Alakoski airbrushad? « Bokhora

Bokhora.se

24/04 2015
20:47

EDIT: Enligt chefredaktör Carina Nunstedt har jag fel i mina misstankar. Läs hennes svar i kommentarsfältet.

Vad håller de på med på litteraturmagasinet ”Books & Dreams”??? Varför är Susanna Alakoski så otroligt airbrushad på deras omslag?

Eller är hon inte det?  Vad säger ni bloggläsare? Jag har visserligen gått på olika fotoskolor i 6 år sammanlagt men jag törs ändå inte riktigt till 100% lita på min instinkt här. Det är liksom för konstigt bara.

På sin facebooksida försvarar ”Books & Dreams” den ”stank” som en läsare klagar över att tidningen utsöndrar. Den starka lukten skulle enligt dem kunna bero på att de använder sig av ett miljöcertifierat tryckeri som använder sig av växtbaserade oljor utan konserveringsmedel (mer skonsamt mot miljön). Guldstjärna såklart! Kan ni nu please förklara bildligt talat unkna lukt som sprids kring det märkliga ideal som fått er att gå totalt crazy på Alakoskis porträttbild?

Den övre bilden är en pressbild som Sara Mac Key tagit inför lanseringen av ”April i anhörigsverige” som ges ut idag. Jag är så sjuuukt peppad på den boken eftersom jag älskade ”Oktober i fattigsverige” så mycket. Vill geniförklara Alakoski här och nu. Dessutom är böckerna så himla snygga. Coola som fan, formgivna av briljanta Nina Ulmaja.

Apropå cool som fan: Susanna Alakoski på den pressbilden. Snälla ni som gör tidningsomslag: låt henne få se ut sådär, så som hon gör, i fortsättningen. Så vi kan prata om litteraturen istället.

227558

 

4 kommentarer

4 kommentarer till Alakoski airbrushad?

 1. Men oj.. jag kände inte ens igen henne på B&D. :(

 2. Hej! Roligt att ni liksom vi gillar och hyllar Susanna Alakoski. Jag kan lugna er alla. Hon är inte retuscherad. Som chefredaktör har jag har alltid varit allergisk mot retuscherade bilder. Bilden togs i ett fantastiskt vårvinterljus på Värmdö i början av februari och Books & Dreams matta tryck kan ha en viss utslätande effekt. Alla människor kan se olika ut i olika ljus, framför olika kameralinser, inget fel i det. Henric Lindsten är en grymt duktig fotograf och Susanna Alakoski lyckas bli naturligt vacker på alla bilder jag har sett.
  Hör gärna av er med andra tips på hur Books & Dreams kan bli ännu bättre och missa inte vår nya spännande satsning deckarfestivalen Crimetime Gotland http://www.crimetimegotland.se.
  Ha en fin läshelg!
  Hälsningar
  Carina
  carina@booksdreams.se

  • Marcus Stenberg

   Hej Carina! Kul att få svar från dig! Jag tyckte väldigt mycket om senaste numret! Jag är heeelt såld på Jenny Nordbergs bok så det var väldigt kul att se att hon också var tillsammans med fantastiska Alakoski på omslaget. Jag tänkte också flera gånger på hur fint formgiven tidningen är. Jag blir verkligen sugen på att läsa den från början till slut och bläddra fram och tillbaka.

   Jag blir däremot lite konfunderad över din kommentar som får det att låta som att det är en näst intill oredigerad bild tagen i naturligt ljus. Hon är ju uppenbart ljussatt med något annat än bara vårvinterljuset, eller hur?

   Och vad menar du när du skriver: ”Hon är inte retuscherad.” ? Jag menar verkligen inte att ifrågasätta det du säger om att den inte är just airbrushad. Det tror jag på såklart, det är svårt att avgöra exakt HUR en bild är redigerad, men ATT den är redigerad/retuscherad på något sätt kan den ju fortfarande vara.

   Är inga partier av ansiktet uppljusade? Är inga hårstrån borttagna digitalt för att inte skymma huden i pannan? Är den inte redigerad för att se lite ”mjukare” ut än exempelvis det svartvita porträttet inne i tidningen som är taget vid samma tillfälle?

   Det är givetvis skönt att höra att du också avskyr airbrushverktyget i photoshop men vore kul att höra om de retuschtekniker du faktiskt ”tillåter” eller tycker är motiverade att använda.

   Ps. Jag har varit lite sugen på Crimetime Gotland ett tag. Kul initiativ!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida