En till klickraket om norsk litteratur! « Bokhora

Bokhora.se

19/03 2015
9:44

Till råga på allt: norsk barnlitteratur. Oh my lord.

Det är tur att Bokhora inte är en kommersiell sajt som säljer på antal visningar för då skulle garanterat en redaktör be mig lägga den här norska förtjusningen på is ett tag. Alldeles för smalt. Istället kunde jag väl skriva lite snärtigt om Sigge Eklunds nya serie i Babel? Kanske tom såga den? Det vore klickigt. Det kanske tom skulle nå deras podd, och då jävlar.
Men strunt i Babel nu (och jag gillade hans serie), för jag har läst Kjersti Annesdatter Skomvolds barnboksdebut ”Meg, meg, meg”. Den norska författaren som jag vurmar så för pga ”Monstermenneske”. Jag hörde av mig till förlaget och fick recex på sprillans nya barnboken. Hurra.

9788203258787”Meg, meg, meg” handlar om 11-åriga Marte som har en lillebror som fyller 3. Marte har haft ångest sen han föddes för det finns ju så många faror som kan drabba honom. Han kan drunkna, falla, äta fel saker, försvinna, med mera. Det får bara inte hända honom något ont! Och hon är den som måste se till att det inte gör det. Till exempel genom att be till Gud, att stänga brevlådan på ett visst rätt sätt varje gång hon går till skolan. Tvångstankar alltså. Som hon till slut vågar börja berätta om lite smått för sin mamma.

Har man läst Skomsvold förut (och vem har inte det?!) känner man igen blandningen av allvar och humor. Martes ångest är verklig, men den sipprar fram genom roliga underfundigheter som hela tiden hindrar berättelsen för att kantra över i totalt mörker. Precis som Skomsvold gjort i sina tidigare böcker, hon hittar alltid en bra balans.

Fast sen är jag lite fundersam ändå på ton och innehåll. Kanske en liten liten dragning åt ”vuxen skriver barnbok för vuxna”? Möjligen. Är det en 11-årig huvudperson så kan man tänka sig läsare från typ 9 och uppåt, och jag tror att en del saker här svischar långt över många huvuden. Men det finns säkert också 9-11åringar som kommer att älska Marte och verkligen känna igen sig. ”Meg, meg, meg” är nog inte en bred barnbok som man lätt kan välja för att den passar alla. Den här passar några utvalda, men då tror jag å andra sidan att den blir väldigt rätt. Temat med ansvar för saker man egentligen inte har ansvar för är fint behandlat, och så gillar jag Martes föräldrar som är väldigt avslappnade och coola (och roliga!) inför hennes ganska dramaqueen-iga person. Det är skönt.

Och visst är omslaget jättefint? Stilistiskt påminner det lite om Mårten Sandéns Mitzi-böcker tycker jag.

Hörde jag klick, klick, klick?

5 kommentarer

5 kommentarer till En till klickraket om norsk litteratur!

  1. Det är ju era särintressen som det är mest intressant att läsa om. Vissa titlar kan man ju läsa om överallt, och det är klart att det kan vara intressant att läsa om en sådan ur ett nytt perspektiv. Men som du påpekar, tur att det inte är en kommersiell sajt, utan att ni får skriva precis så smalt som ni vill.

    • Min räddning och smala lycka. Plus att jag själv ofta gillar att läsa om folks särintressen, så då finns det ju inget som hindrar mig här på min egen blogg. Grattis världen!, säger jag bara.

  2. Väldigt spännande att läsa om aktuell norsk kultur. Landet som finns så nära, men som vi lätt glömmer bort. En förmån att kunna läsa på originalspråk, om det är bokmål.

  3. Jag klickar gärna! Ska hålla utkik efter den här när den kommer på svenska. (För det gör den väl?)

    • Tack! Fast jag är inte så säker på att den blir översatt till sv. Det kommer ju inte hit så många norska titlar till att börja med, och den här är som sagt kanske lite för smal. Men man kan hoppas.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida