Alla kan skriva barnböcker och deckare « Bokhora

Bokhora.se

13/07 2015
10:18

IMG_1856Jag har börjat prenumerera på norska litteraturtidskriften Bokvennen. Mitt andra nummer kom för några veckor sen, och det hade tema barn och läsning. Trevligt! Till exempel är min författarföljetong Kjersti Annesdatter Skomsvold kortintervjuad med anledning av ”Meg, meg, meg”.
En annan intervju i numret sparade jag ända till igår då jag kände mig väldigt mild och harmonisk till sinnet. Den är med en ung och jättesnygg sångare som heter Touraj ”Tooji” Keshtkar. Han har nu också skrivit en barnbok.

Ni vet vad alla människor kan skriva, va? Barnböcker och deckare. Det är enbart en fråga om tid i de fallen, att få tid att göra det. Det handlar aldrig om skicklighet. Av den anledningen fick Tooji-intervjun ligga till sig. Jag är numera lite pre-emptive skeptisk så fort kändisar skriver. Och tyvärr fick jag rätt.

Boken heter ”Taki & bestemor”, den är för barn från 3 år och han har både skrivit och illustrerat. Hela intervjun är fylld av uttalanden som tyder på att han inte har läst barnböcker på väldigt länge. (Fast han är tydligen barnevernspedagog. Har man inga litteraturkurser under utbildningen?) Till exempel det att hans bok handlar om döden, och det ämnet är ju tabu menar han. Han vill ändå gå utanför komfortzonen och ta det jobbiga men viktiga samtalet.
Är döden tabu? Va? I såna fall är just norsk b&u är ett unikum i världslitteraturen, men det tror jag inte. Döden har länge gått vid b&u:s sida. Det vimlar av den. Familjemedlemmar, kompisar, husdjur och gosedjur dör, och det i böcker för alla åldrar.
Ett sånt uttalande är som att säga så här om deckare: ”Varför ska det alltid vara stela, trötta poliser som löser brotten och blir hjältar? Man kan väl busa till det, liva upp genren. Låta en tjej göra jobbet. Och hon kanske jobbar som … reporter! Fräscht, va?”
Då kan, med rätta, deckarpubliken fundera på vad den författaren har läst de senaste tjugo åren. Förmodligen ingenting.

Jag ska inte hacka på den här sångaren, men varför lägger just Bokvennen så mycket utrymme på honom? Det är ett jippo att han har skrivit en bok, den kommer förmodligen att sälja, hans förlag är säkert jätteglada, och så vidare, men Bokvennen har väl en kunnig och intresserad publik. Kan man inte respektera den? Jag hade till exempel gärna läst mycket mer om boken som vann Nordiska rådets litteraturpris för barn och unga 2014, nämligen ”Brune” av Håkon Övreås. Eller om några norska ungdomsförfattare! Alla böcker i numret är bilder- och barnböcker. När man nu för en gångs skull kör det här temat (b&u är tyvärr jämt bara ett specialtema), ta i! Sikta lite högre.
Riktigt, riktigt vågat hade det varit att skippa den historiska exposén. Always the historiska exposé i såna här sammanhang. Och tänk att för en gångs skull ha ett sånt här tema utan Astrid Lindgren? Att bara ta upp nutida författare? OJOJOJ. Nu tänker jag riktigt stort och vilt. Jämför det med att skriva om nordiska vuxenromaner, vilka som helst. Alla litteraturredaktörer kavlar upp armarna inför en sån text. ”Ja, vi måste givetvis börja med August Strindberg, det säger sig ju självt.”
Gör det det?

 

2 kommentarer

2 kommentarer till Alla kan skriva barnböcker och deckare

  1. OBS, kavlar upp ärmarna! Fick autocorrect tror jag.

  2. Påminner mig om Ur programmet Lässugen, som däremot är riktigt bra, där det i ett avsnitt är en annan ”snygg sångare”, Dregen, som inte har skrivit en bok, utan högläser, på ett så bra sätt. Så enkelt och så bra.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida