Övernatta i Lena Dunhams bokomslag « Bokhora

Bokhora.se

30/08 2015
18:00

Jag tyckte att författarporträttet på baksidan till Lena Dunhams bok ”Not that kind of girl” var ett oväntat val. Den såg inte ut som någon annan bild av Dunham som jag dittills sett. Den såg inte ut att vara tagen i ett hem. Inte heller i en studio. Snarare i ett relativt opersonligt hotellrum. Jag försökte se om det gick att hitta info om fotografiet på www men nada.

Jag släppte detta, gick vidare i livet. Funderade på helt normala saker. Tills den dag då den så kallade trade paperback-utgåvan av boken kom ut och fotografiet hade förflyttats till framsidan. Då var plötsligt (halva) bilden med på omslaget som om den vore en random kändisbok.

 

^ Omslagsevolution. Från vänster: Det läcka omslagsförslaget innan boken kom ut, den inbundna förstautgåvan, paperback-utgåvan.

 

 

Lite trist att inte våga fortsätta med det snygga typografiska omslaget som i originalutgåvan men cashen ska in osv. och jag vill ju gärna att boken ska hitta nya läsare eftersom den är fab.

Det stör mig dock att inte få veta. Är det såhär det ser ut hemma hos Dunham eller är det fotograferat  på hotell? Och i sånt fall: vilket hotell väljer Lena Dunham att bli fotograferad på till sin debutroman? Säger det något om henne som person? Är det upscale eller downscale? Är det ens hon som valt det? Känns den inte väldigt Joshua? (Girls-fans know what I’m sayin’, ni andra: kolla här).

Att googla ”Lena Dunham hotel book cover”, ”Not that kind of girl press photo” och liknande var uteslutet, det gav inga vettiga resultat alls ens på googlesida nummer 12 liksom.

Den enda ingången till bilden kändes som böckerna på sidobordet bakom Dunham. Bar dessa en djupare mening?

 

boksparet

 

 

 

Art at auction – The Year at Sotheby Parke Bernet, 1976-77

Art at Auction presents a richly illustrated selection of the most interesting and significant works of art sold in the international salesrooms of Sotheby Parke Bernet.

Lena Dunham-koppling: Extremt oklar.
Hennes mamma, konstnären Laurie Simmons (som för övrigt spelade i Dunhams film ”Tiny furniture”) har visserligen hostat välgörenhetsauktioner med Cindy Sherman på Sotheby’s för Planned Parenthood, någon som dotter Dunham också varit väldigt engagerad i. Men! Det är en väldigt långsökt koppling. Även med tanke på det faktum att Simmons gjorde sitt första verk under den eran så var hon knappast Sotheby’s-material på studs.

Coffeetablekoefficient:
9/10
Förutom böcker om designmmöbler och obefolkade bilder av arkitektur finns det knappast något mer typiskt på hotell: den kanoniserade konsten. Det är numera lag i vissa länder att böcker om Andy Warhol MÅSTE finnas på hotell med prislapp på över 1000kr/natt. För att få kalla sig ”designhotell” krävs det att du köper in böcker om Jean-Michel Basquiat eller åtminstone Keith Haring till minst 50% av rummen. Gemensam nämnare: DYYYYR konst. Men fortfarande coolt på ett sätt som Picasso inte är, honom kan Scandic hålla på med. Vi riktiga bok- och konstkännare använder dock denna brist på bokfantasi som sömnmedel på kvällarna.

 

Toni Bentley – ”Costumes by Karinska” (1995)

Costumer Barbara Karinska was one of countless emigrees flung westward from czarist Russia by the Bolsheviks in the 1920s. Costumes by Karinska chronicles the life and work of this remarkably talented woman, a consummate perfectionist who brought unprecedented quality, innovation, and beauty to costumes designed and executed for film, theater, opera, and dance. 

Lena Dunham-koppling: Väldigt oklar. Här finns däremot en text där författaren av boken vill läxa upp Dunham för att hon använder ordet ”vagina” när hon menar ”vulva”. Hade den ackompanjerats av boken ”Kunskapens frukt” så visst, då hade vi kunnat snacka, men nu: nej.

Coffeetablekoefficient: 7/10
Att kreti och pleti inte vet vem Karinska är spelar mindre roll. En samlingsbok av det här slaget innehåller ändå 3 av 4 faktorer för att bli en lyckad hotellrumsbok: 1. Den är ofarlig. Balett är inte Pussy Riot liksom. 2. Den är billig. Den gavs ut i mitten av 90-talet och är typisk bok som går att köpa in till billig penning till många rum samtidigt. (Jämför: de där böckerna om Mercedes som verkar finnas på bokrean år efter år efter år i Sverige). 3. Den är classy. Dräkter och balett i ljuvlig högkulturell förening.

Den sista boken med text på har jag i skrivande stund ännu inte identifierat. Men eftersom ”ERICAN” är med på ryggen så har jag antagit att boken samlar något amerikanskt. AMERICAN ART eller något. I slutet ser vi siffran 56. Förmodligen samlar den konst eller bilar eller filmer eller liknande mellan ett spann av år. Hur som helst luktar det hotellbok lååång väg.

Hotellhypotes: bekräftad!

 

 

 

 

 

 

 

Hur hitta ett hotell på ett bokomslag? Det skulle kunna vara fotograferat vart som helst i världen.

New York kändes som det mest självklara såklart. Men att börja söka på djupet efter vilket hotell det kunde vara kändes som slöseri med tid när jag inte ens var säker på att det var New York. Fanns det något sätt att ringa in Dunhams whereabouts vid tiden för fotograferingen? Kanske nämner hon till och med i sociala medier att hon befinner sig på Hotell something something för fotografering.

Efter att ha gått igenom Lena Dunhams instagramarkiv kunde jag konstatera att hotellet förekommer på flera ställen över tid. Lamporna, möblernas randiga klädsel, golvets flätade struktur. Allt matchade. Men ingenstans skrev Dunham vilket hotell hon befann sig på. Samma rum dök upp lite här och var i hennes flöde och varje gång i samband med Los Angeles-aktiviteter. Det gick nästan alltid att hitta någon stödgala eller yrkesrelaterad Dunhamsk händelse på L.A:s nyhetssidor när detta rum dök upp i flödet.

På hennes killes insta gällde samma sak, spelningar i änglarnas stad ackompanjerades av denna tapet, randig möbelklädsel och lampskärmar som kunnat extraknäcka som hamsterhjul.

 

 

”For a brief time I was in a relationship with a former television personality who, steeped in the tragedy of early failure, had moved to Los Angeles to make a new life for himself. I was living at a residential hotel in LA, in a beige room that overlooked the garden of two elderly male nudists, and I was lonely as hell and didn’t hate kissing him.”

Att lista ut någons hotellsmak är inte lätt. Jag åkallade alla de kunskaper jag har tillskansat mig från att ha sett hur gärningsmannaprofiler görs på film. Vem är Lena Dunham? Vem ÄR hon?

I hennes bok förekommer hotellrum på olika sätt men aldrig nämns något om vilka hotell hon bor på. Över huvud taget förekommer väldigt lite materialism och lyx.

Hotellet matchar den bild jag får av Lena Dunham i boken. Privilegierad men inte bortskämd. Lagom bohemisk men samtidigt nog välordnad för att få saker gjorda. Jag börjar gå igenom de där ursprungliga sökträffarna från google: ”Lena Dunham hotel” osv. Marriott nämndes ofta, en kedja som har både budget och femstjärniga hotell utströsslade över hela Los Angeles. Jag gick igenom alla hotell men hittade inga rum som matchade. De hotell där Dunham gick på event ibland var inte platsen där hon la sin hatt om kvällarna.

Ace hotel förekom nånstans och hade visserligen gardiner som liknade de på bilderna. De såg tysta, svala och perfekta ut. Men alla annan inredning var fel.

Jag gick igenom stora mängder 4- och 5-stjärniga hotell i stan på hotels.com men hittade inget som påminde det minsta om omslagshotellet.

Jag messade Peppe i desperation och undrade om utsikten bredvid Dunhams killes fötter i collaget ovan påminde henne om någon speciell del av stan. Hon hatar samma instagramfilter som jag och kan L.A. Dessutom vet jag att hon är sjukt diskret när det gäller att stalka kändisar som heter Lena Dunham.

Ingen kan kräva att någon ska kunna gissa vart den utsikten ligger men jag fick ändå nyckeln där och då. Inget mer googlande efter tillverkare av fyrkantiga träspeglar med rund spegelyta och försöka korskoppla denna information mot olika inredare i L.A. som inrett hotell. Inget mer hotels.com som tjatade om att” nu finns det bara 2 hotellrum kvar i hela världen att boka så skynda dig att boka oops nu finns det visst bara 1 kvar skynda skynda nu är det bråttom!”


Fönstret, väggen och golvet ser onekligen ut att ha en viss välvning. Har en sett så många hotellrum som jag gjort senaste dagarna så vet en att det är väldigt ovanligt med hotellrum som har välvda fönster. Det i kombination med att jag inte sett något tecken på att Dunham var en person som skulle gilla en hotellkedja fick mig att googla ”classic hotel los angeles”. Och där, på översta raden fanns det ett hotell, med välvda fönster på kanterna: Sunset Tower Hotel.

 

 

 

18 kommentarer

18 kommentarer till Övernatta i Lena Dunhams bokomslag

 1. JAG ÄLSKAR DESSA BOKDETEKTIVINLÄGG❤️❤️❤️❤️

 2. Fantastiskt inlägg!!! Underbar läsning

 3. Det här var ju ljuvlig läsning. Helt otroligt mycket tid du har lagt på detta! Mer sånt här!

  • Marcus Stenberg

   Vad kul att du gillade. Var inte tänkt att det skulle ta sån tid från början men sen gick det inte att släppa eftersom det var så svårt att hitta. Kommer definitivt bli mer detektivinlägg framöver. Lite liknande kanske mitt inlägg om vad som krävs för att att bli klassiker är? Om du orkar med fler lååånga inlägg alltså http://bokhora.se/2015/pingvinhen-och-konsten-att-bli-klassiker/

 4. Sjukt imponerande detektivinsats!

  • Marcus Stenberg

   Tack Tack Maria! Jag är imponerad över att någon orkar läsa :) Visst vill en bo på det hotellet nu?

 5. Du vet att jag älskar sådant här! Keep up the good work!

  • Marcus Stenberg

   HAHA jag lär inte bli fri från tvångstankar any time soon så jag fortsätter in i kaklet. Kul att du fortfarande gillar dessa :D Men erkänn att du tänkte exakt samma sak när du såg pressbilden!

 6. Ååh <3 <3

 7. UNDERBART! Har du lyssnat på Mystery Show-podden? Lite samma feeling :) Älskar detta obsessande kring onödor.

  • Marcus Stenberg

   Oj, nej det har jag inte men gillar ju utredande. ”Onödor” är ett väldigt bra ord haha. Tack för poddtipset! Ska definitivt kolla upp den. Vilket är dit favoritavsnitt?

   • Jag gillar den som heter Belt buckle, men även Britney är bra. Jag tror du kommer gilla podden :)

 8. SÅ himla bra det här du! Nördigt, tidskrävande, spännande, roligt! <3

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida