Bokspåret i ”Bron” (obs innehåller spoilers för s03e03 + s03e04 samt otäcka bilder) « Bokhora

Bokhora.se

21/10 2015
23:06

Jag följer ”Bron” i Svt 1 på söndagar 21:00 och längtar efter nytt avsnitt typ sekunden det tar slut. Jag gillar Saga Norén Länskrim Malmö och jag gillar att det är så klurigt. Men en grej som nästan fick mig att trilla av pinn var hur hon och nya kollegan Henrik helt ignorerade boken de hittade på ett lik i senaste avsnittet.

Om en hittar  ett nästan naket lik med en bok som täcker ett blodigt skrev är det väl ändå lite intressant att försöka fundera kring varför det ligger en bok där? I egenskap av privatspanare har jag tillsatt en egen utredning kring den här boken.

Här hittas liket med uppslagen bok

bron_0004_Lager 2

– Vi tror dock att det kan vara Jan Guillou som skulle genrepa inför Halloween.
– Vem skulle han vara utklädd till?
– Det preliminära resultatet från den tekniska undersökningen visar att det kan ha rört sig om en blandning mellan Madonnas senaste skivomslag och Mads Mikkelsens Hannibal-tolkning.

 

Saga lyfter upp boken och placerar den tillbaka på sin plats igen

 

Kan det vara den här självhjälpsförfattarens bok?

 

Kan det vara den här stalkern med egen begravningsbyrå som planterat självhjälpsboken där?

 

Mysig belysning, en god bok… nä, kan verkligen en kille som har allt ha behov av en självhjälpsbok?

 

Eftersom det inte ser ut att vara en inbunden bok som offret suttit och läst så är jag osäker på att det verkligen är självhjälpsförfattaren Claes Sandbergs alster ”Välj lyckan” som ligger där. Men helt säker är jag inte. Åtminstone inte på min datorskärm är det nog bra kvalitet för att se vad det står i boken när jag skärmdumpar från SVT play.

Vad jag däremot kan gör är att mäta. Eftersom Saga håller i boken gäller det bara att ta reda på hur långa fingrar hon har på ett ungefär vilket inte är så svårt om en har ett objekt i bild med känd längd, bredd eller höjd samtidigt som fingrarna syns. I samma avsnitt (s03e04 finns en scen där Sagas högra pekfinger är utsträckt på sidan av tjänstevapnet. Svensk polis har oftast en variant på SIG Sauer P226/P229 som är 19 cm lång. Även om det inte är exakt den modellen som Saga har har så är det en medlem i SIG Sauer-familjen och skillnaden i längd är försumbar här där jag bara behöver ungefärliga mått.

 

01

 

 

De allra flesta kvinnor har (några googlingar senare) tydligen ungefär lika långa pekfingrar som ringfingrar, möjligtvis något längre pekfingrar (för män är det tvärtom). När jag i s03e03 hittar en scen där Saga Norén, Länskrim, Malmö, har något sånär utsträckta fingrar går det att se att detta stämmer.

 

02

På bilden där Saga Norén, Länskrim, Malmö tar tag i boken är det ringfingrets två yttersta falanger som rör vid bokens sida. Jag kan därför nu:

 • via pistolen få ut pekfingrets längd = ca. 7,7 cm
 • från pekfingrets längd få ut ringfingrets längd = ca. 7 cm
 • genom långfingrets längd få ut de två yttersta falangernas längd = ca. 3,4 cm
 • de två yttersta falangernas längd få ut boksidans bredd = ca. 11,5 cm

 

03

04

 

 

Vinklarna är såklart inte helt räta och att Saga Norén, Länskrim, Malmö bär handskar gör också sitt. Men att sidlängdens cirkamått är 11,5 cm i bredd stämmer väldigt bra med det svenska standardmåttet för en pocketbok som är 11 cm bredd och 17,8 cm i höjd. Genom att mäta på samma sätt med Claes Sandbergs bok (ni fattar grejen med hur en mäter böcker i tvserier nu så jag behöver inte visa alla bilder på det) så står det klart att det omöjligt kan vara ”Välj lyckan” som är boken på brottsplatsen.

 

Eftersom Kay Pollacks ”Att välja glädje” bara är 203 sidor kort kunde jag även utesluta den direkt genom blotta ögonmåttet.

 
Men så vad är det för bok då???

Ja är det något jag lärde mig av att identifiera pocketboken i filmen ”Adore” när jag hade mina gamla blogg så är det att svaret kan finnas på andra ställen än en tror. Av rädsla för att detta skulle bli ett cold case började jag tråla nätet efter Bronrelaterat material.

I SVT:s pressrum hittar jag en pressbild från en annan vinkel. Där syns den blodiga boken! Det är dock omöjligt att se vilken det är.

 

Foto: Carolina Romare/Filmlance International

 

Jag ansöker om att få inloggning till SVT:s pressrum. Får ett mail där jag ombeds berätta mer om bokhora och varför jag vill ha tillgång till pressrummets låsta sidor. Jag får inlogg efter ett tag och tillgång till pressbilden i högupplöst format. och kan se när jag vänder den i photoshop och lägger på kontrast att det är ”Kall som granit” av Stuart MacBride. En bok som gavs ut av Malmöförlaget Minotaur, ett deckarförlag som nu ägs av Forum.

 

kall-som-granit

Frågan som återstår har jag dock inte lyckats klura ut: vem pekar den här ledtråden mot??? Har ni några teorier?

34 kommentarer

34 kommentarer till Bokspåret i ”Bron” (obs innehåller spoilers för s03e03 + s03e04 samt otäcka bilder)

 1. Marcus, du är ett geni. Det här kan vara det mest skruvade och roliga blogginlägget någonsin.

  I beskrivningen av ”Kall som granit” på nätbokhandlarna står det: ”Uppenbarligen finns det en läcka någonstans inom polisen.” Kanske är det en ledtråd? Om inte annat från manusförfattarna till Bron.

  • Marcus Stenberg

   Åhå!!! Bra ledtråd du hittade! Kan det vara Henrik och/eller hans sambo som är inblandad i morden för att komma nära Saga så att de kan få henne att utreda barnens försvinnande!?

   • Fast…jag uppfattar det som att både barnen och sambon är försvunna. I hemmet finns de bara i Henriks huvud/fantasi.
    Det hindrar i och för sig inte att sambon på något sätt är inblandad.

    • Marcus Stenberg

     Aha vad intressant! Jag tog för givet att han hade en ny sambo bara som hjälpte honom med detta. Känns som att det skulle vara svårt att göra allt själv och samtidigt inte få de andra poliserna att fatta misstankar. Men jag gillar din teori och tror redan på den!

 2. älskar de här djuplodande detektivarbetena du gör, så väldigt roligt!

  • Marcus Stenberg

   Tack :) Skönt att det finns de som förstår hur viktigt mitt utredningsarbete är.

 3. Lasse Wängermark

  Minotaur är ju ett grekiskt väsen, som enligt sägnen slogs med sina bröder om rätten att regera över Kreta.
  Uteliggaren som blev skjuten hälsade ju att han blev skjuten av sin bror…

  • Marcus Stenberg

   Men gud så fiffigt av dig!! Du menar att det fanns en konkurrens med hans skumma ”kill brothers”?

 4. Älskar det här! Har inga ledtrådar men följer med spänning kommentarsfältets detektivarbete.

  • Marcus Stenberg

   Tack!! Har tillkommit en del teorier idag som alla verkar helt rimliga. Säg till om du kommer på nåt!

 5. Alltså jag uppskattar det här SÅ! Så himla himla bra! :D

 6. Detta är det mest upplyftande jag har läst idag! Tack för så mycket i texten, inte minst ”Saga Norén Länskrim Malmö” – det går inte annat än att älska det du skriver.
  Förövrigt så skrek jag rakt ut när det blev tydligt att Henriks familj inte var ”där” på riktig utan att de är försvunna. Frun var så konstigt finklädd och uppsminkad i varje scen att det inte kändes rätt. Ett underbart sidospår i serien, samt även Sagas hemska mamma – dock har det nog inget med morden att göra.
  Funderar vidare…

 7. Och Saga gillar dig (i alla fall den här Saga) och hon älskar de här inläggen. Men det vet du redan.

  Eftersom jag inte följer Bron och inte heller har läst Kall som granit har jag ingenting att tillföra här (återkom vid nästa Plathuppdrag) men jag är nyfiken på din motivering för att få tillgång till pressbilderna… ;-)

  • Marcus Stenberg

   Haha jag skrev att jag skulle skriva om serien; teorier och omdömen osv. Helt normalt bloggande alltså!

 8. Spoiler alert: Bron spelade in en sekvens på högskolebiblioteket där jag jobbar, så det är ju inte omöjligt att bokspåret faktiskt kommer följas upp? Har inte kopplat ihop det innan men ditt fantastiska inlägg fick mig att minnas detta.

  • Marcus Stenberg

   Whaaaaaat?! Du har inte någon smygtagen behind the scenes-bild? Du får skicka in den anonymt om du vill.

   Hoppas verkligen att fler bibliotekarier får tillbaka sina bortträngda minnen!

   • Haha, nej, tyvärr. Det enda jag vet är att de använde sig av danska böcker istället för våra så det ska nog ge sken av ett danskt bibliotek? Så är det ju också med en del scener. Det som ska vara Köpenhamn i vissa scener är ju helt uppenbart filmat i Malmö, men det är kanske mest uppenbart för malmöbor/köpenhamnsbor ;)

    Finns det något forum att diskutera Bron på?

    • Marcus Stenberg

     Danska böcker!! Ånej sånt där hatar jag, när de inte filmar på rätt plats, känns ju lite onödigt också att inte filma det i Köpenhamn med tanke på att det kommer bli rörigt för alla i Köpenhamn och Malmö när de kollar. Vet ej om det finns något separat forum men säg gärna till om du hittar något.

 9. Vilket underbart detektivarbete och vad kluriga svar du får. Har inget att bidra med, mer än hurra! Så roligt att läsa dina funderingar.

 10. Anders Ljungberg

  Som mordoffer kan jag inte ge mycket hjälp här eftersom jag var död när boken lades dit men jag misstänker att inte bara boktiteln utan kanske också texten på det uppslag, som mötte poliserna när de kom till platsen, innehåller ett budskap till utredarna. Det som möjligen talar emot detta är att det blåste rätt friskt på fyndplatsen och att vinden kan ha bläddrat sidor i boken. Men, som sagt, jag vet inte så noga eftersom jag var död.
  Jag är alltså statisten som har lånat sitt ansikte och sin kropp till Lars-Ove.

  • Marcus Stenberg

   Tyvärr blev jag förkyld och hemmaliggande, annars hade tänkt söka rätt på boken ifråga och leta efter vilket uppslag det är. Det är ju en väldigt bra ledtråd du ger, tack!

   Nu förstår jag ju att du var upptagen med att vara död men kunde du inte sneglat lite åtminstone?!?!

 11. Men gud, finns inte Henriks sambo på riktigt?? Det har inte jag fattat. *dum*

  • Marcus Stenberg

   Nämen det är ju inte så lätt att hänga med i när en sitter och kollar efter alla boktitlar som swishar förbi!

 12. ååh en bokstavlig klappahändernaemoji på detta inlägg…eller ja en applåd. well done!

 13. Fantastisk blogindlæg! Nu får jeg lyst til at se afsnit 1-5 igen og lave min egen efterforskning af de små detaljer. Så har jeg også noget at lave, mens jeg skal vente en hel uge på det næste afsnit … :-)

  Jeg synes også, det er en finurlig detalje, at Henriks familie ikke findes i virkeligheden. Pludselig faldt en masse brikker på plads, da det blev afsløret i afsnit 4. F.eks. at børnene i et tidligere afsnit ikke beklagede sig, da Henrik slukkede for tv’et, mens de så tegnefilm :-)

  Marcus, vi vil ha’ mere!

  • Marcus Stenberg

   Ja jag tycker du ska starta en oberoende utredning. Jag kan ha missat något! :) Var väldigt förvånad över att avsnitt 4 inte tog upp något om boken! Men som du kanske sett kommer det finnas framtida scener i ett bibliotek. Håll tummarna för att det finns anledning att återkomma till detta bokmysterium.

 14. Du har verkligen för mycket fritid….

  • Marcus Stenberg

   Haha. Egentligen inte. Pluggar 100% på distans och jobbar men jag prioriterar bort sånt världsligt för att ge läsarna såna här scoop.

 15. Diskussionsforum för Bron finns på Flashback!

  • Lysande! Kan du estimera sidnumret också?
   Min gissning är att ledtråden i boken är barn som farit illa. Det finns annat som pekar på detta som den hjärtlösa mamman, pedofilen, fosterföräldrar med skräckrum i källaren. Kan brodern vara okänd för att han lämnats bort som fosterbarn? Plotten tätnar, skall bli spännande att se hur dessa lager hänger ihop och vilka personer som är villospår.

 16. Genialiskt inlägg!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida