Var är brudarna? « Bokhora

Bokhora.se

20/10 2014
7:00

IMG_1672Min deckarfavorit Åsa Larsson goes 9-12, och jag läser såklart nya serien ”Pax” direkt. Den är hittills planerad i 10 delar, och nu har de första två släppts.
Huvudpersoner är två bröder som pga alkoholiserad mamma nyligen flyttat in hos fosterföräldrar i Mariefred. Och i Mariefred blir det magi och action så det står härliga till.
Jag tycker ”Pax”-starten är väldigt spännande och mycket svår att lägga ifrån sig när man börjat läsa. Ren och skär cliffhangerbonanza!

Åsa Larsson har samarbetat med en medförfattare, Ingela Korsell, och en illustratör, Henrik Jonsson, och jag hade lite farhågor kring det. Tänk om det skulle bli för utslätat och inte så Åsa Larsson-skt? Men icket, jag blir nöjd. Fina personteckningar, bra dialoger, bra ton, allt det jag gillar hos henne. En hel del hundar i ”Pax” också!

Fast en sak undrar jag, VAR är brudarna? Det är verkligen extremt mycket killar i de här böckerna. Huvudpersonerna är killar och de andra i deras klasser som det handlar lite om är också det. Bara killar, killar, killar vart man än ser. Kommer det några brudar någon gång, eller har man fallit i den skittråkiga tanketråden att om killar ska vilja läsa så måste det handla om killar?

13 kommentarer

13 kommentarer till Var är brudarna?

 1. Tycker samma. Jag läser tvåan nu och jag gillar det här väldigt mycket. Jag hade också mina farhågor, vilka (som tur var) inte blev besannade! Angående brudarna så hade jag inte tänkt på det, med det stämmer ju … Det är ju visserligen två rätt riviga damer med, men inga brudar. Vi får hoppas de dyker upp framöver ;-)

 2. Agneta Krohn Strömshed

  EXAKT min reflektion också – bara killar så långt ögat når. Lite trist i Sverige år 2014 – men det kanske tar sig?

 3. Ingela Korsell

  Hej!
  Vad roligt att du Johanna verkar gilla Pax Nidstången och Grimmen. Vad gäller ”var-är-brudarna-frågan?” kan jag komma med lugnande besked inför fortsättningen… Håll i hatten! :)
  //Ingela Korsell

  • Det vore ändå intressant med en förklaring till att halva mänskligheten utelämnades i denna bok? Vad vill ni uppnå med detta och anser ni inte att det är problematiskt?

 4. lena kjersen edman

  Mimmi – nu glömde du väl PAXsvitens (de första delarnas) mycket tuffa brudar Laylah och Estrid?

 5. lena kjersen edman

  Till den kvinnliga halva delen av mänskligheten – apropå Mimmis inlägg – hör de i alla fall, Laylah och Estrid.
  Och att Estrid är tuff tror jag varje tioåring håller med om.
  Ordet ”brud” använder inte alls de tioåringar som jag känner
  .

 6. Mikael Vestman

  Fan vad trist det är med alla böcker med bara en massa brudar! Typ som ”Cirkeln”, bara massa brudar överallt! Och typ som ”Tusen gånger starkare”, bara massa brudar överallt!

  • Sorry, men nu blir jag petig. Om jag minns rätt börjar ”Cirkeln” med en killes perspektiv i första kapitlet, Elias. Även sen han försvunnit ur bilden finns ganska viktiga pojkvänner och kompisar omkring tjejerna.
   ”Tusen gånger starkare” minns jag mycket lite av för det var så länge sen jag läste den, men tjejerna går väl inte på en flickskola utan i en vanlig könsblandad klass?
   Jämför dessa med Pax-serien där alltså INGA tjejer i huvudkaraktärernas ålder finns. Inte som kompisar och inte som klasskompisar i bakgrunden.
   Min poäng är inte att det bara var en bok som hade killar som huvudpersoner, buhu buhu, utan att det var en anmärkningsvärd brist på tjejer.

   • Mikael Vestman

    Absolut, jag drog min jämförelse till sin spets. Det finns helt klart bakgrundskaraktärer i både Cirkeln och Tusen Gångare Starkare som är manliga. Jag har i ärlighetens namn inte läst Pax-böckerna, men har skrivit upp dem på min lista nu.

    Det är såklart intressant med böcker som har ett sådant könsperspektiv. Frågan är om det är problematiskt eller inte. I slutändan är jag mycket mer intresserad av varför författarna valde att göra så, än själva innehållet i böckerna.

    Jag undrar också om du hade reagerat lika starkt om det bara hade varit tjejer i böckerna. Jag föreställer mig att det inte är lika ”provocerande”.

   • Snälla, behöver vi gå in på män och kvinnor / killar och tjejer i kulturen ang mängd, roller, synlighet, viktighet, etc? ”Hade det varit provocerande med bara tjejer i en bok?” Det hade varit väldigt ovanligt med bara tjejer i vad som helst och det tror jag du har koll på också. Om du inte har det så är Bechdel-testet en bra start att börja nysta i.

   • Håll med om att det är åtminstone lite lustigt när en bokblogg med bara kvinnliga skribenter upprörs över en barnbok skriven av två kvinnliga författare för det är killar i huvudrollerna. Vad vill ni uppnå med detta och anser ni inte att det är problematiskt?

   • Men läs inlägget och kommentarerna innan du börjar diskutera, det är inte att det är killar som huvudpersoner som är problemet.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida