendship” är karaktärerna 10 år äldre, betydligt fattigare, men det är samma frågor som står i centrum. Hur blir man vuxen, och när när när? Vad innebär det?
Och så delar de här böckerna NY. Den bästa staden.

4 kommentarer

4 kommentarer till ”These days are ours” – Michelle Haimoff

  1. Hej! Jag kommenterade förut men den verkar ha smitit iväg(?). Jag har en fråga helt OT: Har ni möjlighet att hjälpa mig att nå en annan bokcirkelsökare från kommentarerna till det gamla bokcirkelinlägget? Det kanske är för krångligt, men om det går så vill jag gärna komma i kontakt med den Therese från Uppsala som kommenterat sist (jag har sen skrivit ett svar) eftersom vi är i startgroparna med en ny bokcirkel i Uppsala nu.

    Tack på förhand!
    Mvh
    Josefine Larsson

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida