Vilka böcker läser man i böckerna? « Bokhora

Bokhora.se

27/08 2014
13:10

Jag skrev det här för ett tag sen att amerikanska ungdomsförfattare som nämner andra författares böcker har en faiblesse för att alltid gå på ett fåtal säkra kort. Nämligen klassiker. ”How to kill a mockingbird”, ”Räddaren i nöden”, möjligen Shakespeare eller kanske ”The scarlet letter”. I ”We were liars” var det tex Shakespeare. Moderna titlar göre sig icke besvär.
Svenska ungdomsförfattare däremot, så föredömliga och så moderna!
I våras läste jag ”Svensk synd” av Martin Jern och där var det en lång diskussion om ”Divergent” av Veronica Roth. I veckan har jag läst Mårten Melins ”Lite mer än en kram” och där handlar det om böcker av Kerstin Lundberg-Hahn och den spännande ”Världens viktigaste bok” om kroppen.
Jag tycker det är så kul att läsa sånt här, och hajar verkligen till när det är nya titlar eftersom jag alltid förväntar mig den ständiga ”How to kill a mockingbird” en gång till. Härligt när det inte blir så!

I vuxenböcker tycker jag det är rätt sällan folk läser något? Eller har jag bara alldeles för selektivt minne?

18 kommentarer

18 kommentarer till Vilka böcker läser man i böckerna?

 1. Jag älskar böcker i böcker och håller med om att det kunde behövas lite fräschare tips. Gillar dock hur The Outsiders spelar en roll i Fangirl (inte ny men nyare än Shakespeare). Sen dyker ju Jaclyn Moriarty upp i We were liars också, men det kanske man mest lägger märke till om man redan gillar henne.

 2. Jag har stött på flera ungdomar som har frågat efter boken ”Ett storslaget lidande” av Peter van Houten efter att de har läst ”Förr eller senare exploderar jag” av John Green. Tyvärr är boken fiktiv och finns ej, den beskrivs dock så levande i boken (med citat och allt) att man kan tro att boken finns på riktigt.

 3. Älskar också böcker i böcker och kan hålla med om att det oftast är i ungdomsböcker som karaktärerna läser.

 4. Saga i Alltings början av Karolina Ramqvist läser hur mycket som helst! Eller så namedroppar hon bara tusen verk och kända författare, jag minns inte riktigt, men det går att skapa sig en gedigen läslista om man känner för det.

 5. […] Johanna Lindbäck på Bokhora skriver om böcker i böcker och nämner Lite mer än en kram som exempel, där är Kerstin Lundberg Hahns Barnkolonin och Skuggan i väggen med, samt Världens viktigaste bok av Nathalie Simonsson. I nya manuset (som Johanna alltså inte har läst, hon var snabb annars med Lite mer tycker jag) är Sandra Dahléns Sex med mera med, och Hans-Eric Hellbergs Puss (utan att nämnas vid namn). Jag tycker precis som Johanna att det är roligt att hitta böcker i böcker, tidigare har jag haft med mina egna (Amor anfaller! i Jag är Love samt Susanne och den lilla grisen i Som trolleri) men att ta med andras böcker är ju ännu skojigare! […]

 6. Kul att du uppmärksammar! Jag skriver lite om det här, och om vilka böcker som är med i uppföljaren till Lite mer än en kram:
  http://martenmelin.wordpress.com/2014/08/28/bocker-i-bocker/

 7. Lyssnade igår på en intervju med Teju Cole där han diskuterade just den frågan. Huvudpersonen i hans ”Open City” läser en hel del, det är en självklar del av karakteriseringen menar Cole.

  http://www.londonreviewbookshop.co.uk/events/past/2012/8/teju-cole-and-max-liu-open-city

 8. Oi, dette har jeg faktisk ikke tenkt på før, så takk for tanken! :) Du har helt rett, tror jeg, i litteraturen nå ser det ut som om det er ungdommene som leser, mens de voksne sjelden rører en bok. Det eneste jeg kommer på i farta er Frankenstein, der monsteret leser Paradise Lost og noen andre grunnleggende og viktige verker, men den er dog veldig gammel. Hmmm, dette må jeg gruble litt på..!

  • Aha, tack för att du sade det! Paradise Lost talades det om i Siri Hustvedts The Blazing World, där hon även talade om Frankensteins monster och dess författarinna.

   I Barbara Pyms Civil To Strangers är det också flera personer som läser Paradise Lost, och jag tror att Barbara Pym läses i någon av Donna Tartts romaner.

   I Ngugi wa Thiongos Petals of Blood nämns Chinua Achebes Things Fall Apart tillsammans med några andra böcker vilkas namn jag glömt.

   • Ja! Theos mamma har en bok av Barbara Pym på gång, som han noterar i lägenheten när han kommer hem från muséet.

 9. Boken ”Bläckhjärta” av Cornelia Funke har en hel radda böcker och författare som nämns, inklusive Astrid Lindgren.

 10. ”November månad var kulen och trist; jag läste inte mycket Auguste Comte numera. Min huvudsakliga förströelse medan Valérie var borta bestod i att iaktta molnen genom perspektivfönstren.
  Starar bildade enorma svärmar över Gentilly fram mot kvällen och beskrev lutande formationer och hängande spiraler över himlen; jag kände mig lite frestad att ge dem en innebörd, att tolka dem som ett apokalyptiskt varsel.”

  -Houellebecq: Plattform

 11. I Joyce Carol Oates ”Det var vi som var Mulvaneys” som jag precis läst ut:

  ”Marianne slukade vid den här tiden Charlotte Brontë. Inte bara den obligatoriska Jane Eyre, som hon läst redan då hon gick i high school och som hon älskade och som fick henne att gråta, utan även Vilette, där den hängivet kyska Lucy Snow verkligen var en ovanlig hjältinna. Och hon läste en samling med Charlotte Brontës brev. I dessa fann hon en mening hon kopierade:

  Ur mörkret kom jag – till mörkret kan jag lätt återvända.”

 12. […] mycket om, för visst älskar man bok-namedropping i en roman? (Och OBS, lovar att det inte är Shakespeare, Gatsby, Räddaren i nöden eller How to kill a mockingbird hon läser den här gången heller! Det här är en mycket, mycket nyare […]

 13. Inte en bok visserligen men jag tänkte på det här inlägget när jag tittade på Billions häromdan.

  Riskkapitalistskurken Bobby Axelrod har nattat sina barn, kommer ut och säger till sin fru ”That Dolores Umbridge is a real bitch, right?”

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida