Linna Johansson ”Lollo” « Bokhora

Bokhora.se

09/09 2015
18:22

Det ska sägas redan nu. Jag är jävig. Jag älskar Linna Johansson, eller vi har aldrig träffats så jag menar väl egentligen Johanssons texter. Jag satt i Helsingfors, på andra sidan Östersjön, och läste hennes blogg, ledartexter och såklart den feministiska antologin Fittstim, men missade helt fanzinet Bleck (går det att få tag på?). Johanssons feministiska spaningar är alltid spot on och i hemlighet önskar man (jag) att man (jag) kommit på dem själv. I brist på text har jag på sistone nöjt mig med Johanssons Instagram och nu romanen Lollo.

Historien om Lollo utspelar sig i det fiktiva Aspy, en förort till Stockholm. Så nära att man kan lätt kan åka till innerstan, men det är huvudpersonerna Lollo och Lidja ointresserade av. De lämnar aldrig Aspy. Lollo och Lidja har precis avslutat gymnasiet och befinner sig någonstans mellan tonår och tidig vuxenhet. Mest driver de omkring tillsammans, jobbar sig igenom dagsfyllor, slentriansnattar på Ica och befinner sig alldeles bekvämt utanför samhällsnormerna på ett sätt som är provocerande för många. De går på fester, sniffar på prostitution, avskyr de som anpassat sig till normen (Lollos syster) och återvänder alltid till varandra.

Johansson har själv sagt att hon ville skriva om att vara passiv och hur det händer saker då man istället för att själv ta initiativ bara väljer att tacka ja till allting. Hon skriver rakt upp och ner, men ändå med en ömhet för karaktärerna. Det blir aldrig sentimentalt och hon skriver aldrig läsaren på näsan. Lollo är en berättelse utan explosiva klimax, men med en riktigt bra kvinnobild. Här är kvinnorna inga schabloner, utan personer. Det är också skönt att läsa en roman om kvinnor som handlar så extremt lite om män.

PS podden Ett eget rum diskuterar bland  annat Lollo i det senaste avsnittet .

johansson_lollo_omslag_inb

5 kommentarer

5 kommentarer till Linna Johansson ”Lollo”

  1. Vet att Marcus lyckats få tag på flera nummer av Bleck i efterhand, kolla med honom! Jag läste nyligen numret vi pratar om i podden, om bland annat Linda Skugge, porr och seriemörderskor. Karolina Ramqvist medverkar också med en text. Så bra tidning! Saknar den och Darling jättemycket.

    • Tack! Ska kolla med Marcus OCH såklart lyssna på avsnittet! Saknar också Darling väldigt mycket.

  2. […] Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, SR, SvD, Bokhora […]

  3. […] läser Linna Johanssons debutroman Lollo, jag var lite orolig för att jag inte skulle tycka om den, men det gör jag. Jag har följt Linna […]

  4. […] som skrivit om boken: Sandra Beijer, Läsresan, hyllan, Bokpandan, Bokhora, bernur, Feministbiblioteket, Bokomaten, Boken är tankens barn, …och dagarna […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida