Midsommarläsning: ”All the rage” av Courtney Summers. Har ni läst klassikern ”Speak” av Laurie Halse Anderson? Lite samma grej i Courtney Summers nya. En tonårstjej blir våldtagen av en kille. Inte bara är han sjukt populär på orten, han är också son till sheriffen och stans mäktigaste affärskvinna. Så den här anklagelsen att den killen skulle våldta någon? Kom igen. Aldrig i livet.
Jo, det är logiken.
Tjejen försöker lägga övergreppet bakom sig, blir väldigt trakasserad på kuppen, men det funkar ändå lite bristfälligt för henne att undertrycka och försöka gå vidare. Tills ett övergrepp kanske händer igen.
Efter midsommarläsning: ”Athena” av Marta Söderberg. Hon skrev ”Ramona” och den gillade jag väldigt mycket trots att det är självskade och misär och allt sånt jag egentligen inte vill läsa om. På grund av det prövade jag ”Athena” också, fast det är en dystopi och … well, jag är en aning mätt på den genren. Men iallafall, Marta Söderberg skapar ett samhälle som påminner om det i ”Hungerspelen” och ”Divergent” (förlåt för begränsad dystopi-referensram?) och två ungdomar som kämpar för överlevnad. De blir plockade från gatan, inslängda i ett hemligt och hårt träningsprogram under tre månader. Inga möjligheter att fly, det är bara att försöka överleva fysiska och mentala tester, träningar, utslagningar.
Jag gillar båda de här romanerna helt lagom mycket. På det sättet att det är lite svårt att skriva om dem? Det är lättare om man inte alls gillar eller om man blir lite besatt. Den här normala mängden, svårare att förhålla sig till. Boken är bra. Jaha, och mer? Nämen, den är bra bara.
”All the rage” är en fristående (och finns att låna på Stockholms biblo), medan ”Athena” är första delen av flera. Prognosen för att jag läser nästa del också är god.
1 kommentar
Precis som post-twilight-tiden har Hungerspelen fött många liknande historier. Men dystopier handlar alltid om något annat i bakgrunden. I dessa fall om ungdomens frustration.
Vill du utöka referensramen i dystopier rekomenderas 1984 (Orwell), Sleeper awakes (Wells), Brave New World (Huxley) och We (Zamjatin)