”Vinterkriget” – Philip teir « Bokhora

Bokhora.se

14/01 2014
10:45

Det här är så bra! Det finns en mängd fina pärlor att upptäcka i den finlandssvenska litteraturen och Philip Teir är en av de mest intressanta tycker jag. Hans novellsamling är fantastisk och den här romanen ”Vinterkriget” är en sådan där som jag kommer återvända till så många gånger. Johanna L sätter huvudet på spiken när hon säger att han brer på och att det känns väldigt Siri Hustvedt.

Precis så är det. Det här är en STOR roman, med många lager, fantastiskt vältecknade personporträtt och en sammanhållning som jag inte hittar så ofta i liknande svenska romaner. Och egentligen en ganska ”enkel” handling men som han berättar den! Helt supersmarrigt.

9789127136335”Vinterkriget” handlar om ”sexprofessorn” Max Paul som väl får vad man skulle kunna beteckna som en liten ålderskris när han fyller 60. Han har en fru och två döttrar som lever sinsemellan väldigt olika liv – den äldsta dottern är gift och har barn och lever ett ganska typiskt småbarnsliv. Den yngsta dottern är 30, har liksom inte vuxit upp och flyttar till London för att gå på konstskola precis i inledningen av boken. Vi får följa hennes strävan efter att hitta sig själv och sin konst, samtidigt som hennes syster kämpar med medelklassdemonerna på sitt håll. Max Pauls eget äktenskap riskerar också att fallera när han möter en ung journalist som han blir förälskad i.

Så vansinnigt förtjust i dessa personer! Här finns verkligen något för alla att känna igen sig i och ta på. Med ”enkel” handling så tänker jag på att det handlar om ämnen som så ofta är föremål för romanen, kärlek och vem man egentligen är och vill vara. Sådant som många försöker beskriva i bokform men så väldigt få lyckas med. Nå, Philip Teir lyckas i alla fall. Plus att det finns ganska mycket humor i boken, lite av samma sort som man kan känna igen om man har läst hans novellsamling, men humorn tippar aldrig över åt något håll, mycket subtilt hela vägen.

Du kan säkert kalla det en äktenskapsroman, men jag tycker den snarare är en livsroman. Hela livet tecknas så fint ned här, alla stadier och faser i våra liv och de demoner som spökar i varje fas.

2 kommentarer

2 kommentarer till ”Vinterkriget” – Philip teir

  1. medelklassdemonerna, hahaha!

    tack for paminnelsen om Vinterkriget. laser garna livsromaner.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida