Kickstarterprojekt: ”Queerlequin – bokserien med medveten romantik och erotik” « Bokhora

Bokhora.se

27/12 2015
0:16

Jag fick precis hem ”Historiskan” – en utgivning som blev möjlig tack vare förhandsköp och bidrag via Kickstarter. Det känns så otroligt häftigt att något som bara var en smått utopisk projektbeskrivning på min mobilskärm nyss – en tidskrift om historiens kvinnor – plötsligt ligger där i brevlådan. Sånt som traditionella förlag inte vågar satsa på kan vi förhandsköpa och på så sätt visa att det finns en efterfrågan. Sen kan eldsjälar/hjältar/allmänt smarta människor åtminstone slippa jobba helt gratis och sätta hus och hem på spel för att genomföra spännande saker.

En sån spännande sak som behöver vår hjälp nu är Queerlequin. Förutom att det är ett briljant namn så verkar det också vara ett briljant initiativ av Genusredaktörerna. Hör här:

”Är du trött på stereotypa kärlekshistorier? Queerlequin är den kiosklitterära bokserien med normbrytande karaktärer och relationer.”

Det är bara några  dagar kvar nu! Sex böcker i serien kostar endast 300kr. Finns också givetvis både billigare och dyrare rewards. All info om kampanjen finns här: kickstarter.com/projects/1575745406/queerlequin-bokserien-med-medveten-romantik-och-er

De söker även manus till kommande utgivning här.

Nanna Salemark har jobbat med kampanjen och är förläggare för Queerlequin-utgivningen, hon mötte upp mig i facebookchatten för ett samtal om bland annat kommande utgivning, genuskorr och Gillian Flynns senaste.

 

foto linnea svensson arbab

Foto: Linnea Svensson Arbab

 

Marcus Stenberg: Hej!

 

Nanna Salemark:  Hej!! :)

 

Hur har insamlingsperioden varit?

 

Bra, vi har sålt mer än förväntat och ordet har spridits väldigt bra! Det känns peppigt

finast är kanske att vi får enbart bra respons, det hade vi nog inte vågat vänta oss.

 

Genren romance har ju inte så hög status, har ni blivit ifrågasatta för att ni väljer just romance? Är ju en klassisk kritik av alla typer av feministiska projekt att en borde satsa på ”något viktigare”, tänker att även om ni fått bra respons kanske folk velat diskutera värdet av just romanceutgivning?

 

Ja det är väl det i sånt fall, att vissa inte förstått poängen, med att göra något så kallat dåligt. och där är vi ju olika, jag har så länge jag kan minnas fascinerats av det så kallade dåliga och fula, det är ju minst lika intressant att bejaka som det vi kallar fint och kvalitativt.

 

Och det fina med det så kallade dåliga är tycker jag, att det är inkluderande, eftersom det så kallade fina ofta är för en mindre och mer exklusiv grupp människor, det är väl just därför det får heta just ”finare”.

 

Finns det en tanke med att det är en bredare genre som potentiellt kan nå fler människor? Vill ni liksom ”använda” genren som en trojansk häst i politiskt syfte? Lite som Wennstam ”använder” deckarformen för att diskutera de frågor hennes fackböcker tog upp men som hon inte nådde ut med lika stort?

 

Ja det kan en nog säga, det låter fint med trojansk häst, det är ju onekligen ett starkt politiskt syfte, och att då utmana en av våra absolut största och absolut mest traditionsenliga (a la 50-talet) genrer är ju ingen slump nej…


Varför vi inte inriktade oss på deckare som är minst lika stereotyp och patriarkal är antagligen för att romance har kvinnor som målgrupp och är dessutom så extremt mycket mer förnekad än dess syskon: kiosklitteraturen deckare med främsta målgruppen män.

 

Är romance en genre som är i extra stort behov av genusredaktörer?

 

Jag skulle säga att de flesta genrer behöver x antal genusredaktörer på sig och romance är väl inte precis den mest genusmedvetna genrern nej, det har väl varit extra tacksamt att förhålla sig till könsstereotyper och heteronorm i uppbyggandet av kärlekshistorier för att om det funkat så bra hittills kommer det säkert funka lika bra i fortsättningen, det är ju en genre som en konsumerar mycket pga av att en vet vad en får, på samma sätt som en traditionsenlig deckare, komponenterna är så färdiga redan och det kan vara delvis det läsaren vill åt – det blir tryggt.

 

Men en får inte glömma ett starkt syfte som faktiskt är bortom det politiska. Vi vill ju även kunna erbjuda den här formen av litteratur till alla de som inte identifierar sig med den patriarkala heteronormen, men som ändå vill konsumera lättsam och romantisk litteratur.

 

Ja jag tänkte på det senast idag när jag kollade en BBC-deckare som i övrigt var väldigt bra: här hade det bara behövts lite genuskompetens så vi slapp bögskämten. I verksamheten Genusredaktörerna – är det såna ”detaljer” ni tittar på och ger ändringsförslag på eller är det mer grundliga ändringar?

 

Njae… asså ja det är ju syftet men för tillfället har vi inget aktivt arbete med sånt, jag kom ju in i förlaget när vi skulle börja ge ut queerlequin och efter det har vi alla tre enbart jobbat med just utgivningen av queerlequin så jag kan nog inte svara på den frågan…

Men jag håller med, jag är ju skadad av mitt arbete, jag kan inte läsa en bok, se en film, lyssna på en låt, utan att genuskorra den i huvudet och när det beteendet väl kickat in så märker en ju att det är miljoners meningslösa små små detaljer som en hade kunnat skippa eller bara byta ut på nåt vis så skulle det vara fint, och då fattar en hur långt ifrån medvetet mainstream är, att normen letar sig in överallt.

Foto: Elisabet Holmgren

Genusredaktörerna. Foto: Elisabet Holmgren

Finns det något du läst/sett senaste tiden där du verkligen känt att du velat gå in med rödpenna extra mycket?

 

Oj ja absolut!!! haha heeeela tiden, men hum, ska tänka ut nåt…

Alla barnfilmer jag ser, och barnlitteratur, Ninja-Timmy är fruktansvärd och många barn älskar den, så är det väl ofta…

Men deckare är ju ofta väldigt grova faktiskt, som att författare släpper alla hämningar i deckarformatet och då även all sorts medvetenhet, men där utmärker sig ju onekligen Wennstam som skriver på ett helt annat sätt, och en av mina favoriter: Gillian Flynn, fantastiska normbrytande kvinnoporträtt.

 

Älskar Flynn! Läst hennes senaste: The grownup?

 

Haha ja! den var bra! Vilken är din favorit?

 

Min e vassa föremål, asså så sinnesjukt bra!!


Gillar nog Sharp objects bäst, eller Gone girl

 

Haha JINX!

 

Haha

 

Men jag tyckte novellen var väldigt bra också. Måste ju älska när en så bästsäljande författare inleder med att en kvinnlig huvudkaraktär räknar ut hur många hand jobs hon gjort.

 

 

2

 

Hur ser ditt jobb ut med utgivningen nu? Läser du manus som kommer in eller är du redaktör?

Vi söker efter manus, skicka in manus till oss! För nej, jag sitter inte och läser manus tyvärr, vi har en författare till kommande släppet som vi jobbar med men till sommaren släpp har vi ännu inte hittat något manus så efter februarisläppet om inte tidigare, så kommer jag att sätta igång med sökandet efter nästa författare. Så som jag jobbat i höst har varit marknadsföring, marknadsföring marknadsföring, vi är ju nya, och utan rullande ekonomi är det inte annat än att sprida ordet en kan jobba med.

 

På hemsidan eran står det att ni söker ”normkritiska kärlekshistorier med lyckliga slut”. Jag tänker lite på Patricia Highsmiths ”Carol” som (väl?) var en av de första romanerna om kärlek mellan kvinnor (och som nu blivit film) som fick sluta någorlunda bra. Finns det en politisk tanke med de lyckliga sluten eller hör det till genren helt enkelt?

Det hör absolut till genren – lyckliga slut är ett måste rent ut sagt, men passar ju även utmärkt ur ett politiskt perspektiv; att få återspegla sig själv i litteratur och att det går bra för ”sådana som jag”. Alltså att förändra vår norm genom att tillhandahålla berättelser om hur fungerande och ”bra” det alternativa är – utan alla problematiseringar och verklighetens förtryck osv. Blir ju lite som fantasy haha

 

Speciellt återvändaren (Q1) är ju en alternativ verklighet där homosexualitet är normen osv…

 

Har ni några formkrav på manus som kommer in? Antal sidor etc?

Romantiskt, lite erotiskt, roligt, spännande, en aning tramsigt och lyckligt slut på minst 40 a4-sidor men gärna längre.

 

Men asså Mad Max tex var ju helt otrolig tyckte jag, om en ska snacka medvetna filmer, för det är ju samma koncept där; den så kallade fulkulturen som tidigare varit det mest macho-hyllande av alla genrer, får helt plötsligt vara lika rafflande, spännande, coolt, våldsamt och hårt men med en matriarkal grund.


Och dom gör den så självklar, feminismen är omöjlig att ifrågasätta, på samma vis som patriarkatet varit omöjligt att ifrågasätta tidigare, för att bilden av den har varit så himla fet och felfri…

 

Just det. Något förändrades ju i en, eller åtminstone i mig, när jag såg Thelma & Louise som ung t.ex. Hade liksom aldrig sett kvinnor som gav igen innan på det sättet.

 

Ja asså en behöver ju bara gå till sig själv för att komma fram till att bilderna runt en har påverkat en så enormt, det är verkligen makt i just bilderna och porträtten i kulturens mainstream.

 


Kickstarterinsamlingen pågår till 31 dec: kickstarter.com/projects/1575745406/queerlequin-bokserien-med-medveten-romantik-och-er

Mer info om att skicka in manus till Queerlequin: genusredaktorerna.se

 

4 kommentarer

4 kommentarer till Kickstarterprojekt: ”Queerlequin – bokserien med medveten romantik och erotik”

  1. […] Här kan du läsa en intervju om Queerlequin hos Bokhora. Till exempel framgår det att de söker manus. Kanske något för just dig? […]

  2. TACK för tipset! Nu har jag bidragit.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida