Läsutmaning 2014 – facit « Bokhora

Bokhora.se

03/01 2015
21:19

30 20 10 – böcker från minst 30 länder, minst 20 kvinnliga/manliga förf, och 10 olika årtionden

Jaha. Då ska vi se hur det gick då. I halvtid såg det ut så här – 13 män, 7 årtionden och blott 8 länder.

När 2014 nu är slut kan vi väl konstatera att det inte var någon match att läsa 20 män (som alltså är det jag läser minst av vanligtvis). Under det sista halvåret har jag bland annat läst John Steinbeck, Boris Vian, Joseph Conrad, Stig Claesson, Richard Yates, Cyril Hellman, Anton Nilsson, Gunnar Wesslén, Anders Rydell, Patrick Modiano, Jonas Gardell, Peo Bengtsson, Colin Cotterill och många många fler. Men vi kan väl bocka av den delen i utmaningen helt i lugn och ro.

Så det här med årtionden. Det var svårare, för jag har ju liksom redan knipit bra många: 30-talet, 50-talet, 70-talet, 80-talet, 90-talet, 00-talet och 10-talet. men Mörkrets Hjärta kom ut 1902 så där fick jag ju ett nytt årtionde. Och Sara Lidmans lysande reportagebok från Hanoi kom 1966 så där ett till tionde. Nu bara ett kvar till målet alltså. Och tack vare ett fantastiskt fynd på PRO-loppisen i Vittangi – en magiskt fin utgåva av Majakovskijs ”Ett moln i byxor” som utkom 1915, så klarade jag även det målet. Hurra! Lite förvånad att jag inte tog något från vare sig 40- eller 20-talet men hade jag haft mina Stockholmshyllor här i byn så hade det inte varit några problem, för där är utbudet på äldre lit bra mycket större. Nu räddades jag lite av den andra pågående utmaningen och det faktumet att ingen bok där, var nyare än just 1966.

Jaha. Länderna då. Jag tror det är ganska självklart att säga att jag inte fixat 30 länder med tanke på att jag låg så himmelskt hopplöst efter. Sedan tidigare hade jag prickat av Sverige, USA, Finland, England, Kina, Ryssland och Irland. Futtigt, futtigt.

Under sista halvåret läste jag bland annat Colin Cotterill, vars dubbla medborgarskap renderade Australien till listan. Jag läste Etgar Keret från Israel, jag läste Chimamanda Ngozie Adichie från Nigeria, Boris Vian och Modiano från Frankrike, Goran Vojnović från Slovenien (dessa båda böcker ska jag skriva långt och mer om pga fantastiska), Julio Cortázar från Argentina, Pablo Neruda från Chile (jag köpte en sådan himla fin begagnad utgåva av hans ”20 kärleksdikter” – och ha! ett årtal till i form av tjugotalet där ju! den glömde jag helt), Juan Manuel de Prada från Spanien, Taiye Selasi från Ghana (om man räknar lite snällt) och hmm, var det någon mer? Jag tror inte det. Alltså, jag har ju läst massor och åter massor, men bara samma gamla landsmän från förr, så att säga.

Så det blev totalt 17 länder. Herregud! Knappt halvvägs. Har jag verkligen inte läst en enda tysk till exempel? Ingen dansk, för att ta två länder så alldeles nära? Ingen kanadensare, i princip hela Asien ligger där oläst och det är ju bra många fler länder i Europa och Sydamerika kvar om man så säger.

Ja. Det är svårt. Men också både roligt och nyttigt att anstränga sig och gå utanför sin kära gamla comfort zone när det kommer till författarskap. Tyvärr är jag dålig på att föra läsdagbok så jag kan säkert ha glömt någon, jag har skrivit så lite om min läsning på bokhora under året eftersom jag har jobbat 250% istället för 100% och det har tagit ffa skrivtid, både från den pågående romanen och från bokhora. Och skriver jag inte om dem här, är det svårt att minnas eftersom jag flackar runt med mina böcker så hopplöst mycket.

Jag kommer definitivt köra samma utmaning under 2015. Den är superhärlig och jag hoppas att fler hakar på. Vad säger ni?

Låt 2015 bli 30 20 10 – böcker från minst 30 länder, minst 20 kvinnliga/manliga förf (det du läser minst), och 10 olika årtionden – är du med?

13 kommentarer

13 kommentarer till Läsutmaning 2014 – facit

 1. Ah, Goran Vojnovic. ”blattejävlar” antar jag eller har han skrivit något mer?

  Fastnade på 27 länder i år (och då räknade jag Ryssland och Sovjet som två olika länder) efter att ha tragglat Orhan Pamuks ”den svarta boken” i nästan en månad och därefter gett upp. Han är krånglig Pamuk, skarp, bra historieberättare och stilist, men han kan verkligen inte hålla sig till historien han ska berätta.

  Anyways, några nya länder blev det i alla fall i år, Zimbabwe, Indonesien och möjligtvis något till nytt land blev det.

  Däremot blev det ovanligt bra med kvinnorna i år för mig. Hade klarat av de 20 relativt tidigt och landade till slut på runt en tredjedel kvinnor vilket jag tycker är helt ok.

  Jag hade funderat på att inte köra utmaningen nästa år, men nu blev jag peppad igen, och har redan tjuvladdat upp med Israel, Iran, Nederländerna och Portugal i ”projekthyllan”…

 2. Jag är på! Precis en sån utmaning jag letat efter för att få igång läsandet efter småbarnsåret.

 3. […] Surfade runt kring olika bokbloggar och tror att i år är året jag ger mig på utmaningen: 30 20 10. Den hittade jag hos Bokhora, alltså här: http://bokhora.se/2015/lasutmaning-2014-facit/#comment-552593 […]

 4. Jag är gärna med!

 5. Jag hängde på utmaningen i somras och det går så sakteliga framåt!
  8-5/8-8 är resultatet just nu:
  8 länder; Australien, England, Ryssland, USA, Tyskland, Polen, Nigeria och Sverige.
  5 kvinnliga; Eva Hornung, Edith Wharton, Chimamanda Ngozi Adiche, Gillian Flynn och Karin Alvtegen.
  8 manliga; Lee Child, Fjodor Dostojevskij, Henry James, Thomas Mann, David Levithan, Joseph Conrad, Louis Robert Stevenson och Jonas Karlsson.
  8 årtionden; 1860-tal, 1880-tal, 1890-tal, 1900-tal, 1920-tal, 1990-tal, 2000-tal och 2010-tal.

 6. Jag är på, vilken rolig utmaning!

 7. Ingen tysk??? GRATTIS till att i så fall ha framför dig att lära känna förlaget Thorén & Lindskog, vars utgivning är helt fantastisk!

 8. Jag försökte ha den här utmaningen i bakhuvudet under läsåret 2014, och mitt facit är 17 länder, 20 män (fler kvinnor) och 12 olika årtionden. Jag trodde att länderna skulle vara mycket lättare att få till, och årtionden mycket svårare – det var intressant att se hur det i själva verket förhöll sig tvärtom. Jag gör en mental notering om att jag inte läst en enda bok från Sydamerika (även om jag läst böcker som utspelar sig där) under det gångna året och kommer anstränga mig lite extra för att få till just sådan läsning framöver. Med det sagt så tänker jag nog fortsätta med denna utmaning även detta år. Tack för tipset!

 9. Jag hängde med på den här utmaningen redan i fjol men med tanken om att jag får använda fler år än ett och alltså också ha tid för böcker som inte passar in i utmaningen. Nu har jag bestämt mig för att klara av det som fattas under 2015 och jag är egentligen inte ens halvvägs med utmaningen än. Men jag har bl.a. lyckats pricka av länder som Brasilien, Italien och Japan i fjol och det hör inte till vanligheterna.

 10. Jag är också med, läser nästan bara böcker från Sverige, USA och England annars så detta är ju perfekt.

 11. Jag var sugen att haka på redan förra året men hade för mycket annat omkring mig, men nu ska jag nog ge det en chans ändå! Behöver precis som så många andra bredda mina läsvyer utanför Sverige/England/USA.

 12. […] har jag ambitionen att ändra på det och tänkte att en läsutmaning kan vara en bra grej! Bokhora körde en rolig utmaning förra året; böcker från 30 länder, minst 20 kvinnliga/manliga […]

 13. Kommer det någon uppdatering om hur det gick? Jag är ju skamligt nöjd med mig själv pga KLARADE DET! Även om sluspurten blev en novell för att klara landsmålet…

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida