”Århundradets kärlekssaga” Märta Tikkanen « Bokhora

Bokhora.se

27/08 2015
20:05

I år fyllde Märta Tikkanen åttio år och det firar det finländska förlaget Schildts & Söderströms med att ge ut en nyutgåva av Tikkanens ”Århundradets kärlekssaga” från 1978, nu med förord av Liv Strömquist. Strömquist skriver att hon var 22 eller 23 när hon första gången läste Århundradets kärlekssaga och att hon blev som trollbunden av den. ”Vad var det som berörde oss så djupt med den här småbarnsmammans skildring av ett destruktivt alkoholistäktenskap i 1970-talets Finland?”

Märta Tikkanen skriver i diktberättarform om hur hon lever med sin stora kärlek konstnären och alkoholisten Henrik Tikkanen. Om äktenskapet. Om hur olika sorters alkohol luktar när hon stiger in i det gemensamma hemmet. Om hur hennes konstnärskap är mindre värt än hans. Om passionen. Och om hur hon hellre tar emot hjälp med barnen än en bukett rosor. Det är minst sagt effektfullt.

Det som slår mig är hur aktuell den här diktboken är 2015 och det gör mig både glad och nedstämd. Glad för att en ny generation ska få ta del av Tikkanens briljans, nedstämd för att vi inte kommit längre än så. Att det fortfarande är kvinnor som sköter om lejonparten av projektledning hemma, barn och hushållsarbete, medan män har en mycket större frihet att utöva stordåd ute i världen. För jag läser boken som både en kärleksförklaring och ett feministiskt manifest.

För drygt tio år sedan kom Märta Tikkanen ut med boken ”Två – Scener ur ett konstnärsäktenskap” som en slags fortsättning på Århundradets kärlekssaga. Här skriver hon om ännu mer om sitt och Henrik Tikkanens författarskap. Om den vidunderliga kärleken, om familjelivet, skrivandet och om feminismen. Det är en av mina favoritböcker och en av de få böcker jag gråtit till. Märta Tikkanen avslutar med orden: ”Jag saknar honom ofta. Inte ett ögonblick har jag önskat honom tillbaka.”

I tv-serien Djävulsdansen, som gick på SVT i våras, citerade Märta sig själv och lär ha sagt att hon nog ibland önskar honom tillbaka.

9789515237354-187x300

3 kommentarer

3 kommentarer till ”Århundradets kärlekssaga” Märta Tikkanen

  1. Du har en fantastisk bok till att läsa av Märta Tikkanen. Den heter ”Rödluvan” och tar oss med på en resa från barndom till Henrik. Det är länge sedan jag läste den, men jag tror att det är dags för en omläsning.

  2. Det var någon annan som sa samma sak. Tack för tipset, ske leta redan på den.

  3. […] 1978 (den här utgåvan, Trevi) Antal sidor: 184. ISBN: 951-52-0478-X, 9171603883. Andras röster: Bokhora, Bokmania, Den var […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida