”Det är något som inte stämmer” – Martina Haag « Bokhora

Bokhora.se

24/10 2015
17:45

detarnagot_slutversion_lowVet ni, jag har läst en hel Martina Haag-roman, och det med stor behållning. Det finns en rad uttryck som passar i såna här situationer: plötsligt händer det, kors i taket, man ska aldrig säga aldrig.
Den utlästa är hennes senaste ”Det är något som inte stämmer”, och det var ett utdrag i en Amelia-tidning som fick mig på tråden. Jag gillade dessa två sidor. Jag fattade också att här finns ju ett och annat man känner igen från den verkliga världen, och det lockade mig. Ovärdigt, men sant. Jag skaffade boken och läste hela i en andlös sittning. Den är väldigt bra!
Mina invändningar mot Martina Haag har tidigare varit att hon skriver en sorts roliga böcker som jag bara inte klarar av. Hennes humor är definitivt inte min. Jag vet att många hundratusen människor älskar den, men det har inte jag gjort. Löparboken är nog den enda som jag faktiskt läst ut, och så nu ”Det är något som inte stämmer” som är något helt annorlunda.

Huvudpersonen heter Petra. Hon är en framgångsrik författare och skriver roliga böcker om relationer. Sen länge är hon väldigt lyckligt gift med Anders som är programledare på teve. De har två barn. Fast sista tiden känns äktenskapet inte lika lyckligt längre, åtminstone inte för Anders verkar det som. Han är konstig, avstängd och distanserad. Efter lite om och men kommer det fram att han har blivit kär i sin programledarkollega Klara Bohman, och det blir en väldigt offentlig skilsmässa från Petra.
Det är för att komma över, eller komma tillbaka efter den, som Petra i bokens början tar jobb som stugvärd i de norrbottniska fjällen. I tre veckor ska hon bo långt ut i vildmarken och under den tiden inte ha någon kontakt med omvärlden förutom det fåtal vandrare som kommer förbi. Hon behöver lugnet och stillheten, och med noll distraktioner ska hon också kunna ta tag i boken hon har lovat skriva. Den är försenad, och det beror såklart på skilsmässan och på att hela hennes liv har ställts på ända. Och på att hon inte alls kan skriva sin vanliga så kallade roliga bok längre. Hon vill berätta precis hur det är på riktigt att bli lämnad, och det är fan inte roligt någonstans.

Som sagt, skvallervärdet å ena sidan. Men å andra, Lars Norén. Ni vet när hans dagbok kom? Och det blev känt att en stor del av kultureliten var nämnd och folk kastade sig över den för att läsa vad som stod om alla? Och så visade det sig att man (jag och många med mig) sket helt och hållet i namedroppingen för texten i sig var så otroligt bra. Jag läste gärna 400 sidor om att påta i en trädgård på Gotland eller att städa sin 7-rummare i Vasastan, bara det var Norén som påtade eller städade och sen skrev om det. Allt kändisvärde bleknade inför den litterära gestaltningen.
Så även med Martina Haags bok. Man känner igen många detaljer från löpsedlarna, och det är kittlande, och visst, man undrar om det verkligen gick till så här, och om ”Anders” verkligen var så här hemsk för stackars människa i såna fall. Men framförallt är den här romanen en så bra beskrivning av hur det känns när ens långa förhållande tar slut, man inte har fattat något utan plötsligt står man bara inför fullbordat faktum. Ens partner vill inte längre. Det spelar ingen roll vad Petra säger eller gör för Anders har bestämt sig och han är till 100% ute ur leken. Han är också en helt annan människa när de ses, och hon tvingas på grund av det själv att bli en helt annan människa. Hur fan ska hon överleva då?

Det finns ett till spår, det med fjällstugan. Det tycker jag högst sådär om, speciellt spökgrejen i slutet. Onödigt. Och det där norska vandrargänget, och så blir det några tokroliga sidor mitt i allt? Nej, nej. Men att Petra åker till stugan för att bryta tankar och sinnestillstånd kan jag verkligen köpa, och det hade räckt. Miljön plus separationen är absolut gott nog i sig för en roman. Det är rått, naket, skitjobbigt och jättebra.

Igår lyssnade jag på nya ”En varg söker sin podd” och de hyllade ”Det är något som inte stämmer” lika mycket som jag gör. (Avsnitt 66, Adam Pålssons kiss.) Idag i DNs Boklördag tipsade Lotta Olsson om den i samma tongångar. Det här är nog Martina Haag-boken för alla oss som inte brukar gilla Martina Haag-böcker. Jag är helt övertygad att den passar alla trogna, gamla fans med.

12 kommentarer

12 kommentarer till ”Det är något som inte stämmer” – Martina Haag

 1. Dra på trissor, kors i taket, etc, etc, men jag tror faktiskt att jag vill läsa denna, jag med!

 2. Vad spännande, jag har aldrig känt mig lockad att läsa något av henne innan, men din beskrivning gör mig lite lässugen.

 3. Jag gillar Martina Haag även om jag kan tycka att hon är lite för mycket ibland. Den här verkar absolut intressant :)

 4. Håller med dig. Har gillat hennes tidigare böcker, de som mer består av krönikor, också. Men det här var verkligen något annat.

  Men spökgrejen? Tolkade du det så?

 5. Men GUD så spännande! Jag är nummer 91 i kö på bibblan (av 19 böcker, man bara Hallå, har ni missat att den är poppis..?) och jag trodde heller ALDRIG att känslan av att inte stå ut med att vänta på en bok av Martina Haag(!) skulle infinna sig. Kors, alltså!

 6. […] 2015 (Piratförlaget). Antal sidor: 195. Andras röster: Bloggkommentatorerna, Bokhora, DN, Expressen, Jönköpings-Posten, Ystads allehanda. Köp hos t.ex.: Adlibris, […]

 7. […] Det är något som inte stämmer. Flera verkar tycka om det dom läst. Kolla bland annat in bokhora.se Och i Sydsvenskan har Maria G Francke skrivit en text som visar att hon verkligen tycker om Det […]

 8. […] som skrivit om boken: Bokhora, Sandra Beijer, Simona Ahrnstedt, Beas […]

  • Tack för länk! Jag tycker att Marcus oväntade paralleller till en känd film (!) som han lanserar i Det är någonting som inte stämmer-avsnittet av Ett eget rum är väldigt intressanta. Rekommenderar verkligen lyssning!

 9. Dock – Tar du bort kopplingen till Erik och Lotta så går det inte att bortse från att detta är en banal bagatell till bok. Faktiskt. Men hon cashar in fett på den i alla fall. Good for her. Får dock läbbiga vibbar av Haag som person. Väldigt läbbiga vibbar.

 10. Åsa Ottosson

  Jag var sugen på lite lättsmält förströelse så jag läste Det är något som inte stämmer. Helt obegripligt med alla berömmande recensioner. För mig känns läsningen precis som de gånger man blivit jättesugen på smågodis, överätit och sedan ångrat sig. F ö lyssnade jag på Martina Haags vinterprat i P1 i går och hon ger ett häpnadsväckande barnsligt intryck. Eller är det tillgjort? Hur som helst absolut ingen som tilltalar mig.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida