Bokhora.se

12/06 2015
14:42

Idag skriver jag i VK om mina önskebibliotek kontra mardrömsbibliotek. Önskedrömmen är helt vanliga biblos med fokus på böcker och text, tystnad och lugn och ro. Jag vill att alla bibliotek ska hålla hårt i sargen och inte alls tänka utanför boxen vad gäller verksamheten, även om man försöker locka till sig nya kunder. Locka inte dem på bekostnad av de som redan hittat dit och uppskattar det nuvarande.

OBS! Viktig rättelse! Jag har missuppfattat uppgifterna om Tiotretton, de stämmer inte alls. Helt mitt misstag och ursäkta Tiotretton för felaktigheten!
Krönikan blir så här då:

Låt biblioteken vara just bibliotek

Minns ni när de senaste Pisa-resultaten presenterades och de var katastrofala? Och att en del röster i diskussionen som följde gick på linjen att ”svenska elever är bra på andra saker”. Till exempel att vara socialt kompetenta och ha trevligt med sina lärare. Kärnverksamheten att lära sig läsa, skriva och räkna funkar inte så bra, men de har i alla fall kul i skolan och det är faktiskt mer än vad man kan säga om de asiatiska länderna!
Ska det bli likadant med de svenska biblioteken nu?

Om ni har följt debatten om stök och våld på biblioteken, kanske ni också har läst om den så kallade tysthetsnormen. Att vi möjligen borde omvärdera den, öppna upp för olika grader av tystnad. (Vad är det ens?)
Bibliotek i allmänhet har de senaste åren haft stort fokus på att locka till sig de som inte kommer dit självmant. Oftast unga killar.  (Som av en händelse samma grupp som presterade sämst i Pisa.) Det är ju väldigt bra att försöka få dem till biblioteken, men vad lockar man dem till? Ska det vara en plats där man får sitta och snacka, hänga med sina kompisar, spela tevespel eller göra musik? Ett allaktivitetshus som inte alls har så mycket med böcker att göra. De andra som redan har hittat dit för att läsa i lugn och ro får maka på sig för de är konservativa. De kanske till och med vill utestänga vissa grupper från bibblan?
Nej. Inte alls, men jag är ändå extremt intresserad av att biblioteket ska fortsätta vara och se ut som just ett bibliotek.

Under åren som läsambassadör har jag hört om flera utåtriktade och bra projekt där bibliotekarier har besökt eller samarbetat med öppna förskolor, sfi-undervisning, idrottsföreningar och fritidsklubbar. Allt har gått ut på att nå de som inte kommer till bibblan och berätta om vad som finns. Böcker och tidningar på flera språk, läxhjälp, studierum, bokcirklar, sagostunder, och så vidare. Man vill locka nya besökare med sin kärnverksamhet. Den är redan så fantastisk, så varför ändra på den? Vill man sporta, fika eller spela finns det många andra ställen att göra det på.

Jag önskar att biblioteken ska hålla jättehårt i sargen och inte tänka utanför boxen överhuvudtaget. Jag vill inte att svenska bibliotek ska bli bra på ”andra saker”. De ska fortsätta vara fantastiska på text och böcker, och på att ge tystnad och lugn och ro. Helt enkelt, vara precis som den där bilden man får upp i sitt huvud när man hör ordet ”bibliotek”. När jag tänker på ”sporthall” ser jag däremot bollar, fart och rörelse, och det är ju något helt annat. Kan vi inte hålla fast vid den skillnaden?

9 kommentarer

9 kommentarer till ”Låt biblioteken vara just bibliotek”

 1. Håller helt med dig!
  Läste en artikel i Allehanda om hur vi måste värna om tystnadsnormen. Det finns inte särskilt många platser idag som är tysta och det kommer bli allt färre om biblioteket bestämmer sig för att ”tänka utanför boxen”. Biblioteken är bra som dom är, med böckerna i fokus.

 2. Håller helt med! Tyckte din krönika var jättebra.

 3. Hej Johanna. Intressant inlägg i debatten. Jag funderar på det du skrev om att TioTretton ska hålla stängt för att bygga en klättervägg. Var har du snappat upp detta? Som jag förstått det ska de hålla öppet hela sommaren, hittar ingen vidare information.

 4. Jag håller fullständigt med dig, det ska vara tyst på ett bibliotek. Var där i fredags och när jag stod vid datorn för att låna en bok kom en äldre herre och frågade personalen ”Ska det vara så här tyst?” Jag tänkte att JAAAA det ska det :) Jag älskar bibliotek för att det är tyst och lugnt.

 5. Mitt i prick! Jag håller med dig till fullo och tror att din jämförelse med skolan är alldeles korrekt!

 6. Som bibliotekarie gör det ont i själen att se ett ord som ”kund” i sammanhanget. Låntagare, användare, besökare… det finns många ord. Men kund – det gillas inte. Tystnad och läsro däremot – oh ja!

 7. Ja vad fan, jag har hittills aldrig hört om någon bandyhall som lockar med poetryslam eller annan orelaterad aktivitet i sina lokaler för att ”locka nya målgrupper”. Där tillåts en annan tro på den egna verksamhetens kraft och möjliga bredd, att den i sig själv kan anpassas för olika människor. Men att böcker skulle kunna beröra alla, med rätt anpassningar? Pff, galet.

 8. Björn Malmehed

  Bra, hördu!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida