Presentation: Marcus « Bokhora

Bokhora.se

01/03 2015
8:05

Jag kommer från en plats i Norrbotten som heter Kalix. När jag var tonåring gick det rykten om att nån som kände nån som kände nån visste en konsertarrangör som var i färd med att ordna så Metallica skulle lägga till Kalix som ett stopp på sin världsturné. Det var ett rykte som dök upp då och då genom åren. Ibland vågade en Kalixtonåring tro att något sånt skulle kunna hända. Ofta vågade en Kalixtonåring inte det.

När jag gick på gymnasiet tuperade jag håret i en kombination av Robert Smith och Debbie Harry. Började hänga på biblioteket mer och mer. Klädde mig i svart. Författaren Bengt Pohjanen kom och föreläste på min skola. Han inledde sin föreläsning med att skälla ut oss i publiken för att alla ungdomar bara ville bli programledare på tv. Några terminer senare kom en ung poet som var oerhört nervös när han läste ur sin diktsamling. Sen var det slut på författarbesök i Kalix. Det närmsta vi kom en författare efter det var inspelningen av några mopedscener till Populärmusik från Vittula som skedde några kvarter bort från mitt föräldrahem.

Min svensklärare hade en fäblesse för manliga nobelpristagare, jag var konstant förbannad på detta faktum. Men bland alla högar med obligatoriska gubbar jag var tvungen att läsa fanns tack och lov Karin Boye. Hon var den enda jag förstod något av. Jag visste att hon tagit livet av sig, något som är hårdvaluta för svartklädda gymnasiestudenter. Hon hade skrivit sin dystopi långt före Orwell skrivit sin. Jag upptäckte litteratur. På biblioteket knarkade jag böcker om människor som mådde dåligt: Oskyld av Åsa Ericsdotter, Girl, interrupted av Susanna Kaysen, Stjärnvattenfallet av Karin Bellman, Glaskupan av Sylvia Plath, Vissa föddes perfekta och andra som jag av Anna Johansson, Vingklippt ängel av Berny Pålsson, Hjärtat är det bedrägligaste av allt av JT Leroy.

Jag kom in på skrivarkurs. Jag läste bokhora i skolans datasal eftersom jag inte hade internet i min lägenhet. Jag tyckte skribenterna var ouppnåeligt coola. Att då tänka att jag skulle få skriva på bokhora var ungefär lika sannolikt som att Metallica skulle komma till Kalix.

När jag och JohL träffades nyligt för att prata om bokhora kändes det som när Metallica rekryterar sin nya medlem i filmen Some kind of monster. Den nya basisten är chockad över att få spela med sina idoler. På middagen med JohL tror jag att jag ska behöva anteckna, få regler och förhållningsorder. Men hon är bara otroligt peppande och tycker inte jag behöver vara nervös. Istället hamnar vi i en lång diskussion om när Bengt Pohjanen blev tårtad av en utklädd Mikael Niemi, komplett med blond peruk och solglasögon.

När jag började bokblogga 2010 var jag på väg upp på tåget till Stockholm. Jag kände mig lite ensam på tåget, jag hade planerat att gå och se A single man som innehåller stor dos av litteratur och tänkte att det aldrig är lika kul att gå själv på bio för då har en ingen att nörda sig med efter en sån typ av film. Det är aldrig lika kul att gå och leta Françoise Sagan-romaner i antikvariat om en inte får dela fyndglädjen med någon. En blogg kunde kanske vara ett sätt att få ha såna där bokiga och/eller populärkulturellt doftande samtal jag fantiserade om.

Idag fem år senare jobbar jag i bokhandel. Jag har, efter ett twittertips av fantastiska författaren Jessica Kolterjahn, besökt Karin Boyes hem på Mommsenstrasse 4 och tagit en selfie i porten till hennes hus. Jag och en av mina bästa vänner har en bokpodd. Och jag ska nu dessutom få börja blogga hos mina gamla idoler och få chansen att varje dag få prata böcker med er läsare!

I vanliga fall är jag inte alls såhär Jag vill tacka livet-sappy utan snarare cyniskt ironiskt som Enid i Ghost World (filmen OCH seriealbumet är jättebra), så istället för att citera Arja får det åtminstone bli lite Pulp här på slutet för att rädda mitt anseende. Jag tänker på de där Sliding doors-aktiga raderna när jag tänker på mina första trevande blogginlägg för fem år sen, och vad bloggandet på bokhora kommer leda till som jag ännu inte vet:

When we woke up that morning we had no way of knowing
That in a matter of hours we’d change the way we were going.

 

40 kommentarer

40 kommentarer till Presentation: Marcus

 1. Äääääääntligen!

 2. Va roligt att du har kommit med! Jag tänkte väl att de borde tagit med dig redan förra gången. Nu missade de tyvärr namnbyteschansen. Fast det är kanske läge att visa lite god vilja… Dubbelnamn? :)

  • Marcus Stenberg

   Ja jag är jätteglad över att få vara med. Men jag tror jag fortsätter med mitt namn. Har haft lång twitterdiskussion idag och jag börjar känna mig som Prince snart angående vad jag heter…

 3. Heja dig! Grattis Marcus! Grattis Bokhora!

 4. Kul och grattis!!

 5. Okej Johanna, det var på tiden. Men du, sluta inte att vara den där speciella, nördiga och lite galna bloggaren som vi alla älskar!

  • Marcus Stenberg

   Jag tror att jag kommer få en uppsträckning av de andra om jag slutar nörda mig :) (blir glad av att bli kallad nörd av en sån boknörd som dig, bästa berömmet ju).

   Återkom gärna under veckan som kommer, sitter och filar på ett inlägg nu som jag hoppas du kommer gilla. Eventuellt kommer jag hamna på psyket efter det till och med, det har redan vuxit sig lite mer omfattande än jag trodde… Kanske blir det mitt sista inlägg här på Bokhora…

 6. Åh, superroligt! Grattis!

 7. Världens bästa Marcus. <3

 8. Hahaha mopedscener! Härligt med nytt blod och liv på den här legendariska bloggen. Och Göteborgshumor! Grattis alla!

  P.S. Enid ftw!

  P.P.S. Läste också Leroy och Pålsson i gymnasiet.

  • Marcus Stenberg

   Vad skönt att veta att du inte kommer näthata mig för gbghumorn. Och visst är Enid en hjälte!! Är dock rädd att jag är mer av en Seymore…

   Jag tycker fortfarande Leroy är grym!! Har du läst den boken av Savannah Knoop om tiden som JT?

 9. […] kära hustru är ju en av dem – bröt i dag såväl köns- som nationsgränsen då de plockade in Marcus Stenberg och Jeanette “Peppe” Öhman som nya skribenter. Därmed är kollektivet tillbaka vid […]

 10. Grattis! Så kul! Det känns även tryggt på något vis att majoriteten av bokhoraskribenterna nu har bakgrund i Norrbottens län.
  (Vi fick en gång på högstadiet fara på nåt som hette ”Café Ordmån” och lyssna på Peter Pohl. Alla tog hans autograf på var sitt gratisvykort med motiv av knäckebröd som fanns i lokalen. I övrigt var det skralt med författare.)

  • Marcus Stenberg

   1. Tack :)

   2. Norr tar över! Snart kontrollerar vi all media mohahahaha!

   3. Underbart att du skrev att ni fick ”fara”. Såån hemlängtanskänsla jag får nu!

   4. Du mååååste ju leta upp det där vykortet med knäckebröd och autograf och fota av och blogga om!!! Please!!!! Jag lovar att bjuda på våfflor nästa gång vi ses!

 11. Jättekul att se dig här Marcus, det kommer bli precis hur bra som helst! Jag ser väldigt mycket fram emot att få följa dina detaljrika nörderier här också. Och grattis Bokhora!

 12. Har läst bokhora jättelänge och lyssnat på ett Eget rum inte riktigt lika länge, men lika hängivet! Ser väldigt mycket fram emot att läsa dina inlägg!

  • Marcus Stenberg

   Oj vad kul att du lyssnat på podden också! Har du upptäckt någon ny bok som resultat av den ännu?

 13. Grattis Marcus, grattis till er andra på Bokhora och stort grattis till oss läsare! Det här blir ju hur bra som helst.

  • Marcus Stenberg

   Tack!! Sa jag förresten att jag träffade en av de som var med på kollot på biblioteket? Hon kom fram till mig på bokmässan, de verkade ha haft jättekul under hela grejen! Hoppas du vet hur bra det blev!

 14. […] – ni har väl sett att Bokhora fått nya skribenter? Och att en av dem är Marcus (ja, den Marcus!)? Det ska bli väldigt kul att se vad Marcus kan göra på […]

 15. Vad kul – ser fram emot dina bidrag till finfina Bokhora!

  • Marcus Stenberg

   Tack Åsa! Såg förresten i din blogg att du har ”Den drunknade” som hyllvärmare, den är jättebra, och även Bohmans senaste är jättebra!

 16. Vad kul att du nämner Ericsdotter! Jag läste (förmodligen samtidigt) samma typ av böcker, hittade av en slump Kräklek och läste och grät, läste och grät. Väntar fortfarande på att en bok ska drabba mig så hårt igen.

  • Marcus Stenberg

   Jo de där böckerna kom ju i rättan tid för en på något sätt. Läste du Sara Villius också? Eller hade du kanske nån favorit som jag missat helt som du tycker borde varit i en motsvarande uppräkning för dig?

   • Jag läste hennes Battle men vill minnas att den inte gav mig så mycket. Borde kanske läsa den igen! Johanna Nilsson skulle jag nog tagit med i min lista. Jag gillade Sofia Åkermans Zebraflickan men den ser jag nu kom lite senare.

    • Marcus Stenberg

     Oj Zebraflickan har jag heeelt missat! Tack för tipset!

     Johanna Nilsson var ju faktiskt en husgud! Jag tror jag läste allt av henne där några år. Och ”Hon går genom tavlan…” var ju en väldigt bra inkörsport till hennes värld!

 17. Välkommen Marcus! Vilket väl valt Pulp-citat. Finaste kärlekssången ever!

 18. Yay! Grattis igen!

  Världens bästa presentation. Sluta aldrig tro på att Metallica kommer till Kalix. <3

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida