Bokhora.se

28/10 2015
10:28

Jag läste Johanna Lundins inlägg om representation på Kulturkollo och det är någonting som jag verkligen funderat på när jag läst bilderböcker för min son. In och läs!

Något annat än barn med beigerosa skinn är väldigt ovanligt i bilderböckerna (åtminstone när det kommer till  huvudpersonerna – något litet birollsalibi kan alltid klämmas in). Enligt en genomgång som SBI har gjort hade fem procent av alla bilderböcker som gavs ut 2014 en mörkhyad huvudperson. Åsa Warnqvist, som genomförde genomgången, säger att det ändå är en positiv ökning från 2004, då det ”inte fanns någonting”.
Åsa Warnqvist har utformat Warnqvist-testet (att jämföra med Bechdeltestet):

– Det första kriteriet är att bilderboken ska avbilda minst en mörkhyad person. Det andra är att personen ska vara ett aktivt subjekt i berättelsen. Det tredje är att personen inte bara ska vara bifigur i en ljushyad persons berättelse.

Här är dock en bilderbok som jag och min son har läst:

62_250

Men är det Simon eller ankan som är huvudrollen? Det är svårt att svara på om Simon är en bifigur i ankans berättelse och huruvida ”Simons anka” klarar Warnqvist-testet.

21 kommentarer

21 kommentarer till Representation i bilderböcker och Warnqvist-testet

 1. Finns det någon (hos Bokhora eller i kommentatorsfältet) som sitter inne på några fler tips på bra barnböcker med bredare representation av etnicitet? Som blivande förälder utan koll på barnböcker så skulle det vara skönt med en liten genväg.

 2. Jenny Ingman

  Åsa Öhnell har skrivit två böcker om Supernova. Där är Nova, eller Supernova, och hennes kompis Märta huvudpersoner. Nova har inte beigerosa skinn.

 3. Intressant. Jag har tidigare varit frustrerad över bristen på pappor som huvudförälder i barnböcker, men det här har jag inte tänkt på. Spontant kan jag inte komma på en enda.
  I Eva Sussos och Benjamin Chauds serie Lalo trummar, Binta dansar och Babo pekar handlar om en familj där fler hud- och hårfärger förekommer. Bildgooglade nu och i Binta dansar och Babo pekar är barn som inte är grisrosa som är huvudpersoner.
  I Pija Lindenbaums böcker om Micke är ju bästisen Manne mörkhyad utan att det kommenteras, men han är ju inte huvudperson.

  • Jag är inte artdiskriminerare men när folk beskriver vitas hud som ”grisrosa” så görs det inte sällan i en nedvärderande ton. Minns inte alls att det ordet brukade användas innan MENA-vågen så man kan fundera på vad/vilka som har infört det.

 4. Alltså, rätta mig om jag har fel, men de större förlagen (Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Alfabeta) är helt pinsamt dåliga på representation av mörkhyade huvudpersoner?! När jag kollar upp titlarna i SBIs barnboksprovning är det bara böcker från supersmå förlag som nämns.

  Plus den här deppiga läsningen:

  ”En genomgång av totalt 298 titlar visar att det
  förekommer mörkhyade personer i 59 av dessa verk, alltså 20 procent, men också att dessa
  personer ofta bara är statister i bakgrunden eller bifigurer utan repliker. I 41 verk har minst en
  mörkhyad person en roll i handlingen, men även i många av dessa är det som bifigur i en ljushyad
  persons berättelse. I endast 16 verk har en mörkhyad en egen berättelse och i 15 av dessa, alltså 5
  procent, ser vi mörkhyade personer som huvudpersoner.”

  Läs mer på sidan 8: http://www.sbi.kb.se/Documents/Public/Bokprovning/Dokumentation/Argang_2014.pdf

  Eva Susso är dock en förebild i sammanhanget. Hon har ju skrivit om Rita också. Anna Höglund har gjort bilderna.

 5. Den här frågan är jag mycket intresserad av, och det beroende på att jag tycker den är viktig. Nu blir det skryt om min egen förträfflighet också, för i min senaste bok ”Jan Svensson” hade jag mångfaldstanken extra långt fram när jag skapade persongalleriet. Jag låter det bli en cliffhanger! Ni får gärna läsa själva och se hur jag har lyckats.
  Självklart vill man ju att alla karaktärer och historier ska lyfta från att bara vara ”en bok om en som är si eller så” för de är oftast väldigt tråkiga. Helst ska ingen läsare förstå att författaren har tänkt medvetet på mångfald, utan bara bli så förtjust el berörd av personerna de läser om.

 6. Uppfattade Mollan som asiat när jag läste de böckerna för min lillebror – inte helt säker på att hon var det när jag bildgooglar dock? (är ju inte samma sak som mörkhyad heller, men antagligen ungefär lika ovanligt) Annars kommer jag inte på några bilderböcker alls. Verkar vanligare bland böcker för lite äldre barn, eller?

 7. Magda i böckerna om Magda och Loppsockan (av Lena Arro) är mörkhyad, antagligen adopterad även om jag inte tror det sägs rakt ut.

 8. Bloggtips: Reading while White: http://www.readingwhilewhite.blogspot.se/
  very american men med en del intressant!

 9. Tack för tipsen. Har sparat ner flera titlar för kommande inköp de närmaste åren.

 10. Kristina Murray Brodin

  Häromdagen recenserades Varför gråter pappan? på Bokhora. Där är en av de två huvudpersonerna mörkhyad. I min Prinsessan Victoria är huvudpersonen mörkhyad och i Arga Mira är en av tre huvudpersoner mörkhyad. Likaså i värsta syrran. Huvudpersonen i Tyranno har ett asiatiskt utseende.

 11. […] och Nora-böckerna klarar Warnqvisttestet lätt som […]

 12. […] Båda böckerna klarar Warnqvisttestet.  […]

 13. Josefin Jansson

  En av mina favorit-bilderböcker är ”Småkrypsboll” av T Pierrou med bilder av J Hellgren. Familjen i boken är mörka oftast, men ibland ljusa.

 14. Josefin Jansson

  Pekboken ”Min stora elefant” av Sara Gimbergsson är jättesöt. Gosedjuret som känns stort men passar i en liten famn. Warnqvisttestet passseras där också. Bravo!

 15. Som Jenny Ingman nämner ovan är Nova i mina böcker om Supernova både huvudperson och superhjälte (och mörk). Hennes kompis Märta (ljus) har dessutom bara en pappa, ingen mamma (vilket efterlystes ovan). Föräldrarna är har dock inte någon särskilt stor roll i böckerna.
  Jag har en lättläst bok på gång om en kille som heter Abdi. Även han råkar vara mörk – och huvudperson. Kommer så småningom på Nypon förlag. Så nog finns de.

 16. Ett senkommet tips: Resurssida.se, där hittar en det mesta som finns utgivet i Sverige när det gäller barnböcker med mörkhyade karaktärer.
  Titta gärna även på Merbarnkultur.se

 17. Fem procent av alla bilderböcker som gavs ut under 2014 hade en mörkhyad huvudperson. Hur många procent av befolkningen i Sverige är mörkhyade?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida