”Jag stor, du liten” – Lilli l’Arronge « Bokhora

Bokhora.se

20/08 2015
21:14

Ibland ramlar man över pärlor. Som Lilli l’Arrongjagstorduliten3dhues ”Jag stor, du liten”, som jag tycker är hemskt fin.

Vi träffar två vesslor, en stor och en liten och uppslag för uppslag får vi lära oss hur de här vesslorna kompletterar varandra. Buss, bil, kram, puss, potta, toalett. Det är hemskt gulligt (och ganska stor igenkänningsfaktor på många sidor). Illustrationerna är förhållandevis enkla, men uttrycksfulla.

Jag stor, du plutt.

Jag skott, du fjutt.

Börjar boken.

Som vuxen läsare blir jag mycket imponerad av översättaren Jesper Festin. Han måste verkligen ha klurat för att få ihop alla rim. Det är snyggt.

Boken är kategoriserad som 3-6 år, men jag tycker att den funkar fint för mycket yngre läsare (lyssnare). Ändå är jag nyfiken på hur äldre barn skulle ta emot den här boken? Jag har en bekant som läste Isol för sina gymnasieelever. Ett boksamtal om ”Jag stor, du liten” vore intressant (Vilken relation har vesslorna till varandra? Är det mamma, pappa eller en äldre kusin? Vem är barnet?).

Själv läser jag boken för min bebis. Han är fyra månader och älskar den. Jag tror åtminstone att han gör det, för han tittar på bilderna, sparkar, sprattlar och gör utrop. Jag läser den minst en gång om dagen eftersom jag älskar bebisens reaktioner. Jag upptäcker nya saker i bilderna hela tiden. Första gången jag läste boken tyckte jag att han särskilt uppskattade uppslaget med toaletten, men jag tror inte att han har utvecklat någon kisshumor än.

Jag hoppas att ”Jag stor, du liten” är en bok som vi kommer att läsa många gånger i många år. Jag vill skicka den med min son när han flyttar hemifrån.  Hans allra första favoritbok.

 

 

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida